3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無媽媽有相同問題,講咩都唔聽,好百厭,打罵講道理都試過,每日都要好勞氣,倒亂,偷屋企人啲零食鎖門自己食,每日屋企好似打仗禁,所有野拆晒倒晒出黎,成日同細佬打交,食飯又勞氣,啲野擺得幾好都可以拆哂出黎一地都係,唔肯執,出街仲百厭,唔拖手,亂禁走,見到玩具一定要樓買,產地,發脾氣,大叫,咆哮,真係曳到無朋友,激到我地嘔血,仲要係女仔之家,,仲要講野好無禮貌,禁細個已經識呼呼喝喝,,完完全全係一個超級破壞王,,我真係聲嘶力竭,,好攰,,有無媽媽曾經有過呢種經歷,,可以分享下點解決點處理!!!

大宅

回覆 Petpet240 的帖子

正常,恭喜你,孩子有這情況好過冇,冇你仲驚,正常的孩子自會有此情況,是正常不過的事,放輕鬆一點,跟孩子玩,他們會鍾意。我見到孩子在我面前發脾氣,我已經習慣抱著他們鍚鍚的。

珍珠宮

我自己都好怕我仔第日有咁既情況,可能我會好炆。唯有耐心再耐心對待,打得多都未必有用。

複式洋房

9830didididi 發表於 16-12-3 13:10

正常,恭喜你,孩子有這情況好過冇,冇你仲驚,正常的孩子自會有此情況,是正常不 ...

我真係做唔到佢太過分既時候我仲要攬住佢錫, 佢做錯左我仲要攬住佢錫只會助長佢既氣勢,之後更加離譜,而且我係fulltime媽咪,平時已經好忙,佢仲要不停制造麻煩同問題,有時我既情緒真係未必可以做到禁,,欲哭無淚!!

複式洋房

RubyYu07 發表於 16-12-3 16:12
我自己都好怕我仔第日有咁既情況,可能我會好炆。唯有耐心再耐心對待,打得多都未必有用。
...

打真係打唔好,,只會更反判,,我都一路無聲等待緊,,,真係唔知幾時先生性開曉,,,

珍珠宮

Petpet240 發表於 16-12-3 16:25
打真係打唔好,,只會更反判,,我都一路無聲等待緊,,,真係唔知幾時先生性開曉,,,
...

我有時好嬲時會攞出雞毛掃嚇下佢!

複式洋房

RubyYu07 發表於 16-12-3 16:26
我有時好嬲時會攞出雞毛掃嚇下佢!

我都會禁做,,不過我個女已經唔會驚啦,,因為我做得太多,,佢都見慣晒,,打都唔會驚,,好un皮,,

珍珠宮

RubyYu07 發表於 16-12-3 16:12
...
我都覺,唔好用兇同打解決問題,我都有考慮過要唔要去報下D育兒相關嘅課程

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你可以同小朋友溝通下,叫小朋友做亞哥,做個好樣比細路妹學。較為有責任心。

複式洋房

haha748494 發表於 16-12-3 21:22
你可以同小朋友溝通下,叫小朋友做亞哥,做個好樣比細路妹學。較為有責任心。 ...

我已經講過無數次啦,,我咩方法都試過,,軟硬兼施,,,都係聽唔入耳,,實在令到我地好煩惱,,

珍珠宮

GCHK 發表於 16-12-3 20:53
我都覺,唔好用兇同打解決問題,我都有考慮過要唔要去報下D育兒相關嘅課程 ...

有時候軟硬兼施都未必有效,聽又聽唔入,打又唔係辦法,就真係頭痛囖!

子爵府

Petpet240 發表於 16-12-2 16:38
有無媽媽有相同問題,講咩都唔聽,好百厭,打罵講道理都試過,每日都要好勞氣,倒亂,偷屋企人啲零食鎖門自 ...

嘩我個仔簡直同女同你個囡一樣,好un皮 又打人又鬧人, 日日扭計扭不停,一陣又會呢樣一陣又嗰樣,整亂屋企不在話下我個仔仲要瞓得好少又唔食,日日只係要玩玩少一陣就發脾氣,有時唔明佢講乜嘢佢又發脾氣脾氣好大,我都試過講道理,有時真係好文都會打佢,嗰一下就驚但係過咗幾分鐘又冇事,再次做反同一樣錯誤。 我都嘔晒血

子爵府

9830didididi 發表於 16-12-3 13:10

正常,恭喜你,孩子有這情況好過冇,冇你仲驚,正常的孩子自會有此情況,是正常不 ...

點解做錯仲要攬住佢錫?有用嗎?

子爵府

Petpet240 發表於 16-12-3 16:23
我真係做唔到佢太過分既時候我仲要攬住佢錫, 佢做錯左我仲要攬住佢錫只會助長佢既氣勢,之後更加離譜,而 ...

我比你好一點,我得壹個仔二寫我有姐姐幫手我都好勞氣,你兩個小朋友仲要自己係full-time mum 我想像到一定好辛苦。加油啊jM

大宅

回覆樓主:

你湊兩個,真係辛苦你了。盡量唔好打駡,我知好难

複式洋房

MYSONPY 發表於 16-12-4 22:52
嘩我個仔簡直同女同你個囡一樣,好un皮 又打人又鬧人, 日日扭計扭不停,一陣又會呢樣一陣又嗰樣,整亂屋 ...

簡直係一模一樣!!又固執,又硬勁,又燥狂,又暴力!!

複式洋房

MYSONPY 發表於 16-12-4 22:54
我比你好一點,我得壹個仔二寫我有姐姐幫手我都好勞氣,你兩個小朋友仲要自己係full-time mum 我想像到一 ...

我係辛苦到我已經當自己盲左!!

複式洋房

MYSONPY 發表於 16-12-4 22:54
我比你好一點,我得壹個仔二寫我有姐姐幫手我都好勞氣,你兩個小朋友仲要自己係full-time mum 我想像到一 ...

我果個係無人肯湊佢,,實在太惡湊!!

複式洋房

babymamaloveyou 發表於 16-12-5 10:25
你湊兩個,真係辛苦你了。盡量唔好打駡,我知好难

真係好想有個耶穌出黎打救我!!

複式洋房

GCHK 發表於 16-12-3 20:53
我都覺,唔好用兇同打解決問題,我都有考慮過要唔要去報下D育兒相關嘅課程 ...

我都想去報啲課堂,,不過唔知去邊度報!

首頁

尾頁

跳至