醫護健康

跳至
[長者] 肺癌治療

首頁

尾頁

大宅

家中有親戚上星期六因肺積水入政府院,照完一邊肺花晒,因他是吸煙人士所以很大機會是肺癌。未有化驗報告,今天才會抽肺水和肺組織。之前已發現他食慾不佳,暴瘦。請問大家若在政府醫院,入院到確診大約要多久?轉私家做scan ( 如PET scan看有沒有擴散)會較快確診嗎?現在只想盡快確診肺癌多少期再對症下藥,有其他建議嗎?

另外飲食方面有甚麼應注意?謝謝!

複式洋房

可以叫政府醫生寫轉介信去私家照PET,照完2-3日已經有報告

大宅

好媽媽勳章

醫院會比資料你,之後算好邊間私院落booking,之後再通知醫院。假設去浸X,早上去,大約下午已知結果。份報告自己都可以睇得明。但如果要做療程,就要再等做化驗才可以知怎樣醫。

正能量 要開開心心每一天

男爵府

畀面勳章

快些請求醫生開食澳洲生產的新藥:「Keytruda」啦,此藥能夠消滅癌症細胞。

比較是有效的醫療癌細胞的新藥。已經在中國大陸和歐美多國使用中救過不少人矣!

你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Badman. 發表於 17-1-23 11:19
肺炎及肺癌都會導致肺積水, 最終不能自己呼吸 ... 收工.
家母當年被確診為肺癌 3B 期, 瑪麗醫院話只有 6~12 ...

嗰位中醫仲喺度嗎?可否介紹?

禁止訪問

大宅

Badman. 發表於 17-1-23 12:17
Sorry, 中醫師自己舊年都收左工, 但其實一直主要都係煲靈芝, 中醫師冇太多特別的處方
但其實醫生 / 病人, ...

就咁煲靈芝?

男爵府

畀面勳章

Keytruda唔係標靶藥物,標靶藥物點會咁平?一甁大約係美元$37左右咋(係澳洲的治癌症的新藥試下無坊吖!
澳洲教授發現抗癌「神藥」:不需要化療,沒有副作用

Posted on [size=0.8125]2016-10-10 in [size=0.8125]健康

重磅消息!澳大利亞科學家發現了一種治療癌症「神藥」,這種藥將徹底改變治療癌症的方法,給全世界癌症患者帶來希望!

它不僅可以拯救患者的生命,還免去了很多治療過程中的痛苦...而且只要白菜價!

癌症,是人類健康的頭號殺手。

全世界每年有千千萬萬的人死於各種癌症,攻克癌症已經成為了大部分醫學家們的終極目標。

你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

大宅

sfiawong 發表於 17-1-24 06:06
Keytruda唔係標靶藥物,標靶藥物點會咁平?一甁大約係美元$37左右咋(係澳洲的治癌症的新藥試下無坊吖!
...

請問呢隻係咩藥,香港有售嗎?還是一定要醫生開㗎?但我上網查過,好似冇咁便宜喎

首頁

尾頁

跳至