0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

奶粉b,之前一直飲3安,3小時飲一次,
但呢兩日2安都未必飲得晒,仲要2小時飲一次,
又吾多肯訓,訓一陣就醒。
一路飲一路掙扎一路喊,好辛苦甘,
便便正常,一日1-2次,有屁放,
諗住今晚狠心啲,較返3小時比佢飲一次3安,
有無人可以分享下!?

大宅

ReLoCh 發表於 16-12-2 16:45
又吾多肯訓,訓一陣就 ...

個個bb食量唔同好難直接比較,仲要視乎體重。我對孖仔未滿月(20幾日大時)已大概食4安一餐,那時佢地分別7同8磅重

至於你話佢一路食一路爭札,可能係食食吓頂住咗唔舒服,你可中途停低同佢掃咗風先睇吓佢會唔會舒服返先繼續餵

大宅

個個bb食量唔同好難直接比較,仲要視乎體重。我對孖仔未滿月(20幾日大時)已大概食4安一餐,那時佢地分別7同8磅重

至於你話佢一路食一路爭札,可能係食食吓頂住咗唔舒服,你可中途停低同佢掃咗風先睇吓佢會唔會舒服返先繼續餵

大宅

Hello ReLoCh,見BB容易扭計、胃口差左同埋多屁, 可能係肚風比較多, 唔少初生BB 都有肚風問題因為消化乳糖酵素未係好足夠, 可以試下勤D食奶前順時針按摩肚仔,掃風之後抱直BB 大約20分鐘先放底, 睇下情況有冇改善!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

可能有肚風, 試下幫BB按摩下肚仔呀

首頁

尾頁

跳至