跳至

首頁

尾頁

別墅

夏瑞芸 vs 佳寶 vs 平安福音 全日

有冇呢三間學校的用家可以俾下意見?

複式洋房

如果全日一定系幼兒園比幼稚園好,兒園直屬社會福利署,稚院係教育局。社會福利署對兒園嘅要求非常高,無論膳食衛生同消防。兒園同稚園老師個牌都不一樣嘅,兒園嘅課程會分佈係全日裏面完成所以老師係可以慢慢同小朋友做但係稚園就要谷晒係上晝做,因為要同上午班小朋友同班,一定要上午教曬D野,下晝就好休閑(多數助教睇),所以就好似打衝鋒甘,兒園老師係會比較有愛心同耐性佢哋唔鍾意做稚園,稚園老師會覺得兒園好悶。但系稚園小朋友自理能力系會比兒園好,至於點解自己唸下

複式洋房

我兩個小朋友都係讀夏瑞芸!
一個畢業了剛升上小一,一個現在高班...
我會建議夏瑞芸!
用心教學的學校...

別墅

wc0524 發表於 16-12-1 12:26
我會建議夏瑞芸!
Loktsebei 發表於 16-12-1 10:48

謝謝意見!
兩位都覺得夏瑞芸較好

大宅

相信父母都重視德育,但德育以外,你還期望小朋友在學習上會得到什麼?試試比較一下三間嘅教學理念,邊間比較配合想法。
女兒~~~你現在先在天上看顧爸媽,過多半年就要帶齊野,再回來爸媽身邊啦!

別墅

蝦子媽 發表於 16-12-1 22:39
相信父母都重視德育,但德育以外,你還期望小朋友在學習上會得到什麼?試試比較一下三間嘅教學理念,邊間比 ...
謝謝你的意見呀!
其實三間都有我想要的東西,所以難以取捨。。。

複式洋房

homawl 發表於 16-11-30 17:54
夏瑞芸全日 vs 佳寶全日 vs 平安福音堂全日

但我囡囡個人好好好好硬頸!

恭喜。三間都係好學校。
俾我都難選擇。

我只係有In晒呢3間,觀察所見如下。
我會揀佳夏其一。

佳:
- 名氣較大(天水圍有名氣既,五隻手指數晒),但如果唔係考直資私立小學,名氣唔重太重要。何況同市區學校比,呢d名氣比不上。
- 老師較嚴肅,但應付小朋友有心得

夏:
- 校長做左成廿年,對學校一定重視
- 環境大,教學器材較新
- 長全日,更適合雙職家長
- 有PN班(不過唔一定升到K,要一齊面試),如果有細佬妹,始終較大機會入PN
- 老師比較後生有活力,望落都精神醒目

別墅

London1997 發表於 16-12-2 12:36
恭喜。三間都係好學校。
俾我都難選擇。

謝謝分析呀!我個人的感受是

佳寶離家較近,較有名氣,家人的子女正在讀佳寶,都覺得係好學校,
選佳寶一定冇錯,家人都建議我讀佳寶。

夏瑞芸我鐘意它的上課模式,如赤足上課,去公園跑步等。也喜歡它學校的報置,很有創意,覺得在這裡學習,會是很有趣。

平安福音特別注重品德教育,在這裡學習的學生也比別校學生安靜守禮。

複式洋房

homawl 發表於 16-12-2 17:29
謝謝分析呀!
其實真係苦惱

夏呢d好學校
一定會收盡
師生下年頂盡1比11

別墅

London1997 發表於 16-12-2 17:41
夏呢d好學校
一定會收盡
師生下年頂盡1比11

師生比例
佳寶1:8夏瑞芸1:10

學生人數大約
佳寶260
夏瑞芸 90

夏瑞芸學生少好多,老師都識晒所有學生,所以我覺得關顧可能會好些。。。?

別墅

wc0524 發表於 16-12-1 12:26
我會建議夏瑞芸!
你好呀!謝謝你的回覆!

請問,夏瑞芸早上有早餐嗎?午餐好吃嗎?每期星有多少英文和普通話課?有外藉老師嗎?

不好意思,問題較多

別墅

Loktsebei 發表於 16-12-1 10:48
如果全日一定系幼兒園比幼稚園好,兒園直屬社會福利署,稚院係教育局。社會福利署對兒園嘅要求非常高,無論 ...
為什麼呀??
我本來以為兒園的自理會更好???
夏瑞芸的教學寫明著重培養自理能力,視學報告也說學生自理好

大宅

我都報左夏瑞芸,面試個日勁多人,我個仔有少少曳咯個日(其實部分環節都系表現唔錯嘅),所以reject

別墅

ilmummy 發表於 16-12-16 16:42
我都報左夏瑞芸,面試個日勁多人,我個仔有少少曳咯個日(其實部分環節都系表現唔錯嘅),所以reject :noth ...

面試那天多人呀,部份環節稍亂。

一開頭自選玩具,囡囡選鎖匙,鎖匙插不入鎖孔,零表現。
老師和她打招呼,她又不理會。
不過之後有小朋友想玩鎖,她都願意share,可能有加分?

咁你有其他offer嗎?

大宅

回覆 homawl 的帖子

你系咪有offer ?我唔知系咩收生準則架,我仔講野唔錯 ,可惜冇機會答(事關老師就問左叫咩名,就冇啦,)講到加分,聽故事時佢全程坐定定,又識配合老師拍手,老師問問題又舉手回答,之後仲收左幾張凳仔一齊比返老師(其他小朋友有D 碌地,有D 冇執凳)。不過都知衰咩嘅啦,活動室爬隧道打尖。而家得可瑞同林李婉冰,都系一般嘅學校咯。唉,冇計啦!

別墅

ilmummy 發表於 16-12-16 17:24

你系咪有offer ?我唔知系咩收生準則架,我仔講野唔錯 ,可惜冇機會答(事關老師就問 ...

我都唔知準則
老實講我唔覺囡囡表現好

大宅

我可能系唔清楚佢地D 玩法啦,入到去,都冇人走過來同我仔傾計,齋坐,我仔又唔敢去羅野玩,過左一陣先敢開玩。隔離個女仔就有老師不停問佢叫咩名,個女仔眼尾都冇望佢,得個老師自己系度講左幾分鐘。我仲諗,老師系咪唔中意我仔呢,感覺好似冷落左咯。本來下午面試個情緒就唔多高漲,眼訓嘛,又冇人理佢,咪表現唔多好咯。畫畫時我仔兩只手一齊畫,老師仲贊佢叻咯。不過都系一句起兩句止,雖然老師都系有笑容,不過感覺好似有D 喜好某一類小朋友。

別墅

ilmummy 發表於 16-12-17 09:23

我可能系唔清楚佢地D 玩法啦,入到去,都冇人走過來同我仔傾計,齋坐,我仔又唔敢去羅 ...

我囡囡果日都一日in四間,一間接一間,都幾辛苦。。。

呢間係第四間,幸好面試形式主要是玩,比較適合我囡囡,算係開正佢果範。
如果係一對一果d,我囡囡唔掂架!
你仔仔好乖啊,我女一見到玩具就拿,我叫佢問左老師先,她望住老師唔出聲

大宅

哈哈,我地小朋友性格可能啱啱相反,我仔大d ,4月大b ,佢系老師話去玩啦佢先去嘅,間間都系咁做。呢間可能人多,顧及唔到咁多小朋友,就冇人講過可以隨便玩玩具架,所以佢就唔郁,包括我都等老師比指令。佢就斎睇人玩,maybe 老師覺得佢番薯,所以唔中意瓜!反而可瑞就系面對面,有對答,老師比一樣就玩一樣,佢又OK ,屋企冇玩過嘅玩具比佢又識玩喔。一切都系緣分!

別墅

ilmummy 發表於 16-12-17 10:04

哈哈,我地小朋友性格可能啱啱相反,我仔大d ,4月大b ,佢系老師話去玩啦佢先去嘅, ...

真係間間要求都唔同

除左夏瑞芸,其他都要一對一,表現都係一般。但除左可瑞,其他全部都收左。

首頁

尾頁

跳至