想生BB

跳至

首頁
12345...21

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 buu2 於 08-12-2 21:00 發表
CK_鼠鼠,

我都真係好想好想快D做媽媽,無時間可以比我浪費了因已是超高齡,所以開始行 iui呢條路.

buu2,

你好叻女, 成功打左第一針
我諗我都係唔敢自己打, 都係由老公操刀好D

我一見到你開呢個TOPIC, 我好有共鳴, 無錯, 我行左2年自然之路都唔成功, 終於都要踏上IUI之路, 感覺雖然有點無奈, 但亦相信呢個將會係另一個新開始

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 buu2 於 08-12-2 18:23 發表
jaycee_mami ,

我今日睇完醫生都成3點, 真的去左higtea呀, tea完後心情平靜左d, 無流淚了, 在tea時,當我拿起杯水想食但拿不緊,打翻了,弄到一地濕淋淋.

...

你要堅強D呀, 講真, 人生漫漫長路, 就算將來做左媽咪, 都大把野你煩, 萬一bb失驚無神唔舒服, 要你急住請假, 仲要等幾個鐘先有得睇, 又乜又物......未來, 真係有好多好多難關要過架, 所以你要調請心態, 放鬆D.

複式洋房

努力啊!我試了4次,終於成功,在試的過程中真是好負面,好擔心,但一切上帝都幫我安排,你放心呢

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

我唔知你地睇辺邊個e生,
我果個私+如果要假紙, 佢話寫”婦科検査/問題”,唔會話係做IUI架。
就算小產、佢都無寫我小產呀。。。

不果睇下自已想唔想請咁多S/L, 同埋費時比人問長問短。

期待新的生命來臨!

民房

原文章由 buu2 於 08-12-2 17:13 發表
今日day 3要到醫生到抽血,學打針. 琴日約左今日12.30見醫生, 以為2點前可以攪定,可以下午反工, 所以只請了半日假.
當我11:30左右出發後不久,姑娘打電話來話要1:30先到我, 我當時要求可不可以比我早點睇,因為我只請 ...

I had the same experience before........and the doctor also not willing to answer my question.....feel very helpless at that moment. I did not cry in the clinic but I cried after I go back home......we all knows that the " road " is not easy...waste of money and also the times....but let's all try our best and luckily that we can share together ma....you are not alone...!

複式洋房

buu2,
我好明白你既感受, 因為我今個星期都要請2/3日假, 每次都係做小小野, 我唔介意用AL, 但有時太密老細都唔LIKE, 不過你要有心理準備, 你現在先剛開始, 到臨做之前個幾日要check得好密架~
你如果覺得獨單可憐有疑問就上黎, 黎到好多同路人架~

伯爵府

其實我都想請教下各位, 由第一次見醫生, 係咪至少要覆診2次至可以確定到邊日做IUI(放蟲蟲)呀

我依家等緊M小姐到, 估計都係今日OR明日, 跟住我就打俾姑娘BOOK DAY 2/3返去見醫生, 開始打針做IUI

大宅

scrolllock,

恭喜晒你呀! 你bb幾大啦? 你睇那個醫生ga?

原文章由 scrolllock 於 08-12-3 10:50 發表
努力啊!我試了4次,終於成功,在試的過程中真是好負面,好擔心,但一切上帝都幫我安排,你放心呢

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

ck_鼠鼠:

其實無一定說要見幾多次先知邊日做iui嫁。因為首先要睇下你食藥及/或用針後的反應,有d醫生會叫人連食5天藥,每天只一粒,有d就只吃3天,每天2粒。之後,再照下卵子夠不夠大,同埋內膜o唔okay,如果內膜薄,卵又仍少,或要開始打針或塞藥,如是者每日/隔日再check size,來來回回最快都要見幾次……除非,一用藥/針,第2次見你的蛋蛋已經夠大,內膜又ok啦,先有機會見2次醫生就確定你可以幾時iui lor……

基本上因人而異,你唔駛咁擔心,陳醫生會同你解釋嫁喇…放鬆d… 好快可以見醫生嫁喇…

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-3 12:27 發表
其實我都想請教下各位, 由第一次見醫生, 係咪至少要覆診2次至可以確定到邊日做IUI(放蟲蟲)呀

我依家等緊M小姐到, 估計都係今日OR明日, 跟住我就打俾姑娘BOOK DAY 2/3返去見醫生, 開始打針做IUI ...

大宅

jaycee_mami ,

多謝你提點呀, 都想像到有很多難關要過. 但目前只想有bb, 生bb為大前提, 其他d事以後先算啦.

原文章由 jaycee_mami 於 08-12-3 08:02 發表

你要堅強D呀, 講真, 人生漫漫長路, 就算將來做左媽咪, 都大把野你煩, 萬一bb失驚無神唔舒服, 要你急住請假, 仲要等幾個鐘先有得睇, 又乜又物......未來, 真係有好多好多難關要過架, 所以你要調請心態, 放鬆D. ...

伯爵府

原文章由 lalamike 於 08-12-3 13:45 發表
ck_鼠鼠:

其實無一定說要見幾多次先知邊日做iui嫁。因為首先要睇下你食藥及/或用針後的反應,有d醫生會叫人連食5天藥,每天只一粒,有d就只吃3天,每天2粒。之後,再照下卵子夠不夠大,同埋內膜o唔okay,如果內膜薄,卵又仍少,或要開 ...

lalamike,

多謝妳解釋得咁詳細, 我依家只想m小姐快d到, 咁我就可以正式開始IUI, 雖然一諗起要打針仍然有小小恐懼, 但眼前最緊要係可以有BB, 為左BB任何野都要豁出去呀

大宅

cheung_cn,
我之前d醫生紙都係寫"婦科検査/問題". 我琴日可能掛住 無睇清楚. 今日填寫假紙時先發現係寫左真正的原因,依家有假紙都不能用,因為唔想公司知道. 唉!

原文章由 cheung_cnine 於 08-12-3 11:13 發表
我唔知你地睇辺邊個e生,
我果個私+如果要假紙, 佢話寫”婦科検査/問題”,唔會話係做IUI架。
就算小產、佢都無寫我小產呀。。。

不果睇下自已想唔想請咁多S/L, 同埋費時比人問長問短。 ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

唔駛客氣。係呀,我是超怕打針的都可以應付了,你比d勇氣,諗住為咗未來bb,一定得嫁!

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-3 14:14 發表

lalamike,

多謝妳解釋得咁詳細, 我依家只想m小姐快d到, 咁我就可以正式開始IUI, 雖然一諗起要打針仍然有小小恐懼, 但眼前最緊要係可以有BB, 為左BB任何野都要豁出去呀 ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

buu2,
咁惟有下次記得叫醫生寫番其他如婦科問題啦!你都唔好唔開心了,好快開始iui,心情也會影響結果呢……add oil !

原文章由 buu2 於 08-12-3 14:19 發表
cheung_cn,
我之前d醫生紙都係寫"婦科検査/問題". 我琴日可能掛住 無睇清楚. 今日填寫假紙時先發現係寫左真正的原因,依家有假紙都不能用,因為唔想公司知道. 唉!

...

伯爵府

原文章由 lalamike 於 08-12-3 14:28 發表
唔駛客氣。係呀,我是超怕打針的都可以應付了,你比d勇氣,諗住為咗未來bb,一定得嫁!

lalamike,

我諗我到時都會同dr. chan講我想用針槍打, 因為用針筒真係打唔落手, 不過無論用針槍/針筒, 我都係會叫老公操刀, 費時自己驚到手震震打錯位仲弊

大宅

CK_鼠鼠,

其實我都唔肯定我用緊個知係針槍or針筒, 我都分別唔到, 但我想係針槍lu. 我用ga係1支細針,抽入藥水後放入1支大針筒到打的.

我今晚打左第2針啦, c6話同我打ga,但佢手忙腳亂甘,結果都係自已打左. 你唔使驚定先wo.

原文章由 CK_鼠鼠 於 08-12-3 14:33 發表

lalamike,

我諗我到時都會同dr. chan講我想用針槍打, 因為用針筒真係打唔落手, 不過無論用針槍/針筒, 我都係會叫老公操刀, 費時自己驚到手震震打錯位仲弊 ...

大宅

Pooh2008,

我都有心理準備,但到事情發生時都係有d成受唔到. 你講得對呀呢到有很多同路人. 我呢2日全靠呢到d同路人姊妹的鼓勵,支持及開解才能過度.
我地大家都須要互相支持, 你就來做iui啦,加油呀!

原文章由 Pooh2008 於 08-12-3 12:08 發表
buu2,
我好明白你既感受, 因為我今個星期都要請2/3日假, 每次都係做小小野, 我唔介意用AL, 但有時太密老細都唔LIKE, 不過你要有心理準備, 你現在先剛開始, 到臨做之前個幾日要check得好密架~
你如果覺得獨單可憐有疑 ...

大宅

唉! 都唔知係d 針藥ga影響, 定係自已的心理問題, 呢2日都很down, 情緒低落, 提唔起興趣.

唔知有無做iui 姊妹都有我呢d 情形??

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

buu2,

完全係喇。上次我打左好多枝針,之後果日諗住做iui,點知無得做,果日喊到豬頭一樣,停左諗吓又喊番,後來我c6提醒我,應該係打針影響左hormones,我先明白咋。

原文章由 buu2 於 08-12-4 14:02 發表
唉! 都唔知係d 針藥ga影響, 定係自已的心理問題, 呢2日都很down, 情緒低落, 提唔起興趣.

唔知有無做iui 姊妹都有我呢d 情形??

大宅

lalamike,

係呀, 我依係家隨時都可以喊個只.

甘你今次食藥有無呢d反應呀?

原文章由 lalamike 於 08-12-4 15:12 發表
buu2,

完全係喇。上次我打左好多枝針,之後果日諗住做iui,點知無得做,果日喊到豬頭一樣,停左諗吓又喊番,後來我c6提醒我,應該係打針影響左hormones,我先明白咋。

...

首頁
12345...21

尾頁

跳至