婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

生咗b後同6299住,佢地幫手湊,我返工,阿囡好痴佢地我預咗,但程度好嚴重,所以住咗一年就搬出去住,之後同囡close咗好多,囡會錫我話好鐘意媽咪,夜晚都係我同佢瞓。

囡快三歲,上星期我地一家三口同6299一齊去旅行,點知囡全程痴住奶奶,突然話唔要爸爸媽咪,要我地走,夜晚喊唒要搵6299瞓,我同老公好嬲,鬧佢,佢更抗拒我地。

回港後兩日情況亦一樣,夜晚唔跟我,喊哂求我打比6299要揾佢地,唔要爸爸媽咪,我好心痛,人生從未如始喊得甘傷心。

之後今日努力同佢玩,錫佢,關係好番d, 佢亦講番鐘意我地錫我地,但夜晚仍然要揾6299, 我真心覺得自已好失敗,同囡訓咗快三年,竟然唔及99, 比吾到安全感佢,自問除咗返工已經比哂所有時間佢,fd都冇見,戲都冇睇,兒家好似冇咗個囡咁,究竟我做錯d乜?旅行前仲好地地,真係諗極都唔明……

我兒家唔知點先有番個囡……(emoji)
有冇人可以教我點做?

Jolin_Yuen    發表於 16-11-28 12:39

男爵府

畀面勳章

回覆:我真係好失敗!

6299由初生湊到一歲,小朋友當然痴佢地,大大吓小朋友就會跟返你。

男爵府

aptcan 發表於 16-11-28 00:28
6299由初生湊到一歲,小朋友當然痴佢地,大大吓小朋友就會跟返你。

佢地兒家仲湊緊,放工我自己跟,究竟幾大先識跟父母?同埋明明之前都好痴我,兒家佢當咗我奶奶係佢媽媽……

珍珠宮

cheers_iris 發表於 16-11-28 00:03
生咗b後同6299住,佢地幫手湊,我返工,阿囡好痴佢地我預咗,但程度好嚴重,所以住咗一年就搬出去住,之後 ...

我媽湊左我仔4年,就算跟左我地住左3年 到而家都成日都叫打電話叫阿婆過黎陪訓架

邊個湊痴邊個架,但唔等於唔愛你們

Jolin_Yuen    發表於 16-11-28 12:39

洋房

小草王道 發表於 16-11-28 00:57
我媽湊左我仔4年,就算跟左我地住左3年 到而家都成日都叫打電話叫阿婆過黎陪訓架

邊個湊痴邊個架,但唔等 ...

培養親子關係黃金期係頭三年,我細個就係我麻麻湊大到讀書先跟返我媽,到而家我都係好多野情願同麻麻講就係唔想同我媽傾。因我本身就明白呢種感覺所以我做左ftm。因為我唔想同我媽一樣。

男爵府

double00089 發表於 16-11-28 05:49
培養親子關係黃金期係頭三年,我細個就係我麻麻湊大到讀書先跟返我媽,到而家我都係好多野情願同麻麻講就 ...

但我放工同weekend係自己湊架,同埋之前係痴我

珍珠宮

回覆樓主:

慢慢黎 佢痴6299時 你2個唔好發惡先
因為咁而爆個女嚇死佢咩

我你都係6299湊返學放學
專登報咗全日幼稚園
我仔對我62都痴 因老人家完全唔鬧
返黎我跟食飯沖涼一定好多衝突
但我陪佢傾計 出街玩 俾好野佢食
同埋學校活動我自己跟 唔會俾6299參與
小朋友讀書就知邊個先係最close
頭2年 我仔俾婆婆湊足全日 但而家佢跟本唔記得 所以唔關之前既事
你而家慢慢做好就唔怕

洋房

cheers_iris 發表於 16-11-28 08:24
但我放工同weekend係自己湊架,同埋之前係痴我

小朋友係咁的,邊個陪巨時間最多就痴邊個,好單純好直接。我媽咪同你唔同既係巨驚辛苦先至將我留俾我嫲嫲湊情願返工,同埋巨唔會同我玩。你可以多d同你bb玩,大個左巨會明白你係錫巨架

珍珠宮

回覆樓主:

試過同埋我父母去旅行
個陣我仔勁扭計 因知我父母會狂俾野佢食
所以成日扭野食
我覺得過一排會變返以前咁 放心

男爵府

namnamnamlolo 發表於 16-11-28 08:33
因為咁而爆個女嚇死佢咩

因佢好惡話唔要我地,打我地,真係好嬲,現在好後侮

男爵府

namnamnamlolo 發表於 16-11-28 08:35
試過同埋我父母去旅行
個陣我仔勁扭計 因知我父母會狂俾野佢食
所以成日扭野食

好多謝你,我好想佢比番我同佢瞓

男爵府

namnamnamlolo 發表於 16-11-28 08:33
因為咁而爆個女嚇死佢咩

請問你仔兒家幾歲?同你好close嗎?

水晶宮

咁細個湊佢大,癡下6299好正常嘅,時間係最好嘅方法,陪佢多D玩

大宅

我就同你相反...自從細囡出世後...我大囡痴我多左...係多到煩果只...總之見到我就咩都搵我...刷牙洗臉...就算訓左窄醒都係搵我...一步都唔離身...訓覺又要我陪又要我望住佢又要我抱抱...佐我要返工...平時婆婆湊...有時真係媽咪到暈

男爵府

Ada1031 發表於 16-11-28 12:48
我就同你相反...自從細囡出世後...我大囡痴我多左...係多到煩果只...總之見到我就咩都搵我...刷牙洗臉...就 ...

唔通我要生多個?

珍珠宮

回覆:我真係好失敗!

其實我覺得,有時仲要6299幫手教下,平日湊時,話俾你個女知,爸爸媽媽嘅存在好重要!
我媽咪都係我同我家姐番工時,幫我地湊女,咁啲孫梗係痴婆婆啦~無爸媽就乜都搵婆婆架啦,不過我媽咪好中意,一路湊,一路同啲孫講,等爸爸媽咪放工番尼,等爸爸媽咪陪你去邊去邊,爸爸媽咪抱你番屋企訓,久而久之,bb慢慢長大,會認知爸爸媽咪先係首要嘅~爸爸媽咪一係度,就痴爸媽架啦~
叫你老公試下同6299傾囉~佢地湊時,多啲提起你地,我諗情況會有改變架!

男爵府

做個靚太 發表於 16-11-28 14:59
其實我覺得,有時仲要6299幫手教下,平日湊時,話俾你個女知,爸爸媽媽嘅存在好重要!
我媽咪都係我同我家 ...

多謝你意見,我囡就快三歲,雖然痴99, 但都好痴我,相安無事,突然變到咁,好心痛,好無助,自問都做足本份,沖涼餵食瞓覺跟足,唔知有乜對佢唔住,兒家突然被打入冷宮……好hurt

珍珠宮

cheers_iris 發表於 16-11-28 08:52
請問你仔兒家幾歲?同你好close嗎?

而家4歲 同我好close架 有段時間仲勁痴身
而家開始大 又有工人陪玩 變咗無咁痴
但佢最鍾意都係爸爸媽媽 因為假日一定出街玩 同埋有工人 我唔洗掛住做家務
因為我唔鍾意99 所以主力62湊返放學
其實見6299既時間唔多架 我專登安排架
因為接受唔到仔仔痴佢地

珍珠宮

cheers_iris 發表於 16-11-28 15:32
多謝你意見,我囡就快三歲,雖然痴99, 但都好痴我,相安無事,突然變到咁,好心痛,好無助,自問都做足本 ...

沖涼餵食跟足唔會加到分囉
好似我仔 好扭計 叫佢做 我下下要鬧
反而要多d玩同傾計

男爵府

namnamnamlolo 發表於 16-11-28 17:19
沖涼餵食跟足唔會加到分囉
好似我仔 好扭計 叫佢做 我下下要鬧
反而要多d玩同傾計

當然都有玩傾計講故事!

首頁

尾頁

跳至