自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

四歲瞓碌架床上格子似好危險,但間房又放唔到兩張單人床..... 唔通只有子母床?但我對孖母床鄈普通,覺得拉出拉入麻煩同埋怕兩個瞓得咁近(一碌過去就變左一齊瞓...)會影響到大家睡眠質素.....

大宅

回覆樓主:

我女四、五歲已經瞓上格,佢習慣去廁所一定叫人,我訂造時用櫃筒樓梯上落,床欄做高少少,果時為左咁張床只做五尺半長,餘位做樓梯,因為房長度六尺半唔夠七尺預佢瞓到小六都未有五尺半高掛。

公爵府

iris2014 發表於 16-11-30 15:12
四歲瞓碌架床上格子似好危險,但間房又放唔到兩張單人床..... 唔通只有子母床?但我對孖母床鄈普通,覺得拉 ...

訓地下 放床墊

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:一個兩歲一個四歲,如果同一間房瞓,應該買咩床?

視乎你小朋友懶唔懶瞓。
我都係一個兩歲一個四歲, 家姐嘅話我就會放心佢瞓上格床, 細妹我覺得個欄整到幾高佢都會碌落床。 而家佢地瞓緊子母床, 細嗰個鍾意瞓上面嗰張,有時會碌落去家姐度,但都冇問題會一齊繼續瞓。
遲啲會轉 碌架床。

My Egg Egg Egg Egg Easter House

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我最近買左張丁字床,大仔6歲訓上格,我自己用塊板加高左床邊,佢訓時用個長欖枕頂住個上落。

男爵府

我大女依家嗰張係三層床
即係子母床又得 碌架床又得
以後妹妹大d任佢地瞓

伯爵府

四歲瞓碌架床上格子似好危險,但間房又放唔到兩張單人床..... 唔通只有子母床?但我對孖母床鄈普通,覺得拉 ...

我果個兩姊弟先麻煩,但又無多間房比佢地,都只有Look架床吧。好煩

子爵府

回覆樓主:

是兩兄弟/姐妹?

若是的話,就買碌架床,
短期內二人孖舖瞓下格床,
尖頭倒腳咁瞓,
腳仔都未必掂到對方,
等大的夠五六歲,就去上格床瞓

我果兩件(仔)孖舖時好鬼friend
(由2和5歳,孖舖到近4和7歳)
有時傾到唔知時間
到搬左屋一人一張床時
佢地有時都會一齊瞓一張床

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我屋企果兩個孖鋪,等大啲先做丁字床,不過都唔會做到好高,我諗應該到腰或者心口,始終都細,一黎驚反瞓,一黎如果病,瞓到咁高好難照顧

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

子母加碌架床。我到大仔6歲至上上格床訓。不過佢成日同二仔孖舖,有時佢地鍾意玩扮露營先至訓,睡眠質素冇影響。

而家佢地唔同時間訓,大仔鍾意去二仔度孖舖,有時我叫佢自己訓番,點訓、好,佢地大家都訓得夠。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我2個當年都係2,4歲,丁字床,提醒下佢,叫佢小心d. 圍欄做高身少少,咁多年無意外事故。 瞓到十幾歲喇。

大宅

回覆樓主:

參考

別墅

我2個都係2姊弟,都係一齊訓一張單人床,冇問題喎

珍珠宮

回覆樓主:

碌架床

大宅

回覆:A仔媽咪 的帖子

好靚,謝謝謝謝

大宅

A仔媽咪 發表於 16-12-1 17:29
參考

好靚啊!

大宅

hahamonmon 發表於 16-12-1 18:46
好靚,謝謝謝謝

樓梯旁邊本身有扶手,因為當時佢做少左條柱,所以影相時等重做未裝。

大宅

gouramike 發表於 16-12-1 19:16
好靚啊!

多謝,賣樓時新業主一見到就話好靚,問我地搬時留唔留低,佢都好鐘意,雖然佢入伙時個女女得歲幾未用得。

水晶宮

我搬屋時大仔四歲細女一歲半,我訂丁字床,上層圍欄做高啲,樓梯係趟櫃,即係一級級上好闊嗰啲而唔係直梯

首頁

尾頁

跳至