自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

DELETE

子爵府

回覆樓主:

咁樣超辛苦,請工人幫手。

水晶宮

無工人唔得啦,你老公完全幫唔到手!

大宅

回覆樓主:

其實辛苦到咩程度可唔可以講多少少等我有心理準備。。。
屋企細請唔到工人

男爵府

C6要每月番足29日,樓主自己又一定要番工先可以維持住喺細到連工人都請唔到既屋企,仲要養寵物喎!(如果係魚龜都ok gei)

咁仲生?

水晶宮

MGM_DRAGON 發表於 16-11-28 21:19
同先生傾左好耐傾過好多次
暫時共識2017年年尾可以試行生B計劃
自問家境普通

做working mama冇全職媽媽咁辛苦,起碼返工放工時間你有得抖吓,全職湊真係24小時stand by

水晶宮

MGM_DRAGON 發表於 16-11-28 21:43
其實辛苦到咩程度可唔可以講多少少等我有心理準備。。。
屋企細請唔到工人
...

咁你打算生咗之後邊個幫手湊呢?我生大仔時係working mama,平日一至四婆婆湊,bb喺婆婆家過夜,可同老公二人世界拍吓拖,或約吓朋友,家務就一至四放工返屋企做,星期五放工就喺娘家食埋飯接返bb返屋企,星期六帶bb返嫲嫲家食飯,星期日湊返去婆婆度,基本上好舒服,係湊黎湊去忙啲囉

子爵府

回覆樓主:

樓主平日放工要唔要湊b,如果唔使就盡量閒日做家務。星期六/日全日湊b,阿b醒就餵奶+玩。阿b訓就做家務or同阿b一齊訓。每個b嘅schedule都唔同。總之阿b醒時,你嘅時間要比哂佢。除非你叫到老公幫手。

珍珠宮

自問家境普通

做在職媽媽無問題,返工時間邊個湊?我之前搵本地姨姨湊,放工趕頭趕命接返佢,再返去煮飯,幫仔沖涼,老公就洗碗,輪流陪仔訓覺,簡直非人生活,攰爆

子爵府

cherrieloy 發表於 16-11-28 21:55
做working mama冇全職媽媽咁辛苦,起碼返工放工時間你有得抖吓,全職湊真係24小時stand by
...

唔同意 working mum 無ftm 咁辛苦

各有各辛苦啦

在職媽所有家務只係延遲到放工後既半日做、

家務唔會因爲咁樣少左一半

我都係在職媽、無工人

家務同照顧小朋友需要兩夫婦合拍

如果你先生抽唔到時間

樓主真係會好辛苦

家務同照顧小朋友就好似無止境咁做

水晶宮

bb細時(頭3個月)真係2小時要飲奶、又要換片掃風,基本上你唔可能會連續瞓到3小時。

你仲要做家頭細務、洗衫,幫bb沖涼,煮飯比自己食,你覺得自己ok?

生完個人真係要休養,自己一個一定唔得,除非你覺得唔坐月都ok。

水晶宮

Flowerpig 發表於 16-11-28 22:15
唔同意 working mum 無ftm 咁辛苦

各有各辛苦啦

因我ftm/ working mama都做過所以先有比較,大仔時做working mama一至四有婆婆幫手,到依家細女做ftm忙到癲,我仲要一湊二,人都癲,所以做working mama一定要有人幫你手,唔駛放工即刻趕頭趕命要返去湊就舒服喇

男爵府

回覆樓主:

我上當年係一至五日頭老人湊,夜晚同假期自己湊,冇工人,我假期時我老公要返工,都係我自己湊晒咁滯,不過我冇寵物。如果淨湊b,我又唔覺話忙都廁所都冇得去,bb瞓覺時就做簡單家務,如拖地同晾衫,bb衫買多幾套,儲夠一大半機先洗,唔會自己手洗。兩個人食飯,買餸都係買得好簡單,我又唔覺特別辛苦,至少舒服過而家晚晚趕放工返黎同佢跟功課

男爵府

自問家境普通

我就覺得起居飲食都可以有辦法解決,但係親子時間呢?到小朋友大少少,會成日要出外走走,會成日問問題,學校大小事務,你老公會否參與?如果事事佢都冇辦法參與,你地家庭可能會慢慢疏離。

公爵府

cherrieloy 發表於 16-11-28 22:20
因我ftm/ working mama都做過所以先有比較,大仔時做working mama一至四有婆婆幫手,到依家細女做ftm忙到 ...

你做wm 無咁辛苦係
星期日至五都外判左婆婆

好多wm 係朝早返工
回家湊仔做家務
唔見得特別輕鬆

各有各情況唔同
唔好一野就話wm 較鬆

wcpcelia    發表於 16-11-29 12:14

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

放假湊全日, 人人既schedule 人人唔同, 到時至算吧. 而家諗掂你返工時邊個湊b 仲好啦.

yiu_mimi    發表於 16-11-29 16:19

大宅

開心吸收勳章

cherrieloy 發表於 16-11-28 22:20
因我ftm/ working mama都做過所以先有比較,大仔時做working mama一至四有婆婆幫手,到依家細女做ftm忙到 ...

我2樣都做過,我覺得ftm 舒服好多....每日工作可拖長全日做。小朋友訓你又可恰一陣。working媽家務只可以每晚果幾個鐘做....
我依家係working mum, 冇工人。返工忙到嘔。放工仲要做做做,我都同ftm一樣24小時冇停手的

大宅

我係wm, 有工人有4大幫手, 老公5天工作, 小朋友歲半前無咩要求都好d, 而家2歲半, 咩都叫媽咪, 放假係成日時間都比晒佢,陪佢去訓覺,去厠所,陪玩,陪讀,陪去公園,陪食,唔好話照顧寵物,連去厠所都會係門口喊爆。樓主老公返29工,放假唔會有得抖,日覆日,年覆年

珍珠宮

cherrieloy 發表於 16-11-28 21:55
...
ftm 係一份工... working mum 係打兩份工..... 出面一份.. 屋企一份... 一樣24小時 stand by..小朋友病左唔會因為你係 working mum 你就唔駛理..
ftm 夜晚要照顧小朋友.. working mum 一樣要... 第二朝仲要返工...

子爵府

回覆樓主:

仔細d咁講下有咩忙。
我地一家三口,有養寵物,頭三個月係最辛苦,最勞累係夜晚無得訓,就算訓都係5分鐘至3個鐘。當你體力用盡晒,個b同你嚎哭三個鐘,點抱都哭,(俗稱為百日哭),你會好嬲,好想哭。
我c6同樓主你老公差唔多,我c6年中無休,我自己ftm湊,老公係家務同湊b上係零幫忙,夜晚完全聽唔到bb哭,你醒五次湊b,佢只會醒一次,果一次仲要坐係度。
每日都做既有:
家務量激增,
收工要餵奶/副食品,洗奶樽洗奶嘴,洗碗洗煲粥用具(例如搞拌機),(泵奶的話,就要花時間泵,同洗泵奶樽),
洗大人衫,bb衫,晾衫,摺衫,收衫。(我用環保尿布就日日一機bb衫,如果唔係,就應該幾日洗一機)
如果賴屎尿,食手袖,流口水,咁又要換一套衫/床單。
賴屎要即刻換片,太誇張就要洗pat。
尿片搞到垃圾量增加,要經常清。
要幫佢沖涼。
食完奶要幫佢抹口腔。
水機每日煲水。
每日塗保濕cream,唔塗就乾到爆。

一星期做一次:
換bb床單,剪棉花片,洗奶樽消毒機,洗奶樽盒...
一個月做一次:
買尿片,奶粉,奶樽清洗液。

都未計平時抹屋拖地煮大人飯既家務,淨係做bb野都忙到甩轆...

就算請人湊,夜晚好多野都要自己做返,打風紅日bb病,打針都要自己跟,wm同ftm各有各辛苦,果種辛苦係日以繼夜,日復日無休止,無假放既。
eg.平時你可能五分鐘洗完碗,但bb係度哭,你就分開幾次黎洗,或者根本洗唔到,老公返工累,又幫唔到幾多。
你平時可能九點上床訓教,但呀b同你玩到2點先訓,你已經超累,成桌奶樽未洗,等呀b訓左,你就拿拿聲洗完,打算訓,佢又醒,同你玩到5:00先訓,咁你第朝又要返工 ....依個情況係可以連續一星期,一個月....

首頁

尾頁

跳至