自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

其實u5/yus5同u3/yus3你如果放房d聲會爆到你耳鳴,廳都要睇下有幾大同位置如何。當然琴身越高理論上放嘅位置係合適,聲音出黎應該係越靚(以yamaha論),而家touching嗰d都係yus5係最好,反應該都係最快,但有冇咁快有咁嘅需要?而且價錢唔平,加多兩萬三買歐州矮身琴都有更好效果。
成日有人話二手u系好平,其實好多都呃人,學上面jm話,只有u系係日本造有價有市,有乜可能平咁多賣,佢地賺乜喎?!(其實有一個型號矮身都係日本造)我識好多賣二手價,u3話賣3萬頭,話用左十年左右,一睇已經三十年都有,有d位係用耐左翻身都呃唔到人,部琴的確翻身得幾好,出黎聲音都唔差,你唔識嘅的確已經比人呃左。
仲有彈唔到8級嘅說法其實都係商人手法黎架啫,我用116都考到文憑啦~但當然越高級理論上靈敏道越高,只係滿足唔到要求啫,最重要係touching ok,唔好太淺同太重,部琴彈落琴鍵係平均。

男爵府

acqueen 發表於 16-12-1 10:16
其實u5/yus5同u3/yus3你如果放房d聲會爆到你耳鳴,廳都要睇下有幾大同位置如何。當然琴身越高理論上放嘅位置 ...

有乜可能平咁多賣,佢地賺乜喎?!人地吾係要賺、係子女大左吾彈而賣出、也不是翻新琴、有tom Lee 單據、有serial no , 騙不到人吧
做人至緊要開開心心 :-D

別墅

puibb 發表於 16-12-1 10:29
有乜可能平咁多賣,佢地賺乜喎?!人地吾係要賺、係子女大左吾彈而賣出、也不是翻新琴、有tom Lee 單據、有se ...

我係指去琴倉嗰d,因為我自己試過去d琴倉睇琴,係學生睇中帶我去睇下先比我發現,而且我的確係識某d二手琴倉好古惑,我只係想提醒下jm們,如果唔識買唔好亂去琴倉而言,如有得罪多多包涵呀!
同埋唔一定係琴老師就識睇,求其一個得8級嘅琴老師自己可能都未必對琴有要求,只會道聽途說,高身就靚,model高就好,其實就算新琴同一model都可以有分別,只係model越高,賣得越貴嘅穩定性就越高。

男爵府

acqueen 發表於 16-12-1 10:37
我係指去琴倉嗰d,因為我自己試過去d琴倉睇琴,係學生睇中帶我去睇下先比我發現,而且我的確係識某d二手琴倉 ...

Agree! 琴倉非常古惑,所以suggest 人搵私人tom Lee U1

做人至緊要開開心心 :-D

別墅

回覆樓主:

我只可以講呢隻琴貴。。。呢個價應該可以搵更好概

連搬連調音琴櫈埋單$24000....唔考慮牌子可以係通利買台新概H牌, 早年都唔少J M買呢隻。。。

首頁

尾頁

跳至