興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

avril19 發表於 17-1-21 00:35
如果直接返屋企就會跟埋黎佢不停問你,咁樓主點面對?

死忍唔出聲,合埋眼扮訓。

大宅

Amandang0124 發表於 17-1-21 00:42
點解你話去灣仔?唔太明,同埋點解你話灣仔佢會知你見到佢?

原本上的士係諗住直接回家,但因為有特別乘客係度,我直覺唔可以直接回家,所以講左另一個地方做目的地。

有人教過我遇「險」時要「行大運」咁返家,盡量搭人多的交通工具。

公爵府

天角一荒 發表於 17-1-21 00:23
我今次講的係一個我覺得幾驚的故事.....
發生係我18歲果年......

d 鬼真係死都唔化
明知自己不是人,仲乜去搞人
這不是更造業嗎?!?

大宅

yl88 發表於 17-1-21 07:13
d 鬼真係死都唔化
明知自己不是人,仲乜去搞人
這不是更造業嗎?!?

其實有部份都唔想嚇人,可能佢地係無助,可能係唔知自己已經.....

人類都有善惡,「佢地」其實都係曾經都係人黎.....

子爵府

大宅

天角一荒 發表於 17-1-21 08:51
其實有部份都唔想嚇人,可能佢地係無助,可能係唔知自己已經.....

人類都有善惡,「佢地」其實都 ...

咁果啲人咪輪迴唔到囉。。定會有一段時間漂到夠鐘就可以轉世架?

大宅

回覆樓主:

樓主身體好左就好! 就過年先祝樓主身體健康!心想事成!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 hashtag影視迷勳章

原來仲有update
成日有奇遇, 心血少D都唔得
好好保重身體

別墅

回覆樓主:

剛剛老爺過咗身早2日完成咗身後事,同老公提過問米,所以上咗嚟搵吓有關哩類Post,一連2晚睇晒樓主2個經歷post,好多都好感人。我自己信佛,好相信哩個世界上存在著唔同形態嘅眾生,亦好相信有唔好同時都有好嘅。同埋更相信樓主有咁多好心(人)幫助,係修返嚟嘅。
我自己冇陰陽眼,但身邊都有唔少親人或朋友有,聽過好多唔同經歷。雖然睇唔到,但我間中都會有少少感應。特別同好親嘅人。同埋都好明白遇到時有頭痛耳嗚嘅難頂感覺,仲有莫明奇妙嘅涼浸浸。好在我唔係經常有哩類情況,只係好間中。
如唔介意我都分享吓一D小故事。大部份都係身邊人經歷,有少量係自己。
我屋企人有好幾位都有陰陽眼,一位係我已故嘅婆婆,由幾歲已經聽佢嘅經歷聽到大,所以我細細個都唔太怕,由婆婆口中聽到嘅感覺其實佢哋唔係想像中恐佈,有d仲好淒涼。一出世我3兄妹都喺婆婆湊,我係老2。以前住果度大門口係對住天井,望過斜對面係可以望到出街,係一條斜路。婆婆好早起,天未光晒5點幾有時起身就出門,佢話會見到好多餓鬼好淒涼無得食喺度喊。婆婆講嘅時候好同情佢哋。到10幾歲我哋搬返去同爸媽住,同區只係過2條街咁上下距離,所以我都仲經常返婆婆度。

別墅

jacksiuyi 發表於 17-3-1 23:53
剛剛老爺過咗身早2日完成咗身後事,同老公提過問米,所以上咗嚟搵吓有關哩類Post,一連2晚睇晒樓主2個經歷p ...

果時剛裝修好,婆婆上嚟坐,走時同我哋講見到個女人著住白衫坐喺梳化度,不過唔洗驚,唔會害我哋,係家鬼嚟。講開哩間屋其實都有唔少經歷,不過暫時講咗婆婆先。
之後就講吓同婆婆嘅親密感應,哩一次好震憾。婆婆本身都有糖尿多年,要自己打針。到後期仲有埋心臟病,有次心臟停過要裝起博器。裝完2年後都愈嚟愈差,出入醫院。起初腳有傷口唔好要切咗一隻腳趾。有次我返緊工,果時我負責辦房,好多時自己一個人喺辦房做嘢。當時我做做吓嘢特然間有個影像,好似係睇緊戲有個大投影喺眼前,其實好難形容,好似有D模但又好清楚睇到影像。其實果時睇到嘅係婆婆嘅樣,面無咩表情,有少少攰咁,只係一下就無咗,之後我心就痛咗一下,好似俾人大大力銳咗吓咁。果刻感覺有種透唔到氣,好難受,放工後我打俾我妹妹,同佢講感覺有d事,妹妹仲叫我唔好心多,可能太攰。我都諗會唔會我諗多咗。點知隔咗一陣我收到阿姨電話,話婆婆腳部傷口去到小腿,醫生建議要截肢,如果唔係驚細菌入血!果刻我腦實晒,知道原來真係同婆婆嘅感應係真。最後婆婆真係截咗肢,大約一星期後就走咗。婆婆好錫我哋3兄妹,之前喺醫院曾講過最放唔低我哋3個,想睇到我哋結婚生仔。果時好遺憾無辦法完成佢心願。

別墅

jacksiuyi 發表於 17-3-2 00:11
果時剛裝修好,婆婆上嚟坐,走時同我哋講見到個女人著住白衫坐喺梳化度,不過唔洗驚,唔會害我哋,係家鬼 ...

婆婆走咗之後一路都好掛住佢,成日好想知道佢去咗邊,過得點。有晚我發夢夢到一個好大嘅蓮花池,係望唔到邊,環境好舒服,醒咗後我好開心,我感覺婆婆話我知佢係去咗西方極樂世界唔洗再輪迴。2年後我有咗大仔,果時我係未結婚,有咗8個月先註冊。一路我都好想婆婆知道我終於結婚生Bb啦。就喺陀大仔時我夢過婆婆2次。第一次係我喺屋企,係老公屋企嚟。我聽到門鐘,喺房行出去開門,一開門見到婆婆孭住個古時用果d包伏,同我講:我喺鄉下返咗嚟啦,開門啦!醒咗後我好開心,因我知道婆婆知道我結婚返嚟睇我,佢都好開心。然後就係我就生嘅時候夢到婆婆,夢中只見到婆婆坐喺張有背嘅木凳,抱住一個幾歲嘅男仔,笑得好慈詳,好咁滿足,醒咗我知道婆婆好開心知道我就嚟生仔。最後一次夢到婆婆最攪笑。係陀住細女時。果時陀大仔後期因有妊娠毒血所以要開刀生,到細女我都揀咗開刀。已經約好咗入院日子。其實果時好驚好擔心,因開過刀知道好痛同恢復得慢。加上我係ftm, 平時冇咩人幫到手,得老公同我照顧小朋友,好驚如果開刀自己會應付唔到照顧2個。有晚我夢到婆婆,我一返屋企就見到佢抱住個bb好狼狽咁同我講:哎呀,個bb成面屎。醒咗我好多問號,諗極都諗唔明佢想同我講咩。

別墅

jacksiuyi 發表於 17-3-2 00:27
婆婆走咗之後一路都好掛住佢,成日好想知道佢去咗邊,過得點。有晚我發夢夢到一個好大嘅蓮花池,係望唔到 ...

一路到生完細女幾個月後,終於有日知道佢想講咩。就係佢想話我知我會順產。果時約咗開刀日子,但入院前2日細女就好快咁嚟咗哩個世界。其實我冇咩陣痛,見紅同穿水經驗。果時大仔係試過人工穿水吊藥催生,不過唔係自然。生前一日我同大仔行街,一路有d唔妥,腰同肚好痠,好似谷m咁。一路持續咗成晚,但又唔算好痛。果晚無瞓過,差不多朝早就試吓起身行吓睇吓會唔會係假陣痛。點知發覺唔對路就去沖涼洗頭換衫,叫醒老公同佢講要入院,佢仲話我好精靈喎。安排咗人睇住大仔,我就同老公坐的士去醫院。果時已經38週所以我直接上產房,攪一輪就預備上房留院,我衰胃食問咗姑娘我可唔可以食d嘢,佢話可以,就同老公買咗嘢坐喺病房外食嘢,食完老公就返屋企睇大仔,我返床休息。臨上床去廁所發覺有d血,之後同姑娘講咗聲,佢叫我一路觀察,返床休息。一路都肚痛,所以瞓唔到,點知喺床挨挨吓睇緊電視突然穿水,仲要一大攤,果吓心離一離,又唔敢落床,就嗌剛行過房門嘅女工話我穿咗水。姑娘喺護士站回我轉頭貼我檢查係咪穿水。佢一揭開我張被說話:嘩,好多水喎,你冇墊嘢嘅?我話:頭先醫生叫人幫我剃咗毛預備會開刀。
之後就真正感受陣痛,最後我喺短短3個鐘內無做無痛下順產生咗細女。

別墅

jacksiuyi 發表於 17-3-2 00:43
一路到生完細女幾個月後,終於有日知道佢想講咩。就係佢想話我知我會順產。果時約咗開刀日子,但入院前2日 ...

哩一Part其實係想講係同細女嘅感應。事後諗返如果當時我無決定入院,真係唔敢想像情況。因為一切嚟得太快,無諗過我會喺豪無順產經驗下可以咁決斷入院。睇住細女出世果吓我喊咗出嚟,好多謝佢俾咗一次咁難忘嘅經歷我。之後有時間我再分享其他經歷。

男爵府

好正,多謝,再追鋪

男爵府

c9ha 發表於 17-3-2 07:08
好正,多謝,再追鋪

祝樓主身體健康!

男爵府

jacksiuyi 發表於 17-3-2 00:47
哩一Part其實係想講係同細女嘅感應。事後諗返如果當時我無決定入院,真係唔敢想像情況。因為一齊嚟得太快 ...

你的經歷都很好看。謝謝你!

別墅

leikick 發表於 17-3-2 18:50
你的經歷都很好看。謝謝你!

有時間我就會講吓其他經歷:)

大宅

jacksiuyi 發表於 17-3-2 00:47
哩一Part其實係想講係同細女嘅感應。事後諗返如果當時我無決定入院,真係唔敢想像情況。因為一齊嚟得太快 ...

好睇,追

大宅

開心吸收勳章

揾左成晚原來過左嚟哩邊

大宅

樓主:
你好!好吸引、追看!

講開大肚時的感應,我都有個我表姐的經歷分享下。
朋友第一胎大肚時,父親突然過世。

她說當天晚上7、8點心情未試過咁低落,自己不停流淚。
跟著晚飯時坐立不安,有一隻異常巨大的蜜蜂(未見過咁大)在她坐的位置對面櫃上。當時,有親戚二個小朋友一起吃飯,但小朋友不停叫好驚而逃入房。

表姐繼續食但坐立不安、食唔落,似有透唔到氣感覺。

行去梳化好辛苦透不到氣,蜜蜂跟著飛過去。再行去露台透氣,望落街,見到突然好大風吹左好耐,好多落葉不停飛,好蕭瑟落莫的感覺。
當時月份,冇乜咁大風過。

整晚坐又唔係,行又唔係,透唔到氣。到10-11pm左右, 收到家人電話,話佢父親突然離世了。

重有好多part... 打住咁多先
想問下樓主or jm, 其實有冇呢感應?

首頁

尾頁

跳至