家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

好多地方"發霉", 點算好?

近排天氣潮濕, 發覺屋企好多地方"發霉" :-( , (例如: 書桌, 廁所牆磚等等.)

想請問用乜清潔劑抺會比較好呢? (用清水我驚會再發呀!)

thx~~

用戶要求終止服務

Re: 好多地方"發霉", 點算好?

我屋企都係,用酒精抹,但好快又發過
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

洋房

我試過成個牀下底都發霉,後來定期用抽濕機抽(通常濕度超過90%就要抽),情況尚可控制。

伯爵府

好媽媽勳章

我記得以前睇過報紙介紹用開稀既漂白水抹, 而我自己試過抹天花板, 書柜都ok., 或者可以試下喎.

別墅

sarahlee 寫道:
我記得以前睇過報紙介紹用開稀既漂白水抹, 而我自己試過抹天花板, 書柜都ok., 或者可以試下喎.

好wor, 等我又試下先.....

係囉, 呢排天花板又狂發"毛"ar

大宅

放d家用炭包,可吸濕,除臭,及防霉,價錢很經濟,亦可循環再用.日本城,屈臣氏有得買,價錢由$10-$30
請按入"個人網頁"參觀我的其他物品 -- 名牌手袋,銀包, bb玩具...(LV/ Gucci/ Little Tikes/ Thomas/ Disney......)

別墅

有次toilet天花發霉,裝修佬教我用乾布抹,我用吸塵地拖抹,(千祈唔好用濕布,會整到克媽媽架)都改善倒一段時間架.
:wink:

別墅

我去完旅行回來, 幅牆有好多好似"穀牛"的東西呀, why?????(淨係牆身呀)help
http://www.Fimakeup.com

別墅

(係咪嗰d芝麻蟲呀,好似澆飛架)
上次bk有人教我用藥房買一罐加水會噴氣嗰d除蚤濟to kill them...

別墅

唔知呀, 一隻一隻在牆上, 好似無亦的, 我掃晒在地下再嘖"殺死牠"囉....
http://www.Fimakeup.com

別墅

Clean the tiles with bleach.

洋房

你有冇用抽濕機呀?試吓用稀釋漂白水抹,冇咁容易發霉

首頁

尾頁

跳至