懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛有咗,(天而家約十週)究竟要去醫院登記定去健康院登記呀?是否之後會自動做埋OSCAR/照結構?

男爵府

去健康院登記左先

侯爵府

好媽媽勳章

我去e院樹登記, 而家keep住係qe睇緊
原文章由 annienorman 於 08-12-4 08:41 發表
剛剛有咗,(天而家約十週)究竟要去醫院登記定去健康院登記呀?是否之後會自動做埋OSCAR/照結構?

大宅

回覆 #1 annienorman 的文章

當然是醫院! 如果去廣華的話, 要快d登記呀, 好爆呀

(提提你, 如果唔係住油麻地旺角深水步同太子同黃大仙的話, 請問定朋友借定以上任何一區地址以登記用)

子爵府

梗係醫院啦!
其實佢會話你要去門診睇咗, 出咗張紙証明你有咗, 先攞住嗰張紙去醫院登記!
不過我嗰時係喺私家check有咗, 咁我就就咁攞住私家嗰張証明紙去醫院, 佢都照收!

大宅

去醫院,我聽有個sis講,佢去健康院,d姑娘無醫院果d咁專業,d儀器都差d,(我無比較過所以唔知)!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

go to hospital first

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

喺醫院做產檢就要排好耐先有得做第一次. 而且每次都要等兩三個鐘, 亦唔係次次有得照超聲波, 不過就有得見醫生. 如果去健康院, 同樣冇得照超聲波, 通常只係見護士, 但就唔洗等咁耐, 個零鐘可以走.
如果你係高齡產婦(35歲或以上), 無論你去醫院定健康院都會幫你book醫院做oscar同照結構. 但如果你喺醫院登記做產檢, 怕你第一次睇時已經過咗13w冇得做啫.

大宅

每間醫院做法唔同喎, 你最好打個電話問下你心目中那間啦.

好似東區醫院, 係hospital first, 再refer去健康院.
但瑪麗醫院, 係健康院first, 再refer去hospital.

間間做法都唔同.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

我去左瑪嘉烈, 佢係咁叫我去健康院, 話醫院要等好耐。但我老公之前幫我打去醫院問, 佢地話係黎醫院登記新症。佢又大大聲聲講, 你冇事醫生都係彈番你去健康院, 健康院都有醫生,CHECK D 野又一樣, 你呢到要等好耐, 夠係健康院CHECK 幾次。之後我堅持, 佢就幫我排期。 如果我要1月20日先有得睇, 佢仲話第一次係見唔到醫生。我偷聽到我之前個女人屈服左, 佢BOOK 健康院係12月12日睇。

男爵府

原文章由 shirley73a 於 08-12-5 12:03 發表
東區真係好快可以做倒第一次產檢架喇...上次我都係fax咗張form去先..冇幾耐就有姑娘打比我約時間做body check喇..之後都唔使等3個week....雖然第一次冇得見醫生...但都ok呀...d姑娘又nice..

我都聽過東區係FAX FORM 去, 我都唔明其他醫院點解唔效法下, 等我專登走上去又比人鬧,有左都唔想去醫院......

大宅

畀面勳章

我去健康院登記架,因為BK妈咪話醫院要等好耐。。。

首頁

尾頁

跳至