自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無人知普通員佐級公務員(97前入職)嘅本地教育津貼上限係幾多?

民房

原文章由 xmastree 於 08-12-4 00:16 發表
請問有無人知普通員佐級公務員(97前入職)嘅本地教育津貼上限係幾多?

可以claim學費的75%,
但上限係小學一年39100,
中學F.1-F.3 一年大約53000,
F.4-F.7一年大約49000。

[ 本文章最後由 katzes 於 08-12-4 10:14 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

Primary school: $29,925/year
Sec school (F.1-F.3): $49,650/year
Sec school (F.4 above): $46,313/year

Maximum係學費既75%.

Quote from Annex 4.3 "Rates of Local Education Allowances" of CSR.

[ 本文章最後由 Teresa 於 08-12-4 09:06 編輯 ]

侯爵府

原文章由 katzes 於 08-12-4 08:00 發表

中學F.1-F.3 一年大約51000,
F.4-F.7一年大約47000。

咁讀大學仲有冇呢

民房

原文章由 mum-LCC 於 08-12-4 09:46 發表

咁讀大學仲有冇呢

冇啦!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

原文章由 katzes 於 08-12-4 08:00 發表

中學F.1-F.3 一年大約53000,
F.4-F.7一年大約49000。

請問幼稚園有無??
thanks!!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章

Dear all,

The LEA cannot over 18yrs old. Is it correct?

Please comments!

伯爵府

yes, even study overseas

pls correct me if i'm wrong

原文章由 Flowerlam 於 08-12-4 10:18 發表
Dear all,

The LEA cannot over 18yrs old. Is it correct?

民房

原文章由 mimichi 於 08-12-4 10:17 發表

請問幼稚園有無??
thanks!!

冇架!

民房

原文章由 Flowerlam 於 08-12-4 10:18 發表
Dear all,

公務員子女在年滿十九歲後便不能繼續享有津貼!

男爵府

幼稚園無的,如想津貼便要選擇有學卷的幼稚園

中小學津貼以我所知係至到18歲

到外國讀書現只有到英國讀才有津貼,但都大幅減左好多啦

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

咁小學同中學係咪要私校先可以申請到津貼?定要政府指定學校?唔該晒!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

希望唔會連本地津貼都大幅減啦

原文章由 煎雙蛋 於 08-12-4 10:36 發表
幼稚園無的,如想津貼便要選擇有學卷的幼稚園

中小學津貼以我所知係至到18歲

到外國讀書現只有到英國讀才有津貼,但都大幅減左好多啦

大宅

原文章由 禮媽 於 08-12-4 10:42 發表
咁小學同中學係咪要私校先可以申請到津貼?定要政府指定學校?唔該晒!

我都想知

民房

原文章由 禮媽 於 08-12-4 10:42 發表

在香港全日或半日制的中小學就讀(要交學費的),
便可以申請這項津貼。

珍珠宮

畀面勳章

本地教育津貼, 私校/直資/國際學校都有, 政府有個學校list, 只要係list内學校(基本上所有香港團體辦既學校都係)都有LEA.

不過, 最多只係學費既75% (我計過, 好似St. Paul Co-edu既學費, 就cover唔到75%喇), 而書薄費/雜費都係冇得claim.

洋房

回覆 #11 煎雙蛋 的文章

Should be till to first term of 19 yrs old

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

私校和直資都可以申請,不過所有津貼係每年都要交稅架!不單有上限,還有下限,就係自己最少要比$500 學費,例如學費係$700, 自己要比$500, 餘下$200可以囉75% 津貼,
即自己要比$500 + 200 x 25% = $550
如果無記錯,應該就係咁啦!

大宅

請問咩叫LEA? stand for what? 可以去邊度搵到呢d 資料?

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

原文章由 katzes 於 08-12-4 10:57 發表

在香港全日或半日制的中小學就讀(要交學費的),
便可以申請這項津貼。

thanks!

首頁

尾頁

跳至