跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐讀緊救世軍 N ,但考到粉呂 、 粉神、何袁 K1 (仲有優質未放榜)

其實自己都好鍾意救世軍教學模式,日日都有唔同感統活動 ,又用project approach 透過活動令小朋主動探索學習 (如:認識手 ,會比小朋友洗米煮飯,整壽司,Jelly...等) 學習得好開心

但又見到粉呂既派位好好而被吸引住..........

雖然話
1)自制收生係計分
(但當太多20分既時候小學會點揀乎生收呢?真係咁公平去抽,定係暗地裡都傾向收某 d 幼稚園 ?)

2)大抽獎
(呢個我就知真係覺自己排位 & 彩數)

3)叩門
(我知呢個讀邊間幼稚園一定有影響,但我最唔希望去到呢個階段)

其實同時亦要考慮埋下年妹妹都要報K 問題 ,所以都想係世襲幼稚園 ,但救世軍答實唔到我係必收得番妹妹 ,粉神就大機會 ,粉呂又係未必一定收得番妹妹 ..........

而且如果真係轉校由全日變成半日 ,屋企仲有個妹妹唔讀 N 要照顧 ,變成我一揍二 ,即是我仲唔返得工住 ,分分鍾要捱到大女升小 (即是 3-4年)

大家如果係我你地會點揀 ?
我真係好怕揀錯左無得返轉資之後後悔!

複式洋房

我都想知,粉神同救世軍點揀。其實救世軍都難入,而且用蒙特梭利教學,小朋友真係好鍾意返學,又不用寫字。但我擔心上小學跟不上同派位不好,但是粉神同粉呂係北區都算好學校,就算去叩門應該有幫助,都唔知點揀,又驚後悔

男爵府

Kennis721 發表於 16-11-29 14:35
我都想知,粉神同救世軍點揀。其實救世軍都難入,而且用蒙特梭利教學,小朋友真係好鍾意返學,又不用寫字。 ...

你都苦惱緊呢個問題?

首頁

尾頁

跳至