婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實你老公都好難做,自己個阿媽俾人話,有孝心既都應該會覺得難受,仲要佢出聲叫自己阿媽唔好做乜做物,佢夾響中間都唔會比你好過。有d 野同老公講完就算,有d 忍到就算。

大宅

直接唔開門或直接同你奶奶講
個陣我都係番屋企坐月 奶奶知我唔鐵意佢
無上過黎睇bb

大宅

我原本自己屋企(一家3口)坐月,媽咪日日過黎幫手,而老公請假~ 點知出院時情況有變,我嚴重塞乳腺、石頭胸、發燒..............老公公司有事唔請得假,而我媽咪睇完我廚房後提出:不如返娘家坐月啦,因為對廚房唔知頭唔知路,唔通下下再問我咩~

於是即時決定返娘家坐月~ 我99立即帶埋大表姐上黎『探BB』~ 我已經塞到死咁濟,仲阻住哂係度玩BB.................知道我地返娘家坐月仲黑我地面!佢當時講左幾句說話,我同自己講我要記一世!

佢當時話:『咁你返娘家坐月,咁12朝我d朋友黎睇BB時 邊有BB比人睇呀!! 咁人地黎食薑醋,又無BB睇!!』果刻雖然我好嬲,但開刀傷口+塞奶痛到入心入肺~

我會記住果陣我生不如死時,佢掛住自己面子、掛住人地黎睇BB、掛住煲薑醋!!!!

複式洋房

yenyenlam 發表於 16-11-29 19:20
其實上人地屋企前通知聲,問下屋主方唔方便,呢d只係好基本好基本嘅禮貌/尊重。。。都唔明點解有咁多99都 ...

係。。。嗰度仲要係我娘家,99都覺得自出自入無乜問題

c6問過佢點解上人屋企時唔打電話問人先,99答反正我一定喺間屋度,做乜仲要打

複式洋房

EudyptulaMinor 發表於 16-12-1 10:58
我c6又係咁!!! 99日日走黎坐最少6個鐘, 每晚都10點幾先肯走, 又唔係黎幫手, 淨係抱住BB去睇電視(我 ...

完全認同!陀b同生b時c6口就話明白你有幾辛苦,點感激你嘅付出。到坐月時就淨係諗自己阿媽好錫粒孫唔想令佢失望,所以日日嚟都好合理,完全唔考慮你嘅情況同感受

複式洋房

ecling 發表於 16-12-1 19:21
你老公落晒閘明幫你奶奶,以後你有排受,希望你EQ夠高

c6的確承認自己一開始只由佢屋企人角度出發,我最後爆咗佢一大鑊,佢好似突然開竅明我唔開心d乜同話會改善

希望佢真係明啦!

男爵府

李咩咩 發表於 16-12-2 16:08
我原本自己屋企(一家3口)坐月,媽咪日日過黎幫手,而老公請假~ 點知出院時情況有變,我嚴重塞乳腺、石頭胸 ...
佢永遠唔會當你係女!我個太99只係掛住造冬冇人返去食飯、聖誕冇人陪佢過、元旦又唔齊人…… 邊會理我係唔係坐月,偏要呢個時候搞d嘢出黎,我就變左眾矢之的,whatsapp無lala收到俾人鬧一鑊都未知發生咩事…… 坐月都係哭泣中渡過……

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

guluball 發表於 16-12-3 12:15
c6的確承認自己一開始只由佢屋企人角度出發,我最後爆咗佢一大鑊,佢好似突然開竅明我唔開心d乜同話會改善 ...

主 賜 平 安

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

guluball 發表於 16-12-3 12:15
c6的確承認自己一開始只由佢屋企人角度出發,我最後爆咗佢一大鑊,佢好似突然開竅明我唔開心d乜同話會改善 ...

主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至