婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

pomanlife 發表於 16-12-1 15:08
在99眼中, 新抱係娶返黎做妹仔既, 依家女人都出去搵錢喇, 又期望埋新抱會每月醒糧餉過佢, 新抱搵既錢比返外 ...

唔係應該自己已經受苦左咁多年,知道咁對人人地有幾慘,先唔會咁刻薄新抱

子爵府

pomanlife 發表於 16-12-1 16:20
到娶新抱既年紀, 好多太6299都應該走左, 只係部分有福可以睇到娶孫新抱, 所以結婚時得返99做皇后都係正常既 ...

我奶奶係自己頭家巳經係皇后~~~自己話事架啦~~~~佢冇老爺奶奶管過佢~~~

自己生既仔唔湊(佢話唔鐘意湊喎~~~厭麻煩痴身)~~~~但又去搶新抱d仔女黎湊~~~仲搞笑到叫個新抱唔好湊俾佢湊~~~要湊第二時等新抱既新抱生左先湊喎~~~~(要支配到個孫既仔女添)

但最型既係~~~到個新抱俾佢湊時~~~佢話湊唔掂囉~~~新抱話請工人幫手佢又唔肯~~~話要個新抱辭左份工幫佢手湊喎~~~即係跟住佢尾做妹仔~~~等佢湊孫湊到太后出巡咁款~~~

鬼啋佢咩~~~~辭得份工仲洗鬼佢湊~~~人地自己湊返啦~~~鐘意去邊咪帶住個B去邊囉~~~咁又要發癲話人地好唔俾個孫佢湊喎~~~話人地好唔返工喎

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 13:03

子爵府

emmadexterchiu 發表於 16-12-2 00:29
唔係應該自己已經受苦左咁多年,知道咁對人人地有幾慘,先唔會咁刻薄新抱
...

根本唔關有冇受過苦事~~~~係個人問題~~~極品就係極品~~~

伯爵府

Huuu 發表於 16-12-1 16:32
當妳見識過新婚不是enjoy新婚生活,而係99狂經常放假追魂call五分鐘一次連打十幾次叫個仔返去。 妳兩公婆 ...

呢個 99 .... 生人勿近啊!

優悠在澳洲

大宅

我個99都『好正』,婚前嘻嘻哈哈~ 婚後規矩多多~
婚後6299生日都要跪低斟茶~ 唔知真係以為自己嫁比古人~

複式洋房

李咩咩 發表於 16-12-2 15:52
婚後6299生日都要跪低斟茶~ 唔知真係以為自己嫁比古人~ ...

嘩,咁誇張,好古代

大宅

emmadexterchiu 發表於 16-12-2 15:58
嘩,咁誇張,好古代
佢以為自己真係皇太后!好彩我老公會reject佢!

伯爵府

Huuu 發表於 16-12-1 14:32
當妳見識過新婚不是enjoy新婚生活,而係99狂經常放假追魂call五分鐘一次連打十幾次叫個仔返去。 妳兩公婆 ...

其實佢呷醋妒忌

別墅

啲男人成日話女人婚前婚後兩個樣,計我話係佢地啲阿媽(即99)婚前婚後兩個樣。

我係準新娘,不過當未來99買左一條金頸鍊比我之後(當然係結婚先比我啦),當日就即刻唔同左樣啦,開始唔客氣,今次真正的老馮叫我洗碗(好彩我之前有晒心理準備,拉埋佢個仔一齊洗)其實洗碗對我黎講真係閒事,但我就係唔鐘意人佢「老馮要我做,當我妹仔,佢仔女就大少爺大小姐」,我仲未嫁比你個仔,我亦未正式收你份禮

未來99就咁 就已經 開始變左了啦

別墅

啲男人成日話女人婚前婚後兩個樣,計我話係佢地啲阿媽(即99)婚前婚後兩個樣。

我係準新娘,不過當未來99買左一條金頸鍊比我之後(當然係結婚先比我啦),當日就即刻唔同左樣啦,開始唔客氣,今次真正的老馮叫我洗碗(好彩我之前有晒心理準備,拉埋佢個仔一齊洗)其實洗碗對我黎講真係閒事,但我就係唔鐘意人佢「老馮要我做,當我妹仔,佢仔女就大少爺大小姐」,我仲未嫁比你個仔,我亦未正式收你份禮

未來99就咁 就已經 開始變左了啦

大宅

都唔明點解d『奶奶』覺得自己高高在上~

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

李咩咩 發表於 16-12-2 15:52
婚後6299生日都要跪低斟茶~ 唔知真係以為自己嫁比古人~ ...

凈係叫你一個跪 ?

翡翠宮

未結婚始終係外人,結佐婚新抱就系自己人,個仔就變佐第二個女人嘅。身份轉變導致心態轉變,好多人都調整唔到

複式洋房

wahiuma 發表於 16-12-7 22:53
未結婚始終係外人,結佐婚新抱就系自己人,個仔就變佐第二個女人嘅。身份轉變導致心態轉變,好多人都調整唔 ...

有d 6299 得佢一個獨子,就仲恐怖

民房

好多都話結左婚另一個樣

老公都可能會變樣啦,何況奶奶

複式洋房

魚女 發表於 16-12-8 01:25
好多都話結左婚另一個樣

老公都可能會變樣啦,何況奶奶

老公都話我婚前唔係咁變咗,佢又唔諗吓,未結婚前佢老母都唔係咁西面啦

大宅

pi0219 發表於 16-12-7 17:02
凈係叫你一個跪 ?
佢個仔都要

複式洋房

emmadexterchiu 發表於 16-12-1 12:26
聽好多朋友講,99升格做99之後,出現超多麻煩野,結婚前係冇既,其實點解會咁?
我同99都係好客 ...

主要睇是否一齊住。如果不是一齊住,其實冇所謂。一齊住就肯定火星撞地球。

民房

001sammi 發表於 16-12-9 11:53
老公都話我婚前唔係咁變咗,佢又唔諗吓,未結婚前佢老母都唔係咁西面啦
...

你有無話佢知?

呢個係有雞先定雞蛋先既問題

有無研究過主因?

複式洋房

pomanlife 發表於 16-12-1 16:18
同住又好, 唔同住又好, 都覺得個新抱照顧佢個仔不足, 同住既見個仔幫手做小小家務就覺得好大件事咁, 個新抱 ...

好應同!我家都有一個,難頂到極點

首頁

尾頁

跳至