懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我今天7W4D,由上星期六開始好精神,無點樣谷胸痛、無想嘔(其實由一開始都無嘔過)、胃氣都少左。個人都無咁累 (每晚睡8-9小時第2天唔洗再點補眠或覺得眼瞓),只係間中有D想瞓但唔需要一定真係瞓。同我之前5W和6W比較,舒服左好多。

5W - 無晒胃口、累、胃氣多、胃頂住
6W - 無胃口,但比5W好,都係累,但都比5W好,胃氣已無咁多。但好多野擔心...試過半夜喊過一次

我是在5W5D時check到的bingo的。

到現在為止,只有間中兩邊腹痛一痛、唔想吃東西、完全無胃頂或嘔的感覺。
無流血或流啡,book左12月6日照閃閃。

不過,大家覺得我個BB有無事,會唔會已經停止左生長我先咁精神? 有無人有經驗可以幫下我?
我超高齡自然懷孕,爸爸媽媽都好期待我個BB出來,我唔想同佢地講住我現在的擔憂。

男爵府

如果擔心不如加插一個hcg test啦今個禮拜

大宅

回覆樓主:

可以去婦產科,照下,睇睇個胎有無大,有大都OK, 反正6/12都照閃閃

子爵府

回覆 Chocoyy 的帖子

即係可以在照閃閃前去照下個胎有無大到? 因為係第一胎,我咩都唔識,好驚個BB在入面有事

複式洋房

我之前都係咁
反反覆覆week week 唔同,一時好精神一時又攰同乜都食唔落...冇反應嗰陣成日擔心BB冇左
上星期終於去左私家照一照,9w5d 有晒手仔腳仔,心跳仲好強

唔好太擔心,媽咪開心先係BB成長嘅最佳營養,加油(emoji)(emoji)

子爵府

回覆 may_lee2007 的帖子

多謝你的鼓勵,我只係覺得好累,開始食返到少少野不過唔多...我照閃閃那天會是8W5D,希望都見到BB的手仔腳仔。

大宅

回覆樓主:

唔好咁緊張,會影響心情,睇睇胎long 有無大,有經驗既婦產科醫生識睇,最重要係自己個心情,盡量訓多點養胎

大宅

呢段時間盡量放鬆心情,搵啲野分散自己,加油呀

子爵府

回覆 Ruby258 的帖子

係, 知道了, 真的很多謝你 !
幸好有這個平台大家交流和互相安慰和打氣 ! 唔想老公大壓力無同佢講, 又唔想爸爸媽媽擔心更加唔講, 好彩有你們 !

剛才突然好似有野滴落條under度, 嚇到我衝入廁所看, 原來係透明分泌物。

我D不舒服又出晒來, 個人好累, 好累, 要慢慢行 !

大宅

回覆樓主:

我都係差不多七週,比五六精神啲,胃口好點,但有嘔。我家人叫我睇中醫安胎,但我吾知睇吾睇好,因為吾太想食藥,怕食左影響左b,個我好像係寒底,手凍腳凍,吾知睇吾睇好。。。

別墅

回覆樓主:

做媽媽真係好多時都提心吊膽,又嘔又暈好辛苦,到好返d又驚bb唔健康,個心情好矛盾,去厠所好多時都會望望張紙巾先放心。。。好大壓力,一齊加油!!

珍珠宮

之緣 發表於 16-11-28 18:19
回覆 Ruby258 的帖子

係, 知道了, 真的很多謝你 !
加油喇,放松心情~~放松~

翡翠宮

唔好做無謂嘅擔心喇,準時作息,定時產檢就OK

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

妊娠反應唔系永遠keep住,只要冇流啡見紅,就唔使擔心,多D休息。

珍珠宮

唔係一定要有呢D反應先係正常,自己唔好做無謂既擔心,放鬆心情啦。

複式洋房

大家好!我現在8W幾,依然無胃口,晚上特別差,會吐,已瘦了4lbs。真係好辛苦。大家一起努力!

不知道幾時會好D呢?

首頁

尾頁

跳至