論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

今午於太古返回將軍澳屋企, 於地鐵站內見到下列令人不安事件.
我於北角轉車站轉車, 時間接近12.00pm, 上車後即坐低小睡養
神, 等緊開車, 期間不知那時, 一個疑似賓妹 (疑似賓妹, 係因為佢
皮膚較一般見到嘅白, 並非好黑嗰隻) , 帶著個男童上車, 佢地坐嘅
位置係與我一門之隔, 一邊上車, 個賓妹一邊嘰嘰咕咕不停咁鬧住
個細路, 係阿媽鬧仔嗰隻, 我都係因為佢d咁炒耳嘅嘰嘰咕咕聲嘈
醒, 無奈地 '瞓醒' 之後咪週圍望, 睇下mu事, 可能我動作太明顯,
同埋不停盯住佢, 佢再鬧多陣就停o左無再鬧, 但就自顧自o係度睇
書, 無再理個細路.

個細路由我見到佢, 到我落車走人, 都未見到佢百厭過 (可能之前
有, 但我睇唔倒), 只係百無了賴咁四圍望, 左典右典咁, 即使比個
賓妹鬧完, 佢都仲會枕o係個賓妹大骴 (當然, 個賓妹係無理佢).

我係坑口站落車, 佢地就繼續去, 即應該住於寳琳區.
在我覺得, 作為工人身份, 不應這口吻鬧細路, 更不應o係大庭廣眾
咁鬧法, o係呢度post出黎, 希望該小童父母見到, 警惕一下.
該男童約k2-3年紀, 奶白色樽領冷衫, 深藍/ 雜色格仔短褲 (應為
校服, 但上身又唔係校服?), 灰襪黑鞋, 背住個紅色背囊, 印有
'蘇浙幼稚園', 背囊掛有2毛毛公仔, 一為馬騮, 一為類似大雄公仔.

大宅

多謝報告,希望有關媽媽會睇到相關報導啦。

唉,次次睇到呢d情形都好心痛,如您所說,小朋友就算比個工人鬧完都依然將個頭枕o係個賓妹大骴 (當然, 個賓妹係無理佢),就可以睇得出小朋友其實都係在冇選擇下對唯一較親既人做既動作。

對於日出而作,日入而息的父母來說,見到自己小朋友賎到咁,都唔知仲有咩好講。誰的錯?天曉得。 

大宅

所以交小朋友比工人湊, 其實代價好大架. 為搵食有時雖然冇辦法, 但長遠心理影響係好大件事的.

原文章由 piyopiyo 於 08-12-4 14:44 發表
多謝報告,希望有關媽媽會睇到相關報導啦。

唉,次次睇到呢d情形都好心痛,如您所說,小朋友就算比個工人鬧完都依然將個頭枕o係個賓妹大骴 (當然, 個賓妹係無理佢),就可以睇得出小朋友其實都係在冇選擇下對唯一較親既人做既動 ...

複式洋房

原文章由 十月b彤9889 於 08-12-4 14:34 發表
今午於太古返回將軍澳屋企, 於地鐵站內見到下列令人不安事件.
我於北角轉車站轉車, 時間接近12.00pm, 上車後即坐低小睡養
神, 等緊開車, 期間不知那時, 一個疑似賓妹 (疑似賓妹, 係因為佢
皮膚較一般見到嘅白, 並非 ...

好心痛!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過我今日喺電梯度見到一個(我諗係印印)對BB幾好, 睇得出好關愛, 佢用孭帶孭住個BB女, 着住出街衫返嚟, 我直覺佢係同BB去完健康院嗰款, 喺電梯裏面佢都輕撫個BB女, 幫BB女整埋衣領, 動作好輕柔, 感覺佢好錫BB女.

翡翠宮

once I saw an phip/indo(balck skin, not tsure) bringing two girls playing in park.
she only sat on the chair without stay beside the girls but shout so lound to the girls in cantonese:
"don't xxxx....don't xxx..."
while I was thinking how dare she was,
suddenly I heard the girls call her
''mami''.

you never know, maybe she is really the boy's mother.

洋房

所以, 我嘅標題都係寫 '疑似', 我都係見佢嘅膚色先咁寫.
但係, 佢鬧小朋友時, 點解唔係用廣東話, 係嘰嘰咕咕, 似係賓話,
又除非, 係中國人嘅鄉下話, 我唔識聽.
仲有, 我落車前, 有專登行埋去裝下印證下, 佢睇嗰本書, 唔係中文,
似係雞腸之類, 同埋, 佢個樣同衣著都係似賓/ 工人嘅多, 我o係當
時盡量記低有關嘅野先出呢條post, 當然, 最終我都希望係我睇錯,
少d呢類事件, 免大家不安心.

別墅

做得好。 有殺錯,無放過。 守望相助。

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

水晶宮

我的朋友話比我聽...巨有一次搭笠時同樓下鄰居傾偈...原來鄰居一直誤以為巨系BUNBUN...我的朋友仲要系醫生太太黎的...OMG...巨自己都話"我唔系甘差啊嘛"...
mouth:
少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

就咁睇樓主形容,我又唔覺得個女人真係好差咁對個小朋友噃.
比著係阿媽,都有可能好惡咁鬧仔架啦.
如果唔計星期日,我自己每日係屋企對住阿囡既時間平均不足1小時,我係好依靠工人去管教個小朋友.如果小朋友頑皮而工人係完全無power既話,只會縱出一個小魔怪架乍.

洋房

所以話, 真係唔同人有唔同嘅準則.
在我黎講, 我接受唔同自己嘅細路比外人鬧, 仲
要係比工人, 當街當巷咁鬧, 我覺得, 工人應該
有佢地自己應有嘅身份, 就算係放權旨意佢地
教, 都應該係'教', 勸諭式嘅教導方法, 而唔係咁
鬧法 !!
當日見倒個工人嘅嘴臉, 鬧人嘅表情, 真係想走
埋去聲佢兩巴 (如果佢真係工人身份, 真係鬧
緊個細路嘅話)

珍珠宮

其實唔好話工人吖, 有時見到DHK成年人係街打閙細路, 我都好嬲架! 細路仔唔識保護自己, 任由D成年人咁打閙, 好慘.....

如果係自己D細路咁比人蝦, 我實同佢死過!!

大宅

原文章由 54heima 於 08-12-4 22:29 發表
我的朋友話比我聽...巨有一次搭笠時同樓下鄰居傾偈...原來鄰居一直誤以為巨系BUNBUN...我的朋友仲要系醫生太太黎的...OMG...巨自己都話"我唔系甘差啊嘛"...
mouth: ...

你朋友個鄰居又幾老實!

首頁

尾頁

跳至