3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

子爵府

964000 發表於 16-12-3 04:37

睇本身性格容吾容易同多吾多朋友和cousins la, 我個女是獨生 ...
有冇特別參加D團體活動?

大宅

回覆樓主:

大家可有想到日後自己年紀老邁,甚至百年歸老之時,有兄弟姊妹的總可以互相扶持,獨生子女就要孤身獨力面對,就知道分別了。

子爵府

宮二 發表於 16-12-7 01:20
大家可有想到日後自己年紀老邁,甚至百年歸老之時,有兄弟姊妹的總可以互相扶持,獨生子女就要孤身獨力面對 ...

上一代教育水平低老人家乜都吾識,往往乜都要人照顧,但到我地個代、第時自己識趣,也可自己作決定(相信已有安樂死),到時都無謂下下煩D仔女,就算你生左十個,到最後可以在身邊照顧可能都是一兩個,咪又係辛苦佢,不如自己請人照顧算啦(所以都係留錢傍身最緊要)。

子爵府

tristyma 發表於 16-12-5 21:58
有冇特別參加D團體活動?

現時仲細,個人和團體的活動也有參加。不過我女連同大人玩都鐘意的,會撩大人吹水傾偈。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我當年有大囡時,佢嗰輩得佢一個,完全冇表兄弟姊妹可以一齊玩,所以我決定生多一個,當然經濟情況可以先考慮

子爵府

宮二 發表於 16-12-7 01:20
大家可有想到日後自己年紀老邁,甚至百年歸老之時,有兄弟姊妹的總可以互相扶持,獨生子女就要孤身獨力面對 ...
咁到時佢地大個, 應該都成家立室, 雖然無兄弟姊妹, 但都有伴侶陪伴嘛

子爵府

964000 發表於 16-12-7 23:11
上一代教育水平低老人家乜都吾識,往往乜都要人照顧,但到我地個代、第時自己識趣,也可自己作決定(相信 ...
安老又係一個問題, 安樂死係香港應該難啲喇

大宅

964000 發表於 16-12-7 23:11
上一代教育水平低老人家乜都吾識,往往乜都要人照顧,但到我地個代、第時自己識趣,也可自己作決定(相信 ...

我意見是由子女角度考慮到當時孤苦伶仃感覺會是怎麼樣,並非養兒防老這些老思想,今時今日大部分人也不會為左咁而生育,要自己安排好退休後的事吧。
事實上大陸過去三十年來一孩政策惡果已成為當今的社會問題,我相信多少也影響到大陸新一代的素質

大宅

我每次回娘家食飯,同細佬妹吹水都好開心,講返細個打交,搞搞震,都好好笑。我都想我嘅小朋友有咁樣嘅童年,同大左有咁美好的回憶

子爵府

宮二 發表於 16-12-9 08:26
我意見是由子女角度考慮到當時孤苦伶仃感覺會是怎麼樣,並非養兒防老這些老思想,今時今日大部分人也不會 ...

子女大了自己也有家庭朋友親戚吧,怎麼會孤苦伶仃?
外國已有研究,一孩家庭怏樂指數最高,一孩長大了社交能力也不會差,而且比較獨立,如果説壞,我自己見生得太多父母吾得閒理的更易壊吧,至於國內,我相信不單是一孩的問題,我見許多單雙非在港,已經生兩三個,問題一様存在。
我只是想說一孩或多孩不應有前設的評價,各有各好,主要看自己家庭和資源時間的配合,教導上亦要有所調整,如多孩家庭要處理sibling rivalry (破壞性也可很大)不要寵壞最細個個,資源分配另大家覺得公平(我朋友兩姐妹,一個生得靚一個平傭,已經吾高興話呀媽不公平,仲一早走去整容),也很有學問,吾識攪也可以好麻煩。
講真如果我有大屋有工人有司機入學不用煩不用跟功課自動波,吾洗番工仲夠錢出國讀書夠自己退休,我也不介意生三四個,但現實是資源有限,自己fit番自己家庭的需要和期望吧。
共勉之。

子爵府

ccnine 發表於 16-12-9 09:35
我每次回娘家食飯,同細佬妹吹水都好開心,講返細個打交,搞搞震,都好好笑。我都想我嘅小朋友有咁樣嘅童年 ...

咁起碼要生三四個,加油:mother:

大宅

964000 發表於 16-12-9 09:40

子女大了自己也有家庭朋友親戚吧,怎麼會孤苦伶仃?

係?我好似睇過有說生兩個女兒的家庭最快樂

大宅

ccnine 發表於 16-12-9 09:35
我每次回娘家食飯,同細佬妹吹水都好開心,講返細個打交,搞搞震,都好好笑。我都想我嘅小朋友有咁樣嘅童年 ...

同意,以前兄弟姐妹成日打交,依家長大成人,大家有共同的童年回憶可以分享,是無價的,各自有配偶但都只有聴聴的份兒。

子爵府

宮二 發表於 16-12-9 11:38
係?我好似睇過有說生兩個女兒的家庭最快樂

應該是在多於一孩的家庭,兩個女比一仔一女或兩個仔快樂,愈多孩子反而愈不快樂。不過只擁有一名子女的母親就最快樂(可以理解,冇咁忙)。另對獨生子女有以下研究可以參考下。
Lauren Sandler指出,獨生子女的領導力、外向程度等,不輸給非獨生子女。她引述多項研究,例如俄亥俄州有調查曾訪問1.3萬名兒童,發現獨生子女的朋友,不比非獨生子女少。另外,德克薩斯州大學有研究指,獨生子女的才智和成就較非獨生子女更高,自尊心更強,背後原因與一孩家庭的父母對子女更集中投放資源有關;甚至有研究指出,只擁有一名孩子的母親最快樂。

子爵府

964000 發表於 16-12-9 13:57
應該是在多於一孩的家庭,兩個女比一仔一女或兩個仔快樂,愈多孩子反而愈不快樂。不過只擁有一名子女的母 ...
照咁睇獨生都幾多好處

子爵府

tristyma 發表於 16-12-9 17:24
照咁睇獨生都幾多好處

我不會説是「好處」,只能說,有好有不好,不是一定差,都係睇父母點教,包括社交上的安排和性格的培養

首頁

尾頁

跳至