興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

LM

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

侯爵府

醒目開學勳章

天角一荒 發表於 16-12-10 16:05
繼上次「問米奇遇記」
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18998703
今次到講下 ...

樓主,

我剛剛看完「問米 奇遇記」及 這個帖。

你寫的經歷好感人!
你所帶出的訊息也很有正能量!

祝你身體健康!合家平安!

大宅

回覆樓主

好耐無返黎.....

等我講一個最近發生的故事

端午節前一日,小朋友放學返黎就開始吽吽逗逗,我以為係上完pe堂加上又熱又焗,煲左冬瓜湯比佢飲,早早就叫佢上床訓,訓到半夜聽到有人講野聲,係小朋友房傳黎,我走過去就見到小朋友臉好紅,依依哦哦咁夢囈,摸摸佢仲發緊燒,我就守係床邊幫佢敷毛巾退燒,第二日諗住帶佢睇醫生。

到端午節果朝,小朋友一起身就好精神,仲好好胃口。但都照睇醫生,循例又話小感冒,休息下。
下午仲一家人出街行商場添,但一到夜晚又變返呆呆滯滯,到十一點幾仲突然高燒,食退燒藥都唔退。
第二朝請假無返學,再睇多次醫生,諗住做快速測試,但去到診所又退晒燒好清醒仲叫肚餓。唯有同佢回家煮野比佢食,回家途中我係電話同媽咪講起,佢叫我去查日腳,查完紙扎舖老闆竟然叫我都要拜,咁我同小朋友一人買一份。

到夜晚我同小朋友落街化衣,小朋友點的蠟燭同香點極都唔著,一點就有風吹,我搬啲木板黎擋風,但突然勁大風,連木板都成塊吹跌,之後我叫仔退開,我整我果份先,我點香點燭都好順利,無咩風,咁我再用我的燭火點小朋友手上的香燭,仍然係點唔著,一點著諗住插入小香爐就熄。
連我老公睇到都攬實小朋友,最後我話「拜託,比我地化寶,小朋友無意冒犯,請求大家放寬」
雖然燭仍然點唔著,但香就點得著。

到化寶時原本無咩風,一化寶時圍住化寶筒的位置勁大風,仲有啲小龍捲風不停向住化寶筒吹過去。有些衣紙仲係火堆中捲左出黎,吹向小朋友果邊,當時我下意識伸手擋,我老公大叫「火黎,唔好用手」
但當我掂到衣紙時完全感覺唔到熱,我亦無任何燒傷。

大宅

天角一荒 發表於 17-6-30 12:12
好耐無返黎.....

化完寶再去附近商場食晚餐同逛一輪才回家,原本開始退燒的,但到十一點幾又燒返,到十二點幾仲燒到39.8度。
佢又迷迷糊糊,即抱入急症。
神奇地一去到醫院,小朋友即刻清醒,仲話無咩事,唔要去醫院,仲扭計話要回家,咁唯有唔登記走返屋企.....

一返到屋企就秒訓,呢次我要佢同我訓,我一直係佢身邊睇實,過一陣又高燒返,我醒起我有帶佛牌,我出去拎佛牌同佛爺講「求下你保護我小朋友」
我將佛牌掛係床頭,向住小朋友,過一陣佢無再夢囈,仲開始退燒,到第二朝好精神,仲話要返學。

果晚之後亦都無任何問題了

我過兩日立即捐錢去兒童癌症基金,許左願,我會做善事黎還。

大宅

回覆樓主:

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

~~~ LOVE & PEACE ~~~

男爵府

真抱歉,2018年先睇到樓主的post
雖然我係零靈感的人
但我相信有另一個世界的存在
樓主的分享,真係大開眼界,得著不少

祝樓主身體健康!一家人平安幸福^^

大宅

回覆樓主

大宅

movenpickhk 發表於 18-3-27 01:57
真抱歉,2018年先睇到樓主的post
雖然我係零靈感的人
但我相信有另一個世界的存在

我仲有一個post都係講呢方面的奇遇的

男爵府

回覆 天角一荒 的帖子

yeah 我睇晒兩個post啦

其實我係因為近清明,掛住已仙遊的外婆
所以搵下有關報夢,問米的post
再搵到問米奇遇^^

大宅

movenpickhk 發表於 18-3-27 23:23
回覆 天角一荒 的帖子

yeah 我睇晒兩個post啦

我琴晚都夢見我爺爺
早幾晚仲見到公公坐係公園對面的木椅等我

今日問爸爸關於爺爺的事,竟然同夢中爺爺講的一樣
爸爸都覺得好匪夷所思

男爵府

我自己無試過夢到外婆
多數係我舅父,因為外婆只有佢一個仔
不過相信外婆應該過得唔錯
係遙遠的天邊保佑緊我地

一講開我外婆 ,就覺得好神奇
佢係2008年仙遊,但係2012年時
我舅母夢到外婆,仲話比舅母知佢就快做人外婆
之後我舅母先立即打電話比遠在外地工作的表妹,係咪有左
我表妹先話係,先2個月度。。。。
最後表妹同男友先拿拿聲結婚

大宅

回覆樓主:

好睇又緊張

複式洋房

天角一荒 發表於 17-6-30 12:12
好耐無返黎.....

係因為小朋友冒犯到”佢地”?

別墅

好睇,,留毛~
祝樓主 身體健康~!!

大宅

ckying13 發表於 18-4-2 21:51
係因為小朋友冒犯到”佢地”?

呢層唔知,紙扎舖老闆話可能唔小心撞到或者咁岩時運低

大宅

天角一荒 發表於 18-3-28 00:01
我琴晚都夢見我爺爺
早幾晚仲見到公公坐係公園對面的木椅等我

講返夢見長輩故事

有晚發夢,夢見離開咗的爺爺
夢中爺爺身邊有個女人照顧佢
但爺爺唔滿意,係咁鬧個女人
跟住爺爺見到我
好開心咁話「妳黎啦?等咗好耐終於見到妳啦.....」

爺爺之後不停發牢騷話D人唔理佢,唔聽佢話,無佢心
爺爺話講左好多次每餐都要有魚食,但呢幾次都無人煮魚
之後爺爺問我識唔識煮飯,叫我煮條魚比佢食
我就去買條魚蒸比佢食
蒸完佢話唔岩口味,佢要食煎魚,仲指明一種魚
咁最後煎左條魚比爺爺,佢食得好開心
食飽後就同我講,以後記得買魚比佢食

我醒返之後打比爸爸,將件事講比佢聽,爸爸話爺爺生前真係好中意食魚,仲係夢中爺爺指明果隻魚,之後爸爸搵返其他親戚問返,原來呢兩年拜爺爺時都無準備魚去拜祭

男爵府

回覆樓主

複式洋房

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至