懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

pstar1231 發表於 16-12-8 21:37
回覆 mudchun 的帖子

加油~有d媽媽肌瘤唔會一直長大的

謝謝樓主
你約左余醫生未呀?

好多謝你開左呢個post,又甘有人氣
見到好多人分享

有些人是似乎真係無事
https://tw.news.yahoo.com/%E7%8E%8B%E5%A9%89%E9%9C%8F%E5%AD%90%E5%AE%AE%E8%82%8C%E7%98%A4-%E6%8B%9A%E7%AC%AC4%E8%83%8E%E5%86%8D%E5%89%B2-215007474.html

我由最初到依家個瘤大左5cm左右
11-12cm
唔知跟住下來會點

祝福你和BB

子爵府

pstar1231 發表於 16-12-8 21:35
我今日見左醫生了,佢話私家醫院唔會收我,叫我信政府留返係政府生

想請教下各位,其實肌瘤完全 ...

點解私家唔會收你?因你個瘤大?
我是在私家生的呀,38w4開刀。

大宅

回覆 LLKK 的帖子

佢只係話太危險私家醫院唔會收~話瑪麗已經好好,touchwood有咩事會跟足d,因為backup問題。
佢話我粒瘤好低,但低有低好,比佢會打橫開開高d.
其實有諗過再搵其他醫生,但超聲波照太多怕對bb唔好,今星期隔日咁照左3次了

大宅

醫生有冇講暫時睇你粒瘤位置可以順產嗎?真係要mon住粒瘤,我都係bb長大粒瘤由子宮頂去左最下面,未必有事架,會移位的~

民房

pstar1231 發表於 16-12-9 08:48
回覆 LLKK 的帖子

佢只係話太危險私家醫院唔會收~話瑪麗已經好好,touchwood有咩事會跟足d,因為backup問題 ...

如果你想私家開刀,就真係建議你睇多幾個醫生拎個意見。

我粒瘤都低,已經粒瘤大到將我子宮頸都移左位,根本要順產既情況都好微乎其微。威院話要用直開既方法,而且話我個b偏大,有機會我計錯排卵期已將我預產期提早一個星期,加上咁大既肌瘤會有早產風險,要我37w (威院講既38w) 開刀,更要我提早幾日入定威院,怕我隨時作動要緊急開刀。

我立即搵返余醫生問意見,佢聽完都堅持我原本既預產期冇錯(因為我7w個時余醫生跟緊我個case), 佢唔prefer 37w 開刀,覺得bb最少都要留到38w大部分器官先發育完成。另外,余醫生原本都話有機會要打直開刀,佢好細心咁話直開傷口會冇咁靚同會見到明顯疤痕,所以最後都係打橫開刀,但要緊急割埋粒肌瘤。

以我之前既經驗,政府同私家都唔建議開刀取b既同時割取肌瘤。

大宅

回覆 KLNHK2016 的帖子

想問余醫生好似只接搵佢開刀既case?其實我都想睇下余醫生但聽其他mama講好似唔接

大宅

KLNHK2016 發表於 16-12-9 10:52
如果你想私家開刀,就真係建議你睇多幾個醫生拎個意見。

我粒瘤都低,已經粒瘤大到將我子宮頸都移左位, ...
yes ah.政府完全不會同時割,因為生仔已流很多血,同時割瘤會雙重危険。他們不會負責甘高风険!真的最好找經驗好的.如果D瘤好大,有機會他日要再開刀切除.所以我不想再開刀又有可能再生bb,私家醫生幫我同時割埋肌瘤足足用多4小時多生仔及割廇!而且生之後會元氣大傷!

大宅

pstar1231 發表於 16-12-2 12:24
有冇mama曾經因為肌瘤大塞住產道要開刀的?想知有邊個醫生好而唔怕肌瘤開刀。我粒瘤成11cm,產檢時醫生話好 ...
我都有4個肌瘤, 幾粒都12CM左右
一有BB時, 聯合醫生已經當我高危, 幫我照結構
33週會再照多次, 好似係決定開刀定順產, 因為我有粒近產道
係我3,4,5個月果陣, 每個月D肌瘤就劇痛, 要入急症, 每次痛幾日咁....
不過到6個月開始情況就好轉啦
而家30週, 成日FEEL到BB 轉身就踢到D瘤郁來郁去....不過唔痛的, 係感覺會大D

民房

pstar1231 發表於 16-12-9 10:59

想問余醫生好似只接搵佢開刀既case?其實我都想睇下余醫生但聽其他mama講好似唔接 ...

我冇聽過余醫生只接見只搵佢開刀既case, 因為第一次7w見面到照結構前,佢都冇問我係搵佢定去政府生,而且佢知我由頭到尾我都睇足政府產檢添。

反而我有聽過,如果有d case 佢都覺得有風險,佢反而會建議你返政府生。

民房

SusanTam 發表於 16-12-9 11:15
yes ah.政府完全不會同時割,因為生仔已流很多血,同時割瘤會雙重危険。他們不會負責甘高风険!真的最好找經驗 ...

咁多個鐘?咁我好彩好多,開刀生b加割埋粒瘤用左一個鐘多d,好似都輸左3包血,元氣一定會大傷,但唔使開多次刀去割,今次叫做一次過做晒

大宅

問左了,余醫生2月期full了...我都知係自己太遲先搵

大宅

回覆 mj007 的帖子

我同你一樣都係30周呀~贊育就安排左我30周照多次結構。依家話等健康院幫我排期睇邊日開刀

大宅

pstar1231 發表於 16-12-9 08:54

醫生有冇講暫時睇你粒瘤位置可以順產嗎?真係要mon住粒瘤,我都係bb長大粒瘤由子宮頂 ...

非常感謝你的鼓勵,你都要休息多D

醫生話現時判斷有機會要開刀,但時間尚早,正如你說仍有很多可能性

珍珠宮

妳b有幾大?如果週期太細開刀出來無苷好呱

大宅

回覆樓主:

我都有個大。不過好彩係上面。 暫時冇影響BB。 下星期去醫院再同醫生傾下。

大宅

回覆 夢裡人 的帖子

依家30周3,只係搵醫生睇下安唔安排到38周後開刀咋

首頁

尾頁

跳至