自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無小朋友因氣管問題需要用橙色哮喘藥及安鼻適?如橙色哮喘藥一日兩次,每次相隔8-10小時可以嗎?而安鼻適每日一次,咁應該系咩時間噴最好(小朋友主要系訓覺時或訓覺前後咳)?哮喘藥與安鼻適可同時用?尼兩隻藥長期用有無問題?剛三歲小朋友用125微克用量怕唔怕大?係未即吸一下就125微克?因我見説明書寫12m-4y每次用100微克,醫生同姑娘又沒有詳細講,感

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

醫生同姑娘又沒有詳細講-->打電話返去問清楚, 最安全

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

JNFW 發表於 16-11-28 11:43
有無小朋友因氣管問題需要用橙色哮喘藥及安鼻適?如橙色哮喘藥一日兩次,每次相隔8-10小時可以嗎?而安鼻適 ...
橙色噴係有類固純架, 用量用法最好問醫生, 唔好上黎bk 問人。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

我知道既係...橙色同安鼻適都可以一齊用...
但你問清楚醫生指示好....

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

JNFW 發表於 16-11-28 11:43
有無小朋友因氣管問題需要用橙色哮喘藥及安鼻適?如橙色哮喘藥一日兩次,每次相隔8-10小時可以嗎?而安鼻適 ...

其實點解唔直接問醫生, 藥呢D野最好問清楚, 個個人用的方法份量都唔同

男爵府

回覆 Reema 的帖子

因我之前已經問左兩次,醫生同姑娘都覺得我有點煩,同埋覺得我好似唔信佢咁,所以我唔好意思再打去問,唸住問下大家平時做法,謝謝大家

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 JNFW 的帖子

我所知既...每日兩次意思係早晚各一次, 每次多小下就跟番醫生所講既去做...

早晚相距8小時以上啦~~

同埋份量好睇醫生而決定, 我個女用紫色...其實係成人用既藥...
但佢好嚴重....佢已經係成人份量有多....
我問醫生, 佢話用藥係視乎病情...唔係只係跟指引...

wcpcelia    發表於 16-11-29 14:20

男爵府

好,唔該曬你

大宅

JNFW 發表於 16-11-28 15:43

因我之前已經問左兩次,醫生同姑娘都覺得我有點煩,同埋覺得我好似唔信佢咁,所以我唔 ...

你問既2隻藥我都有(哮喘藥我都有2支唔同色),其實醫生應該已貼左label教你用,你問既問題我記得我攞藥時護士都有解釋過。

你話你已打電話去問過醫生2次,即係前後共解釋了3次比你聽?点解唔寫低?如果你唔信呢條醫生不如睇另一個啦!

男爵府

唔系,我之前問系其它問題,之後返到屋企又發現其它問題,佢都有用量,但我見說明書咁寫同我囡年齡有異,加上我囡沒有喘,先上來問下,同埋我第一次睇尼個醫生(只系網上有人話佢好),所以我先一試,因我個人系過份緊張及擔心,謝謝你

伯爵府

JNFW 發表於 16-11-29 09:45
唔系,我之前問系其它問題,之後返到屋企又發現其它問題,佢都有用量,但我見說明書咁寫同我囡年齡有異,加 ...

医生咩名?

男爵府

回覆 amazing 的帖子

pm你

首頁

尾頁

跳至