自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

luilui007 發表於 16-12-1 13:16
認真無言囉!
有病唔緊要,人人都會
問題係騷擾到人仲大條道理,覺得人地唔體諒,小小咳小小鼻水都會,狂 ...
睇到你咁講火都黎

邊度大條道理

我係話儘量細聲啲呻同咳

無反對過你話「狂呻鼻涕唔該行出去」

唔駛咁嘅態度去反人地

你呢種態度真係

希望你晌小朋友面前唔係咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luilui007 發表於 16-12-1 13:16
認真無言囉!
有病唔緊要,人人都會
問題係騷擾到人仲大條道理,覺得人地唔體諒,小小咳小小鼻水都會,狂 ...

真系,附近都有個有病既

子爵府

其實唔好騷擾到其他人呢d係基本咖啦~

有咩好拗?

再唔係比賽時就唔好公開邀請家長,贏左至公開表演好過啦~

我諗返自己細果參賽,比賽緊嘅同學大家會自律(或者因爲太緊張而唔會做其他野);但我估坐響度嘅家長就未必會識得咁樣,因為佢地「針唔拮到肉」無果種緊張嘅感覺,同埋多數只會專注自己小朋友嘅表現,所以會出現呢d行為。睇舞台劇、電影果陣都覺得呢d人嘅行為好討厭。

總括黎講某部份家長嘅社交禮儀都未夠強。如果有老師響度睇到,希望你地同呢一代嘅小朋友加強禮儀同禮貌嘅教育,因為依家呢一堆問題家長就教唔返咖啦

男爵府

d係孫子兵法入面既擾敵策略,志在騷擾敵人,你可以留意下,到佢自己小朋友出場果陣就會無晒聲,一到其他人上台又黎過。

水晶宮

搞吓搞吓,真係分分鐘唔比家長入去,廢事咁多事幹。

珍珠宮

pizzapark 發表於 16-12-1 10:22
我要求你小朋友有專業水平咩?
難怪而家去聽專業表演越來越多人唔守規舉, 因為小朋友都必須要係有騷擾情況下發揮水準, 專業表演者更無資格complain

珍珠宮

itdididi 發表於 16-12-2 10:00
其實唔好騷擾到其他人呢d係基本咖啦~

有咩好拗?
我覺得本末倒置, 台下觀眾對表演者以示尊重係基本禮儀, 而家反而話返表演者轉頭。咁文化中心/大會堂唔駛請咁多職員維持表演現場安靜啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

朗誦節我唔知。音樂節去過一個好嚴既場,負責人真係做得好好。開始時講晒,連震機都唔可以。最好熄電話。咳既有病既請出去。小朋友練左好耐不應3比你咳騷擾。但都有人唔守規矩,聽到有人影相。負責人好嬲加當眾話佢。再係甘會取消你小朋友資格。總之小朋友跌水樽,家長摷野都會出聲,務求一粒声都冇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

真係好討厭。我女上個月在灣仔參加朗誦,未開始前,有位家長坐我背後人不停咳,大家望住佢,佢都無打算離場,好彩比賽時,佢無再咳。但比賽中途又有家長無熄電話,響左兩聲,在場職員向住我地d家長話,如果再響要請所有人離開,如果係咁我地其他家長都好無辜。之後,同學朗誦緊,有d家長要離場,可能去廁所,個職員立刻阻止,因為開關門會有聲。唉……都唔明d家長的行為比學生還要差,開場前,職員已經講左規矩,d家長硬係唔遵守……

首頁

尾頁

跳至