自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得唔係句句爆粗嘅都ok喎
有時講笑時爆下,可以好好笑!
有時用粗口表達下自己嘅心情又會到肉d

但閙人時爆就唔好啦...
至鬼憎d係咪都爆,句句都有粗口夾雜嘅人!!!
句句都爆,有無咁嘅需要呢?
真係好un耳呀!!!

[ 本文章最後由 yennie 於 08-12-4 00:29 編輯 ]

大宅

原文章由 yennie 於 08-12-3 23:34 發表
我覺得唔係句句爆粗嘅都ok喎
有時講笑時爆下,可以好好笑!
有時用粗口表達下自己嘅心情又會到肉d

但閙人時爆就唔好啦...
至鬼憎d係咪都爆,句句都有粗口夾雜嘅人!!!
句句都爆,有無咁嘅需要呢?
真係好un耳呀!!! ...
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-144212-action-spacelist-type-blog

為健康請不要再吃大量農藥的大陸菜

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

應該係助語詞啩...

無咗粗口好像未完話..

有如 (啦 呢 囉 等......)
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由sonic04 於 08-12-3 23:37 發表
應該係助語詞啩...

無咗粗口好像未完話..

有如 (啦 呢 囉 等......)

同意...
令句子更生動!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

句句都係粗口, 聽到你講果個都覺得真係好煩~

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由chelsealily 於 08-12-3 23:58 發表
好憎人講粗口! 尤其是係公共場所大大聲講唔停個d !
又有d人覺得呢d只係助語詞, 有時興起或嬲怒時講下無所謂,
但係諗下如果聽到個小朋友講說話時 加埋d咁嘅"助語詞",
大家覺得有無問題呢!! ...

咁當然唔會喺小朋友面前講啦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 彤b^^於 08-12-3 23:40 發表
唉....講開粗口....又借個位來呻下丫...
我都好怕開口埋口都粗口既人,個日落去買下午茶就聽足咁耐,
但......今日比我老公激到我火都來,
真係淑女都變潑婦,
我真係用盡我所學既粗口來表達我既怒氣 ...

冷靜d...

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原文章由 chelsealily 於 08-12-3 11:58 PM 發表
好憎人講粗口! 尤其是係公共場所大大聲講唔停個d !
又有d人覺得呢d只係助語詞, 有時興起或嬲怒時講下無所謂,
但係諗下如果聽到個小朋友講說話時 加埋d咁嘅"助語詞",
大家覺得有無問題呢!! ...

咁等如自己小至食煙...大至做非法勾當

自己做應該有自己理由啦...

但邊個想自己的下一代做啦...
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

珍珠宮

唔知點解, 嬲極都講唔到粗口

唔覺得粗口好笑 ..

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時我真係嬲到火起忍唔住爆左幾句粗口,但有d人句句說話都有粗口就好討厭!
更何況有小朋友,更加唔可以喺佢地面前講!

男爵府

我一向都唔講粗口的...我老公都講...
為左小朋友...已經介左了...
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

水晶宮

基本上D粗口隻隻字都唔尊重女性既,正如我中學個班主任講,女性無資格講粗口,女性自己講咗好肉酸囉!又同時係侮辱緊自己,再者試問女性怎能'X'人地亞媽?女性有男人既性器官?

珍珠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-12-4 08:36 發表
基本上D粗口隻隻字都唔尊重女性既,正如我中學個班主任講,女性無資格講粗口,女性自己講咗好肉酸囉!又同時係侮辱緊自己,再者試問女性怎能'X'人地亞媽?女性有男人既性器官? ...

同我當年訓導主任講o既一樣,
所以我從來唔講粗口。
就算幾嬲都唔會講, 請真, 都係習慣, 講慣左就一定會講, 從來唔講o既, 就一定唔會講,
根據事件嚴重性而講? 唔好比藉口自己勒。
不過我又冇辦法控制人, 只係希望呢類人若有一日, 自己最愛o既人(仔女/親人/朋友/伴侶) 對自己講粗口時, 唔會嬲--反正都係"表達心情"

[ 本文章最後由 goat 於 08-12-4 09:11 編輯 ]

水晶宮

原文章由 goat 於 08-12-4 08:43 發表

所以我從來唔講粗口。
就算幾嬲都唔會講, 請真, 都係習慣, 講慣左就一定會講, 從來唔講o既, 就一定唔會講,
不過我又冇辦控制人, 只係希望呢類 ...

係呢度, 我覺得我同你的腦電波好相似, 幸會啊

從粗口角度而言, 所有都係對女性不尊重既負面言詞
尤其聽到出自女性 (媽媽身份) 講出那些驚心動魄的動詞名詞
他朝有一日, 佢仔或女對住佢講叫佢做x 串, 或者臭x
真係壯觀

珍珠宮

原文章由 上校車 於 08-12-4 08:54 發表

係呢度, 我覺得我同你的腦電波好相似, 幸會啊

從粗口角度而言, 所有都係對女性不尊重既負面言詞
尤其聽到出自女性 (媽媽身份) 講出那些驚心動魄的動詞名詞
他朝有一日, 佢仔或女對住佢講叫佢做x 串, 或 ...

我都估緊會唔會係呢個topic見倒你

請返粗口, 我以前o既中學校長仲抵死,
佢當然反對講粗口, 由其是係家人之間講(even純粹係助語詞、口頭蟬),
佢話 "家人互相x對方, 咁咪變左亂倫囉"

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

車.....我super/mega得tim ah!! 可是從來不講. 除左臨訓前同C6講離發洩下 (笑住講口個種).

水晶宮

原文章由 goat 於 08-12-4 08:43 發表

所以我從來唔講粗口。
不過我又冇辦控制人, 只係希望呢類 ...

同意,查實自己堅持唔講粗口,對自己同人與人之間既關係會好D囉!有時我見有D太太响樹呻成日俾老公粗口問候係咁鬧,搞到個關係好僵,有時我都會諗,係咪佢地自己平時不嬲都係咁爆粗講野,久而久之連老公都覺老婆受得粗口,所以係咪都粗口問候老婆呢...自己講粗口係好容易,有把口就得,但講咗之後帶黎既壞影响,自己好難去控制去修補囉.

男爵府

I don't like to listen and I will not say. It's no good!
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

水晶宮

原文章由 goat 於 08-12-4 08:58 發表

我都估緊會唔會係呢個topic見倒你

請返粗口, 我以前o既中學校長仲抵死,
佢當然反對講粗口, 由其是係家人之間講(even純粹係助語詞、口頭蟬),
佢話 "家人互相x對方, 咁咪變左亂倫囉" ...

呢個道理, 我中學既都聽過

首頁
12345...7

尾頁

跳至