跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔夠奶俾阿b 食, 我己經密密餵得好緊要, 我pump 只係pump 到2至3安, 埋身餵有時半個鐘就要再餵佢, 日頭阿b 食得好密都唔夠飽, 食到我無晒奶, 近兩日餵完人奶再沖奶粉俾佢, 4安佢都食得晒, 一日要俾兩次奶粉佢,等我可以有3至4個鐘儲奶, 先可以俾佢再食, 我好想餵佢食全人奶, 有無乜方法? 己經有飲湯水, 一星期2次, 係咪要日日都飲?

男爵府

我都捱左好耐, 近日囡囡(6 weeks old)開始戒夜奶先可以全人奶, 我諗係休息得夠會好d
湯我係日日飲架: 鰂魚+章魚+花生+黑豆+王不留行
同埋近日去百佳買左黑豆粉飲, 係多d奶.
俾d心機, 我初初都以為唔得, 原來我都可以!

侯爵府

暫時我都仲夠奶比細佬食, 埋身就個幾鐘一次.

每3小時泵一次奶, 有 4-5安 (有時一邊餵, 另一邊泵出里儲奶). 仲有夠兩日既冰奶

上奶湯水(魚湯 + 通草) 我由出院日日飲到依家, 仲會再飲牛奶, 黑豆漿, 黑豆茶

休息都好重要, 我次次 NAP 完後泵奶都多D. 另外飲多D水 + 食多D飯(我依家晚餐兩碗飯)

大宅

我都要加油, 我想問,係咪有漏奶既情況就可以pump 奶?

洋房

I usually pump right after breastfeeding so as to clear up the remaining milk, cheating to the body that there isn't sufficient milk for the b and thus the body will produce more. If you do the same and feed the b skin-to-skin, then I think it is already impossible to increase pumping frequency any further.

大宅

如果我埋身餵完我就無乜奶pump 到, 最多都係得1安.
係我谷得好勁個次我左邊最多係pump 到1安, 但右邊可以pump 到3安, 大家係咪兩邊pump 出黎既數量都唔同?

侯爵府

原文章由 naivemama 於 08-12-5 16:49 發表
如果我埋身餵完我就無乜奶pump 到, 最多都係得1安.
係我谷得好勁個次我左邊最多係pump 到1安, 但右邊可以pump 到3安, 大家係咪兩邊pump 出黎既數量都唔同? ...

我右邊可以pump 多d, 唔知點解

洋房

me too.

原文章由 jjwmkk 於 08-12-5 17:16 發表

我右邊可以pump 多d, 唔知點解

大宅

我的b女現在每日吃六至七次,每次十五至二十分鐘,基本應該足夠,因為每次尿片也是脹脹的。

我每天也有飲湯的,另外多點喝水,不過我比較lazy,不是次次也會泵奶出來,但我相信這是一個好辦法,每次吃完也泵一泵餘下的奶,讓奶量增加多點。看來我也要勤力一點了!

大家餵人奶的媽媽也要加油啊!

首頁

尾頁

跳至