興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企部電腦壞咗,如果唔係用來打機一般上網下載D嘢打下文件,買乜牌子電腦好啊?唔該幫下手俾D頭緒我啊!

以下問題對你地電腦專家會覺好白痴,但請幫一幫我,因為兩公婆都係電腦白痴,阿仔學校又要上網做幼稚園的功課,唔該幫下手!

我上DELL網睇,太多了,好似500GB*SATA硬碟同250GB相差一倍,但用時有乜分別?DELL™ INSPIRON™ 530s & DELL™ XPS™ 420桌上電腦有乜分別?(我只睇到價錢相差幾千)

但後者的硬碟反而細(係320GB - 7200RPM, SATA 3.0Gb/s, ),乜唔係貴就會好D?

到底去豐澤買定百老匯定邊度買?屋企部十年前係豐澤買的用到宜家都先壞,所以對大間電器行有D信心.但又想平,我應該去邊度買?係埋好多人係網上買DELL的電腦啊?佢係埋平,售後服務好唔好(呢樣好緊要,因為一壞就要整,我地只識用唔識整)?

我自己都問到亂晒籠,總之我想買電腦,唔使最TOP最新各隻(因一定最貴),又唔想太OUT各隻,即中上各隻,大約幾錢到?有無D清單(如買時要選用乜主板-中央處理器,硬碟,記憶體,顯示卡,光碟機,作業係統 (正版Windows Vista® Home Premium乜嘢來架)
等用資料.多謝大家幫手,唔該晒!

別墅

聯想好似有一隻notebook 有一鍵還原功能,這功能可以令一些電腦唔叻的朋友復原電腦!你可能睇下啱唔啱你!
其實一些大約六七千蚊的notebook已可合你所用,你只用上網,硬碟中規中距的就可以了!

男爵府

回覆 #2 bblucky 的文章

人地買desktop你叫人買notebook????
用6-7k desktop都買到一部好正既機喇

男爵府

回覆 #1 lisatsoi 的文章

正版Windows Vista® Home Premium乜嘢來架 =>即係你個window

複式洋房

買機至少問多D,你係網上看岩型號同價錢再去大電器行講數,大行標價同市價真係可以爭常幾千蚊,
Dell廠機好係放緊貨尾
廠機一定有缺陷,配置唔平行,cpu高要升級會比較價

DELL™ XPS™ 水魚 系列機係高性能機,部野貴仲未包MON,高拉底先可以買細D貨尾

530s算食水唔咁深
(dell有自選配置,R241204HK>>↓$5895↓)
+19合1 高速媒體讀卡器>>方便D
記憶體 只係比舊的667 +$150升800
+$600 HD 3450 播高清都好D(應該有優惠+299升,但自配入面冇注明)

男爵府

考慮1: 效能.我就覺得如果你吾要求打機做video d 野就簡單,而家desktop d電腦d性能根本大部份都好好,相反,要打機就千祈吾好咁隨便,因為有d game既要求都高。

考慮2 : 維修的處理。自己是否要上門維修?維修是一個很重要的考慮因素,你是否有時間去處理等問題。

考慮3: 想平就自己去砌機,不過維修就煩d.

我公司訂過很多大廠的pc和notebk,其實d廠機pc d 零件好多是都未必是自己開發,只是一般oem,買廠機質數都是一般,相反,我地公司有technician都費時自己整就係希望維修快,今日落call,聽日有人上門同你換野。

首頁

尾頁

跳至