1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋晚餐飯食半碗就唔食,八點食飯,我十點要佢瞓,所以臨瞓都冇俾奶佢飲,瞓到今朝七點,早餐俾米糊佢食(平時食米糊/麵包/corn flakes/蕃薯之類隔住食),食咗一啖就唔食,俾奶佢飲飲咗兩安就唔肯飲,打算餓下佢,到lunch 先再餵飯...
想問下媽媽們有冇試過咁樣?明明應該都肚餓但又唔肯食?有乜計仔?

水晶宮

佢係咪出牙仔啊?出牙就食得好差

別墅

dinosaurmum 發表於 16-12-2 13:39
佢係咪出牙仔啊?出牙就食得好差

入面出緊兩隻大牙露出咗1/3,係咪算出緊定叫做出咗?

佢平時食飯都唔係乖架喇,我地限佢45分鐘食一碗飯連餸,食唔晒就收嘢,大多時候都食晒嘅。

珍珠宮

早餐食咁少,咁lunch果餐食得多唔多啊?有時貪玩,掛住玩就唔願意多食了。

別墅

RubyYu07 發表於 16-12-2 15:51
早餐食咁少,咁lunch果餐食得多唔多啊?有時貪玩,掛住玩就唔願意多食了。
...

頭先Lunch 都有食晒碗飯,其實都應該好肚餓,都要45分鐘先食晒,唉... 佢肯食就算,都唔好要求太高

大宅

佢唔食我真喺由得佢餓到下一餐

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

問下佢想食d咩,有冇咩特別想食喇

珍珠宮

jng.kawing 發表於 16-12-2 16:49
頭先Lunch 都有食晒碗飯,其實都應該好肚餓,都要45分鐘先食晒,唉... 佢肯食就算,都唔好要求太高
...
咁就餓下佢,等佢有食嘢嘅欲望~

翡翠宮

有時大人都會胃口差D,煲D開胃消濟嘅湯水俾佢飲

水晶宮

jng.kawing 發表於 16-12-2 15:08
入面出緊兩隻大牙露出咗1/3,係咪算出緊定叫做出咗?

佢平時食飯都唔係乖架喇,我地限佢45分鐘食一碗飯連 ...

出佐1/3只可以講出緊,出緊胃口都係差嘅

別墅

dinosaurmum 發表於 16-12-9 14:14
出佐1/3只可以講出緊,出緊胃口都係差嘅

明白,咁咪有排捱囉?而家餐餐飯都唔願食,好弊!好彩都肯食菜/魚/肉/水果/餅,係唔食飯同粉麵...

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

試下煮佢鐘意食既菜色喇

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

小朋友食飯真系一個大問題,我囝囝都系,都系多D嘗試,總有一款合小朋友胃口。

大宅

回覆樓主:

同樓主一樣,我個仔都係15m近排食野超差,平時都食到大半碗飯,我都懷疑係因為出大牙,餓佢都係食得好少, 突然鍾意返飲奶,茶點比d包佢食, 等佢有野落下肚唔好只得奶

首頁

尾頁

跳至