跳至

首頁

尾頁

大宅

請問什麼叫做 Combined rate? 另請問大家對 Colorado 科羅拉多州有什麼印象?

大宅

回覆 三伏 的帖子

科羅拉多?第一個印象係滑雪,第二個印象都係滑雪。

大宅

三伏 發表於 16-11-29 16:28
請問什麼叫做 Combined rate? 另請問大家對 Colorado 科羅拉多州有什麼印象?

Colorado好大,我有個好朋友住係Littleton。佢地係CO大,所以好開心,屋又大。佢地成日去camping。我地去探佢地都係去hiking,滑雪,同camping。

大宅

你係講入息稅定係sales tax?因為聯邦同州係分開計的,每一個州也有自己嘅收入方式,有d州收州入息稅,我在Texas冇州入息稅,只收sales tax,咁州,地市又分開計,好似我住這裡總sales tax 係8.25%但6.25%係州收的,另2%係city嘅,這叫combined sales tax rate。入息稅你計聯邦同州兩個數加埋個%係combined income tax rate。咁如果你有房產又要俾property tax,所以唔同政府部門分開收,咁你年尾加埋咪知自己交咗幾多%稅。呀仲有social security 同Medicare稅。唉!

大宅

muffinmama 發表於 16-11-29 23:55
你係講入息稅定係sales tax?因為聯邦同州係分開計的,每一個州也有自己嘅收入方式,有d州收州入息稅,我在 ...
多謝回覆. 咁每個州都要留意先得. 香港就好啦, 一種地產稅攪掂晒.
請問覺得德州點樣? 你住邊個城市? 有時我睇新聞都幾多槍擊案. 但話佢學校都唔錯, 所以都15,16 不過真係成事都可能三,兩年後.

大宅

三伏 發表於 16-11-30 00:28
多謝回覆. 咁每個州都要留意先得. 香港就好啦, 一種地產稅攪掂晒.
請問覺得德州點樣? 你住邊個 ...

我係住近Dallas的,在佢北邊嘅小城市,叫Allen。因為這城市主要多住宅區,校區又好,配套完善。我入Dallas返工駕車半小時左右。

我覺得Dallas 對北這個Collin county 唔錯,幾個城市嘅校區都好,生活指數比起加州等低。冇州入息稅,但地稅係2-3%,主要因為公立學校係靠收地稅的。唯一係夏天好熱,同冇乜景點玩。但Dallas地區有很多museums,職業球隊,就係d人既娛樂。來得美國冇可能同香港生活比,睇你想點過。但如果有小孩在Texas生活係唔錯。至於你話罪案,鎗殺等在Dallas會有,但在suburban區好少。入屋偷嘢係有,但通常我聽到嘅係d人後yard道門唔lock,或車房門大開。年近歲晚會發生。

首頁

尾頁

跳至