跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地開始訓練bb去廁所未??我bb10個月開始我已經比佢坐在bb廁所上vv,但近來佢又唔肯去,我同佢除褲仔,仲喊!有點擔心!!!

複式洋房

mine, now is almost 14m old, and when she was 7months, she could give me signal by every morning that she wanted to pp, and then i would help her to toilet. This habit had kept for few months, but just 2 months ago, she's situation was the same with your bb! no matter how hard i tried, she was unwilling to go to toilet again and even cried when i approached her! my suggestion is DON'T FORCE THEM, JUST LET THEM TO DRAIN ON THE DIAPER LIKE BEFORE FOR 2-3 MONTHS, after 2-3 months then train again. i believe it will work, coz now my daughter is better again

複式洋房

bb最合適o既toilet training時間係18months左右,太早太遲都唔好。(研究報告寫的)

大宅

原文章由 odong 於 08-12-10 00:45 發表
bb最合適o既toilet training時間係18months左右,太早太遲都唔好。(研究報告寫的)

yes ,i agree,因為健康院既姑娘都係咁話~
bb忍大小便既肌肉未成熟,就算佢依家定時識得去vv/pp,
都只係一種習慣,而唔係佢識去廁所先屙,姑娘話架~
要到1歲半先開始教佢就啱~

大宅

但係我bb好早期,係開大大時,就識得叫工人姐姐喎~咁係咪唔好架?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

咁唔排除有d bb叻d,會識表達,
但一般來講18個月就可以toilet training。

別墅

我覺得, BB知道咩係vv/pp既時候再教佢會好d, 反轉諗下, 佢都無咁既需要, 但係你間唔時就要佢坐定定vv/pp, 佢會反感, 你唔急, 叫你去廁所你都會揀唔去啦, 係咪?

bb識ngng叫姐姐, 可能係佢唔鐘意係片片ngng, 有d小朋友大左都係咁, 唔鐘意係片片開大開細, 因為開完patpat唔舒服, 你bb可能細細個就已經唔鐘意patpat黏黏既感覺呢~ :)

別墅

囝囝13個月時開始同佢去toilet poo poo.成功左1個星期,之後就唔肯.2星期前再試,so far so good. 我無買BB POTTY, 只係用BB廁板,希望可以SKIP 一個STEP.

18月開始TOILET TRAININ係一個GENERAL GUIDELINE. 不過我睇左本書,佢話其實9個月都已經可以開始. 試吓無壞.不過就一定唔好FORCE.

複式洋房

it's so cold recently,
no good to remove bb's pants & diaper now,
i plan to train my bb on the coming summer lorr!

首頁

尾頁

跳至