母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB十個月,這星期開始唔肯飲奶,迫佢飲,也一日飲不到6安。她是自然離乳嗎?有沒有媽媽的B是咁細開始唔飲人奶?
咁細還未有牙,只能吃粥仔,會否缺鈣/唔夠營養呢?

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

katkat20130720 發表於 16-11-29 08:22
BB十個月,這星期開始唔肯飲奶,迫佢飲,也一日飲不到6安。她是自然離乳嗎?有沒有媽媽的B是咁細開始唔飲人 ...

你餵人奶同固體,有無比bb食維他命d?
10個月咁細,應該多數厭奶,或想出牙
過幾日應該會好d
如果bb食小左奶,可以用人奶開糊仔
另一個方式,bb可能容易接受同食到奶
加油!!

大宅

回覆 Yanlovesnaz 的帖子

我沒有另俾維他命給bb,因為之前她食奶&固體也食得很好。如果咁細也可以另外俾維他命?是要找兒科醫生開維他命?

子爵府

katkat20130720 發表於 16-11-30 09:57

我沒有另俾維他命給bb,因為之前她食奶&固體也食得很好。如果咁細也可以另外俾維 ...

食母乳嘅bb係要另外食維他命d
因為母乳本身就唔足夠嘅維d
所以媽媽同bb都要另外補充
維他命d係幫助吸收鈣質
可以上網睇下有關資料

子爵府

katkat20130720 發表於 16-11-30 09:57

我沒有另俾維他命給bb,因為之前她食奶&固體也食得很好。如果咁細也可以另外俾維 ...

vitamin D drop 可以普通市面上都買到
一日只需要餵一滴!

子爵府

回覆樓主:

唔好亂咁比維他命補充劑bb,維他命d係會儲存係身體入面,靠肝臟去處理去代謝,過多會對人既器官造成負擔,更何況係身體器官未發育好既bb....
維他命d係可以幫助鈣質吸收,但唔好亂食!我囡一出世全人奶,到十個月大時驗血報告係有足夠既鈣,人奶同固體食物已經可以吸收到足夠既維他命d同鈣,唔好亂比bb食維他命!同埋個個bb出牙都唔同,有快有慢,我囡十個月已經6隻牙

男爵府

Yanlovesnaz 發表於 16-11-30 20:12
vitamin D drop 可以普通市面上都買到
一日只需要餵一滴!

我都未聽過人奶b 要另比supplement, 你係邊個Source 睇到?

子爵府

bebebo 發表於 16-12-8 18:17
我都未聽過人奶b 要另比supplement, 你係邊個Source 睇到?

http://www.bkmilk.com.hk/mobile/content_page.php?p=135697&p=135697
可以睇下呢個
母乳係有一定含量嘅維d,但不足夠嬰兒嘅需要,所以6個月以上,純母乳加固體嘅寶寶需要補充維他命d
我個health visitor 不斷的叮囑我同bb都要補充,我諗應該英國呢邊同香港唔同,因為我醫生都只會叫我去買市面嘅d drop
如果擔心嘅最好問下兒科醫生先!

別墅

艾森 發表於 16-11-30 22:08
唔好亂咁比維他命補充劑bb,維他命d係會儲存係身體入面,靠肝臟去處理去代謝,過多會對人既器官造成負擔, ...

想問下你係咪去私家到抽血驗鈣?

子爵府

sum2er7719 發表於 16-12-8 22:15
想問下你係咪去私家到抽血驗鈣?

政府醫院
因為我懷孕有甲亢,bb一路睇政府兒科,生長線跌左醫生懷疑飲食問題導致鈣質唔夠,所以抽血驗同搵營養師跟進,驗血報告鈣係夠同埋去睇營養師時度高bb高左3cm,即係醫院覆診負責度高果個嬸嬸度矮左bb

別墅

艾森 發表於 16-12-9 14:32

政府醫院

哦哦哦
我都想睇下我阿b夠唔夠鈣

侯爵府

Yanlovesnaz 發表於 16-12-8 18:32

http://www.bkmilk.com.hk/mobile/content_page.php?p= ...

因為你係英國 太陽相對香港少 通常係加拿大 英國呢啲地方都建議媽媽食 香港太陽充足 所以得閒去下公園玩曬太陽已經夠

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊