嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

親身經歷

我個女由1個月大就內斜,一直到 9 個月都係咁,健康院個個都話係假斜視,直到有次睇兒科醫生話要去睇眼科。轉介左去屯門眼科,當時個 b 已 1 歲,醫生仲問我做乜咁遲先黎。

8 月睇左 2 次,都係見視光師,驗度數再見眼科。第一次驗就話深遠視同弱視,一星期後驗又無野,剩係叫我每日癡眼貼,再等 11 月睇兒科眼科。

3 個月後去,無驗眼,見完視光師就直接見兒科。佢一黎就同我講一係打 botox 一係做手術,俾 2 星期我考慮,仲不停游說我揀 botox。問做手術有乜唔好,佢答我 (exact quote) 通常大 d 要再做手術同大左好多病

重點黎喇

返到去做左好多 research 同見左幾個眼科兒科(較有信譽嘅)醫生得出以下幾點:

1 我囡囡情況係『先天性斜視』-
定義係從細就已係咁,係天生眼部肌肉問題,基本上必定係做手術!!

即使係外國用 Botox 研究都話 bb 要 6 個月大前試先有顯著作用!

2 Botox 向 US 都仲未係 fully develope 嘅 treatment (係先天快斜視方面)

3 小朋友,特別係 bb 驗眼係無可能準確,一定要用眼藥水 (Atropine) 滴 3 日,放大瞳孔再返去驗度數。而我去左 3 次,屯門眼科都無做到,3 個私家醫生,3 個講:依個係正常程序!

4 仲有一種叫調節性斜視 (仲有細分,但依度唔詳細講)。一般係帶眼鏡治癒 (有 d 係 100% 得,有 d 係 partially,視乎情況)

5 先天性內斜手術風險其實屬低,只係 bb 太細,要全身麻醉,手術大約 1 小時。手勢好,根本唔會要再做手術!(所以係揀醫生問題,唔係個手術本身問題)

6 一般先天性斜視患者到 6 至 8歲,發白日夢時眼珠會向上飄。依個係本身症狀,唔關做唔做手術事!而依件事唔影響視力!!!

7 舊派講先天性 2 歲前手術為佳,新說法係 1 歲前。父母們擔心當然理解,但睇野其實要學習。

我個女固然最後要做手術,初初都嚇一嚇。所以想向度作分享,希望有類同經驗媽媽唔好太擔心。

屯門無返去覆診,因為感覺太唔專業。如要3 位眼科醫生名,我再覆 (無字數)

大宅

認識瑞士牛牛第一回

1) 你女依家睇邊個眼科醫生?
2) 內斜視係點GAR?
我女睇TV有時會側頭, 佢快4 YRS OLD.

複式洋房

1829 發表於 16-12-6 18:11
我女睇TV有時會側頭, 佢快4 YRS OLD. ...

內斜係眼珠成日貼左向內 (近鼻)

我睇左 3 位:
王震宇 (tst) 有視光師
劉凱珊 (元朗) 有視光師
高震宇 (喜賓) 有視光師

王震宇會平 d 視光師好好,你住邊頭?
劉凱珊超細心,好多診所。
高震宇就老行尊,都解釋得好 detail

大宅

認識瑞士牛牛第一回

i book dr. ko on 15 Dec already.
I live in Yuen Long

大宅

認識瑞士牛牛第一回

How about what Suggestion for Dr. Ko?

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

多謝分享﹗我囡細時(1歲時)都是內斜視,但健康院醫生話佢係假斜視(睇咗幾次)
後來大大下(2歲後)好似又真係分開咗D,都要帶佢去眼科驗下

別墅

klhknz 發表於 16-12-5 18:22
親身經歷

我個女由1個月大就內斜,一直到 9 個月都係咁,健康院個個都話係假斜視,直到有次睇兒科醫生話要 ...

我大仔應該有外斜視。佢依家兩歲多d。我老公有家族性斜視問題,健康院一直話4歲check先準確,但我今日先知唔原來唔係,其實越早發覺越早治療越好。正當想搵資料就見到你哩個post...我排左下星期健康院見醫生攞信,再去醫院排。咁搞法都要一排。。。所以我想自已出去搵私家,你可以建議我先睇邊個醫生嗎?我住九龍城。謝謝

大宅

我仔都有外斜視,依家私家同政府兩邊睇緊,下星期去做視軸矯正

大宅

chan1989 發表於 16-12-10 00:41
我大仔應該有外斜視。佢依家兩歲多d。我老公有家族性斜視問題,健康院一直話4歲check先準確,但我今日先知 ...

我細仔18個月有「間歇性遠視外斜視」

啱開始睇健康院的醫生,話無事,我死都話有,叫佢比封轉介信比我去排眼科,之後係眼科chech到真是外斜視

健康院的醫生真是不知所謂,自己又唔係專科

複式洋房

chan1989 發表於 16-12-10 00:41
我大仔應該有外斜視。佢依家兩歲多d。我老公有家族性斜視問題,健康院一直話4歲check先準確,但我今日先知 ...

我揀左王震宇(tst有診所) 高震宇同劉凱珊

我好鐘意Dr.劉,佢中環,旺角都有診所,你可以上網揾揾

真係俾健康院激死,根本就係越早睇越好

複式洋房

1829 發表於 16-12-7 11:30
How about what Suggestion for Dr. Ko?

高震宇?好細心
佢都係行內有名同好 senior
佢嘉賓大廈有得驗眼,$800

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我女上星期四睇了高震宇, 佢好細心呀. CHECK埋眼底.
佢話我女眼無事, 完全正常, 有時側頭睇TV係習慣問題.

我放心哂

複式洋房

1829 發表於 16-12-20 12:18
我女上星期四睇了高震宇, 佢好細心呀. CHECK埋眼底.
佢話我女眼無事, 完全正常, 有時側頭睇TV係習慣問題.

太好喇

大宅

王震宇醫生真係好有經驗,斷診好準。
唔知佢會唔會幫小朋友做手術呢?

複式洋房

may_home1126 發表於 16-12-22 23:33
王震宇醫生真係好有經驗,斷診好準。
唔知佢會唔會幫小朋友做手術呢?

你可以問下,再唔係佢嘉賓個 partner Jeff 都出名做手術手勢好架

別墅

klhknz 發表於 16-12-20 11:25
我揀左王震宇(tst有診所) 高震宇同劉凱珊

我好鐘意Dr.劉,佢中環,旺角都有診所,你可以上網揾揾

多謝你。。最近太忙,都未有時間帶大仔去睇。一月中book去睇下,依家就快3歲啦,哎

複式洋房

chan1989 發表於 16-12-29 01:12
多謝你。。最近太忙,都未有時間帶大仔去睇。一月中book去睇下,依家就快3歲啦,哎
...

油打氣油

伯爵府

引用:1) 你女依家睇邊個眼科醫生

原帖由 1829 於 16-12-06 發表
我女睇TV有時會側頭, 佢快4 YRS OLD. ...

伯爵府

回覆:bb 內斜視 (2 歲以下必睇)

大宅

klhknz 發表於 16-12-5 18:22
親身經歷

我個女由1個月大就內斜,一直到 9 個月都係咁,健康院個個都話係假斜視,直到有次睇兒科醫生話要 ...

係邊間醫院做手術?thx

首頁

尾頁

跳至