論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲姐做左2年半,由於佢滿約時剛剛我生第二胎,所以續約。

呢個星期每日都收到幾次電話錄音,話我個印尼工人(係,個錄音話印尼)借左畢數,叫我打去某一個電話號碼搵一位先生。其實幾個月前收到一封信話我呢位菲姐前年 (係前年)借左一萬左右未還。

但我現在個細B太細,大B都要靠佢帶返學放學. 呢個時候轉工人太冒險。如果轉左個仲衰既我仲大鑊。

同佢感情一般,因為之前有好幾次同佢好傾d,或者當埋佢一家人咁一起出去食下野,佢都立即問我借錢。雖然借一兩千,但我都唔鍾意。從此我就唔會再同佢講咁多野。

工作表現一般,基本run到頭家。

屋企電話用香港寬頻,無set password 才打得入呢個服務。今日個CS教左個*67去filter 左無來電的電話。但唔得,剛剛又收到call.

應該點?求賜教。

子爵府

你唔炒左佢嘅話呢啲追數電話同信會陸續有來

子爵府

tha 發表於 16-11-28 18:46
菲姐做左2年半,由於佢滿約時剛剛我生第二胎,所以續約。

呢個星期每日都收到幾次電話錄音,話我個印尼工 ...
工人如果再冇係你屋企,你就可以大大声同財仔講,工人走咗,財仔就唔會再打嚟

你有冇問工人究竟欠多少? 甩咗幾多期冇還?

只有你幫佢還晒,或者工人走,先可以解決

禁止訪問

大宅

細姐姐 發表於 16-11-28 19:37
工人如果再冇係你屋企,你就可以大大声同財仔講,工人走咗,財仔就唔會再打嚟

你有冇問工人究竟欠多少? 甩 ...

我唔會主動問佢,佢一定會叫我幫佢還。一定一借無回頭。

個封信上寫住佢從來無還過。我個個月出糧,仲加左佢人工,佢都唔還。根本諗住走數。

大宅

抺茶雪糕 發表於 16-11-28 18:58
你唔炒左佢嘅話呢啲追數電話同信會陸續有來

其實如果唔係咁岩我生細b, 我唔會同佢續約。佢新約現在有9個月,其實炒佢係遲早得事。只係我兩個太細。

大宅

TopKind 發表於 16-11-28 19:50
先了解一下再說

你指同佢了解一下?

大宅

再唔處理,唔單止會收電話,上埋門都有可能,嚇親D小朋友就唔好啦!要了解清楚她的還款情況,不過以我經驗,結果都係還唔到。

子爵府

tha 發表於 16-11-28 19:59

個封信上寫住佢從來無還過。我個個月出糧,仲加 ...
佢冇還過,就好可能係諗住一走了之
好可能,有日無声無息放完假唔番,或者趁冇人係屋企走咗,到時你會好踢脚喎

你最好有两手準備

大宅

細姐姐 發表於 16-11-28 20:06
佢冇還過,就好可能係諗住一走了之
好可能,有日無声無息放完假唔番,或者趁冇人係屋企走咗,到時你會好踢 ...

係wor, 我無諗過呢點

大宅

singyumama 發表於 16-11-28 20:03
再唔處理,唔單止會收電話,上埋門都有可能,嚇親D小朋友就唔好啦!要了解清楚她的還款情況,不過以我經驗 ...

我已經同保安單左聲

男爵府

回覆:收到收數公司電話,但我有初生唔想冒險換工人住。點算?

你嘅諗法真的不同意,你以為你唔炒就唔博,其實佢借到山窮水盡,令願被你炒又或是一走了之,你到時候一樣又饮食係要找新工人!重要係你沒有準備安排之下。比著我令願自己揾定新工人,預佢走!

大宅

我最近都收到錄音追數電話,用廣東話講(工人還錢未,之後用英文講你要盡快還錢)之後變音樂無留聯絡又無話找邊個。我問工人有無借,當然無啦,仲話會唔會係之前個工人借,因為之前個工人(1.5年前)又係借錢,不過財務公司通常係寄信先架。我已經收左電話近3星期又無信實係唔知點?大家有無經驗

大宅

happymanman 發表於 16-11-28 22:33
我最近都收到錄音追數電話,用廣東話講(工人還錢未,之後用英文講你要盡快還錢)之後變音樂無留聯絡又無話 ...

係呀!exactly 係呢種!之後係音樂!

別墅

回覆樓主:

覺得如果你決定唔借,就唔好問咁多

大宅

我諗到solution, 俾俾意見:
1.換電話號碼。其實其他人搵我地係用手機,固網都係for我自己打返屋企。換左無壞,好過嘈醒我細B

2. 因為佢錄音話印尼工人,我懷疑係上一個工人用我資料借,因為佢當年都有街數。所以我搵Agent打去個電話度check 下先

3. 都係開始搵新工人啦!唉!好怕又要從新黎過。

大宅

tha 發表於 16-11-28 22:38
係呀!exactly 係呢種!之後係音樂!

但無聯絡電話留底好煩

大宅

tha 發表於 16-11-28 22:44
我諗到solution, 俾俾意見:
1.換電話號碼。其實其他人搵我地係用手機,固網都係for我自己打返屋企。換左無 ...

係咪都係無找邊位只係播錄音

大宅

tha 發表於 16-11-28 19:59

個封信上寫住佢從來無還過。我個個月出糧,仲加 ...

你有追數信?我只得錄音(emoji)

大宅

Mars_Mars 發表於 16-11-28 22:40
覺得如果你決定唔借,就唔好問咁多

係,所我唔會問佢。費事打草驚蛇

首頁

尾頁

跳至