嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我岩岩生左對孖B,一個月大,屋企仲有個大女,兩歲半,日頭返半日學,本身有一個工人。我放產假3個月,返工之後係咪一定要請多一個工人湊呢?

大宅

bridgettebaby 發表於 16-11-27 11:02
我岩岩生左對孖B,一個月大,屋企仲有個大女,兩歲半,日頭返半日學,本身有一個工人。我放產假3個月,返工 ...

我都同你一樣~孖B下年出世~好擔心搞唔掂

別墅

一定要3個大人睇住3個細路, 工人加埋婆婆, 嫲嫲出動哂

男爵府

你個case同你差唔多
大仔兩歲半,孖b出世
我ftm加工人兩個照顧小朋友

珍珠宮

起碼都要2個人,我孖b出世一個月,大女開始返全日k,我自己送返學,婆婆就係屋企睇孖b,我返屋企婆婆就出街,湊埋大女放學。
安排一個人睇頭睇尾同接送大b

別墅

littlemilky 發表於 16-11-28 23:57
你個case同你差唔多
大仔兩歲半,孖b出世
我ftm加工人兩個照顧小朋友

即係兩個人凑三個B?辛苦嗎?

子爵府

回覆樓主:

我孖b出世時大女3歲,返全日。奶奶+姐姐湊孖b。奶奶會帶一個b送咗大女返學,跟著會買埋餸先返屋企。大女放學就2個湊3個。我一放工要即刻返屋企接力。

大宅

我孖女而家14個月,大女而家兩歲9個月。孖女出世時歲半。知道有孖,即刻轉軚要揀返全日。但係都有段日子係要二打三(冇工人,我ftm加99),唯有將所有嘢都重覆又重覆咁做,同埋盡量大女個schedule同孖嘅schedule唔好疊埋,唔趕嗰啲工夫等啲女瞓晒先做,盡量陪女。加上老公收工就可以頂替99湊女,99就可以煮飯。

係㗎,每一日都好趕好趕,好似好多嘢做唔晒咁。但係我好enjoy湊女。好在大女好乖咁入咗間全日N,所以時間鬆動咗

大家都要加油呀!孖媽是能人所不能的!

複式洋房

生3個(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)好幸福

複式洋房

Hiki317 發表於 16-12-2 02:35
我孖女而家14個月,大女而家兩歲9個月。孖女出世時歲半。知道有孖,即刻轉軚要揀返全日。但係都有段日子係 ...
我情況同你好似丫!!!依家21 WEEKs,下年年頭生孖B,到時大女就2歲,我依家仲返緊工,請左一個工人,因為唔想放棄依家呢份工,我考慮左好耐究竟繼續返工,第時一共請2個工人好,定我辭職+1個工人照顧好,,,
不過交曬3個BB比工人始終唔放心,睇黎都係迫住要RESIGN了...=(

不過我相信我同你一樣,雖然每日會好忙碌,但都會好享受同囡囡同一齊相處既時間 ^.^

別墅

suelee 發表於 16-12-2 12:58
我情況同你好似丫!!!依家21 WEEKs,下年年頭生孖B,到時大女就2歲,我依家仲返緊工,請左一個工人,因為唔 ...

其實你一個B果陣時都係交俾工人凑,點解依家反而唔放心?

複式洋房

bridgettebaby 發表於 16-12-3 15:17
其實你一個B果陣時都係交俾工人凑,點解依家反而唔放心?
因為就算依家個工人湊,係一對一,暫時睇大女比工人湊,好多野始終都未如理想,因為除左照顧仲要教小朋友野,何況到時二對三....
而且小朋友一有病痛,都係要請假自己去照顧先安心,我家無長老可以幫手睇住,交曬比工人好唔放心,特別依家咁多菲/印庸新聞,睇見都驚...

無辦法,自己為人父母,無可能要求一個非專業,而且又冇血綠關係既人比自己做得更好,
所以自己照顧係最好,想比最好佢地。

一份工唔咪打一世,但仔女係陪伴自己一世,
所以幾好幾唔拾得份工都只好放棄 =[

別墅

suelee 發表於 16-12-5 16:11
因為就算依家個工人湊,係一對一,暫時睇大女比工人湊,好多野始終都未如理想,因為除左照顧仲要教小朋友野 ...

其實我真係好明白。但係我老公唔支持我辭左份工,好無奈!

複式洋房

bridgettebaby 發表於 16-12-5 19:02
其實我真係好明白。但係我老公唔支持我辭左份工,好無奈!
但你一個小朋友要返學,再加對孖B喎..一個工人既話,行都行唔開,,,加上要接送大女返學,細果兩個點搞?
有D咩意外如火警果D唔講,有時有野出去買下都買唔到,姐姐就算全日湊B都未必搞得店,
唔好話其他家務..

不過最緊要睇你家有冇長老可以幫下手,有都好D既...

男爵府

回覆樓主:

你好,想請本地姨姨嗎?

首頁

尾頁

跳至