懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

如果奶奶就請倍月啦,自己阿媽就吾同,因為你可以話事

複式洋房

我身邊DF都話請月~一定要請~~唔怕一萬只怕萬一`~~身體喺自己嘅~~好好愛護自己

大宅

奶奶信唔過 唔好試
我未生個陣佢乜都話識
最後原來連片都唔識換
仲要搞到我血流成河
好彩佢每日淨係入尼兩個鐘
如果唔係對住佢我真係會死

男爵府

Yuki_8866 發表於 16-12-11 16:20
第一胎,奶奶叫我唔洗請陪月,想問一下得奶奶一個陪月夠嗎?

我唔會叫99!平時都唔多睇d孫唔好話叫佢陪,我個時就算無人幫,打死都唔叫99....我陪月好過我媽同99...好采佢收得唔貴...如果唔係我真係比唔起...

大宅

rachel_tim 發表於 16-12-12 09:01
有錢就請陪月啦
或者買定啲28坊, 到時當湯煲。 (起碼唔怕你99真係冇準備)如果你食可以冇所謂就唔擔心, ...

28坊邊到買?

伯爵府

smilesmilefan 發表於 17-4-28 12:47
28坊邊到買?

網上打28坊有(正宗)公司產品, 或網上28坊藥方(去搵中醫執藥)

大宅

rachel_tim 發表於 17-4-28 12:51
網上打28坊有(正宗)公司產品, 或網上28坊藥方(去搵中醫執藥)

謝謝你!

民房

有d奶奶的心態係想幫家庭出一点力,所以要獨力支持做陪月位置係明白的。但要知道以下都做到嗎?好重要!
你99有冇同你一起住過呢?
睇你自己想當時處身於一個全享受形?或是奶奶做得不合你心意,你都好有包容她呢?坐月時間最少一個月,你能夠接受得到就用99,若担心,就用些說話美化左同她講,你叫她不用全職,全職好辛苦,大壓力,怕她捱吾住,又可抽空去抱下乖孫,幾好呢!
你要個陪月貼身做係好d, 話晒產婦有少少要求係好合理,到99做時,可配合與否?就只得你先可感受到,
問下你自己是否一個有要求的坐月產婦和想比到一個舒適環境而又專業護理的初生嬰兒呢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

草莓囡囡 發表於 17-1-17 10:56
同意所有姐妹講的,要考慮奶奶識唔識煮坐月的湯同餸(唔係要九大鬼不過大概有個概念知到要清淡同邊D食物會 ...

完全同意 , 有問題時唔方便同奶奶請同叫奶奶做嘢 , 但同陪月可以有問題時同陪月講 。

男爵府

蘇菲薊 發表於 17-2-14 18:20

我都中左伏,
最重要是否與誰一起住。有的奶奶或婆婆,根本不讚成請陪月。

新抱堅持請一個陪月,結果,三個人,三把口。奶奶,婆婆,陪月都有, 再加埋有姑奶等等.....
陪月如果聽產婦話,奶奶同婆婆不高興。咁到底要聽邊個講先至啱?

長輩用上一代既方法坐月,唔比洗頭,唔比行出房門。好多野一知半解。
坐月,有陪月當然係好好多啦,但是要看產婦自己的環境能夠提供幾多資源。同埋間屋誰是最終話事人。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

有時自己媽媽都頂不住,奶奶佢錯又冇得出聲,自己辛苦,我都沒有任何人幫手,請姐姐中

複式洋房

如果奶奶本身有做陪月的經驗會唔會好D??雖然我都有D擔心到時相處問題......

複式洋房

回覆樓主

今日係我坐月第22 日(最後結果無請陪月)
我請左一個家務助理,$80 /hr 每星期3日每次4個鐘來我家煮飯同做家務,
另外,我訂左坐月湯水,每星期3次$120/1000 ml,(就算奶奶無煲湯或者唔啱我飲都有後備),老公請左兩星期假幫手湊B陪我,媽咪第一個星期過左幾日幫手做家務煮中午飯,準備䕬水。
最後結論:奶奶每天早上5:00到下午5:00都來幫手湊B同幫BB沖涼,煮定野食比我,但奶奶煮咩都要食(無論鐘唔鐘意都要食曬),奶奶主要湊BB,媽咪就照顧得細心D,重點老公肯幫手湊BB令我減少壓力(emoji)(emoji)

伯爵府

ilovebaby111 發表於 17-1-29 19:11
想借post問,我情況係咁:上胎娘家坐月(感滿意)今胎奶奶已上了陪月課程打算幫我坐月,我有工人,覺得可行 ...

其實如果你唔like距,坐月嗰段時間情緒好鬼敏感,你會更加覺得距講乜都唔arm聽。當然所有家務包括洗奶樽洗bb衣物呢d俾工人做。奶奶可以主要負責買送同話俾個工人聽煮乜煲乜。

如果你埋身人奶其實都係你自己搞掂bb,如果奶粉,奶奶都可以幫手餵下奶咁囉。

洋房

oo蕃茄仔oo 發表於 17-2-2 16:09
我都係病咗幾次喎,身體差過未生之前

我都係因為奶奶堅持要幫我坐月,結果又病,身體又差左,人奶都餵唔成…

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我四胎也是返99 到,一來經濟上清吾到陪月,二來奶奶只負責我三餐已經足夠,另外幫下我眼䏲下d 細佬,而凑bb 小孩我昰自己一腳踢

子爵府

要睇下奶奶係邊種人,得把口認叻既就唔好啦
如果經濟鬆動既都係請陪月好d

男爵府

2018復活節勳章

我覺得唔夠,因為你好多野唔好意思叫佢做

首頁

尾頁

跳至