自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

珊瑚宮

回覆樓主:

公爵府

畀面勳章

子爵府

咁黑心

珍珠宮

man11981 發表於 16-12-2 09:38
有幾單好深刻
工人叫個男小朋友鍚佢下面
工人帶個女小朋友出去俾d男人非禮賺 ...

r 斷bb 四肢,個bb 最後點???
聽到都心痛

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

man11981 發表於 16-12-2 09:23
家姊手機拍罪證 揭菲傭掌摑3歲細佬http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20161202/bkn-20161202021927677-1202 ...

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人渣賤傭

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

大宅

choco_soup 發表於 16-12-2 09:35
外傭協會夠惡,佢地成日話外傭離鄉別井黎香港做野好慘,但都無人逼佢地黎,又多垃圾組織偏幫外傭,咪搞到 ...

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

拉佢啦~呢D工人一個都嫌多,下下出手細路仔都忍唔到?

男爵府

有幾單好深刻

第一單我都好記得,嗰時c6好想請工人,跟住我比咗呢單新聞佢睇,佢話呢世都唔請,要辛苦我喇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

回覆:家姊手機拍罪證 揭菲傭掌摑3歲細佬

香港須求大!D工人唔憂做

子爵府

回覆:man11981 的帖子

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

有幾單好深刻
我都係因為見到第二單新聞而決定絶不請工人,我驚我會嬲到殺咗佢!

子爵府

choco_soup 發表於 16-12-2 13:27
r 斷bb 四肢,個bb 最後點???
聽到都心痛
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20080312/10855748
扭斷少主四肢 印傭重囚四年

【本報訊】一對夫婦聘請印尼籍女傭照顧初生兒子,卻發現四個月大兒子左手瘀腫,送院後證實左手前臂斷骨,雙腳大小腿骨裂,右手曾有舊患,醫生推斷傷勢由大力拉扯及扭動造成,該名印傭早前被裁定虐兒罪成。區域法院暫委法官周燕珠昨指本案嚴重,須判阻嚇性刑罰,重判印傭入獄四年。

犯案動機成謎
法官指,案中印傭堅稱無辜,對意外感歉疚,但至今仍不知道她為何犯案,案中男嬰只有四個月大,毫無反抗能力,只能以哭泣表達情緒,現今的母親大多外出工作,交由外傭照顧子女已成趨勢,外傭有責任保障幼童安全,不應令他們受傷害。
防止虐待兒童會總幹事雷張慎佳表示,希望社會注意兒童面對很多危機,不論來自外傭、家人及師等,政府須有一個鮮明政策、更好的資源調配以保障他們成長。
本案印尼籍被告 Siti Fatimah(33歲)被控於去年3月2日至4日,在寓所虐待四個月大的男嬰。男嬰現時手腳骨折位置已康復,手腳及肌肉神經組織發育進展令人滿意,沒有永久性傷殘。

男嬰幸已康復
辯方大律師求情指,被告須供養父母及就讀大學的親弟,她在港工作要克服語言障礙及陌生環境,工作繁重。
案情指,男嬰於06年10月中出世後,其任建造策劃經理的父親於12月初聘用被告。至去年農曆年間,男嬰祖母發現男嬰左手前臂有牙印,被告辯稱不知情;男嬰父母認為被告工作有條理,並沒有追究。
至去年3月初,男嬰父母外遊三天,其間男嬰祖母發現男嬰左手臂紅腫如紅蘿蔔,男嬰父親回港後發現兒子傷勢,將他送院,揭發事件。被告被捕指因男嬰扭動身體,不小心將他撞向門邊,又曾拉住男嬰左手免他掉下,才弄傷他。
案件編號: DCCC846/07

珍珠宮

man11981 發表於 16-12-2 17:27
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20080312/10855748
扭斷少主四肢 印傭重囚四年

搞錯,判咁少,唔想做工人咪唔好做,虐待細路

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

耐不耐有D BB被外傭打到入院, 最後咪不了了之.....:

果一單就做晒國際新聞..

翡翠宮

男爵府

見親呢d新聞就嬲到噴火,根本法例保障佢地多過顧主,仲要次次犯事都輕判,無阻嚇作用,難為俾佢地傷害既小朋友同老人家

首頁

尾頁

跳至