自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

hk430 發表於 16-12-11 20:52
佢仲要係一個醫生!所以我覺得佢有心俾說話我聽,但我c6 唔信佢家姐會咁講野,搞到我同c6 鬧大交。我都好 ...

老實講醫生未必乜都識晒
如果佢平時對你無乜野
可能佢都係無心問下,揾下野講,唔係有心玩野

男爵府

emt1314 發表於 16-12-11 21:09
我覺得你姑奶應該係無心講錯,無只不過同你閒聊,一時口快問錯野。
只不過一句說話,搞到同老公嗌交,真無 ...

其實點解會嗌交呢,係因為佢唔信佢家姐會講呢句野,而唔係佢覺得呢句野無問題。佢覺得呢句野無問題,我唔會嘈,但佢係唔信佢家姐會咁講,覺得我作野屈佢家姐。

侯爵府

hk430 發表於 16-12-11 21:00
我c6唔信我,覺得我有心搞事

不要想太多,男人多數粗心大意,啲八婆指著自己的老婆破口大駡都可以話自己老婆聽錯架啦。

別怪你C6無知粗線條。天生,無救的。

所有有小孩的媽媽都要學會尊重自己,不要聽無聊的是非,沒營養的話不要理,多想自家小孩又進步了,多感恩。你放鬆,小朋友自然放鬆,容易進步的。

小朋友成長過程中,太多太多人中意比較、批評、甚至指責做媽媽。不要理會太多,當狗吠。因為小朋友需要穩定的媽媽啊!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

生活咁多煩事。可需再添令自己唔開心。雖然佢係醫生, 但佢唔係自閉科嘅咪當佢唔識。下次再問咪直接答。係呀,我都想自己兩個小朋友同正常小孩進度一樣。我巳經點努力去試。成效唔明顯。我都唔開心。。。佢咁問得你咪講到等佢覺得慚愧 安慰返你。唔洗有敵意, 可能佢講嘢表達得衰。為咗自己開心當佢關心你。

珍珠宮

環保接龍勳章

hk430 發表於 16-12-11 20:45
上個月發生左件事,搞到我個心一直好唔舒服。亦為左呢件事令我同 c6 關係變差。到底係咪我「聽者有意」?

...

我唔會為咁小事去諗人有心定無意講呢句說話,如果真係有心嘅,你嬲,正中人下懷。 如果係無意,就更加自尋煩惱,仲要同老公唔開心,損失仲大。

可能我諗野偏向好方面,咁樣個人會開心D。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侯爵府

畀面勳章

hk430 發表於 16-12-11 20:45
上個月發生左件事,搞到我個心一直好唔舒服。亦為左呢件事令我同 c6 關係變差。到底係咪我「聽者有意」?

...

擺明玩野,衰人。
Nice to meet you!

男爵府

gracelam 發表於 16-12-11 21:16
我唔會為咁小事去諗人有心定無意講呢句說話,如果真係有心嘅,你嬲,正中人下懷。 如果係無意,就更加自尋 ...

我都好努力去學做人睇開啲,對街外人點講我都無乜所謂,但所謂親戚,點解要係人地傷口上灑鹽?

水晶宮

hk430 發表於 16-12-11 21:04
重點就係呢度,佢係人眼中係一個女溫柔,好好既家姐。當時佢咁講我真係呆左,佢如果本身不嬲都係單單打打 ...

你姑9當時講过咩, 係事實, 但呢個事實令你有何感覚及你將呢個感覺講比老公知, 就係個人觀感。佢唔信佢家姐説話有骨, 是因為佢咁多年來對家姐的認知; 佢觉得你亦唔應該介懷句說話, 因為你都識佢家姐起碼6年, 如佢家姐要單打你, 亦無需等到今時今日。

侯爵府

畀面勳章

龜精靈 發表於 16-12-11 20:53
我覺得可能佢係想睇下你點睇,引導下你

佢作為醫生,應該會知點解,但可能係想睇下你知唔知,又或者有無機 ...

我覺得佢專登,有d人係咁,係人傷口灑鹽。

伯爵府

回覆樓主:

你姑9究竟知唔知道你2個小朋友患有自閉症?如果佢係唔知,咁佢咁問又真係好正常,因為4歲既小朋友又真係可以講到好多嘢!

但如果佢明知你2個小朋友係有病都咁講,就擺到明踩你哋來抬高自己,冇可能顧問醫生連這些都不知道!

多年前英國有位男仕去捐精,令廿多位女仕受孕,而其中有11位媽咪既小朋友,都患有不同程度既自閉症,但至今亦未能確診係由男性遺傳下一代;亦有些父母認為小朋友打了一歲疫苗針後出事;但点都好,千祈唔好責怪自己,我好明白嗰種自責同內疚既心情,因為我2個仔都有腦病!

我朋友既囝囝,佢話佢個仔4歲先識叫媽咪,讀幼稚園時要讀兼收位,因為有言語治療堂要上,但見到佢個仔慢慢咁進步,讀書亦唔太差,只係自我控制情緒弱啲,近呢2年好好多,所以先唔好放棄,加油!

男爵府

birdbird 發表於 16-12-11 21:20
你姑9當時講过咩, 係事實, 但呢個事實令你有何感覚及你將呢個感覺講比老公知, 就係個人觀感。佢唔信佢家姐 ...

之前發生好多事,我係呢一兩年先會同佢家姐見面。佢唔係覺得我唔應該介懷呢句,佢係講到明話唔信佢家姐會講句咁既野 佢覺得係我作野屈佢家姐。

侯爵府

畀面勳章

hk430 發表於 16-12-11 21:19
我都好努力去學做人睇開啲,對街外人點講我都無乜所謂,但所謂親戚,點解要係人地傷口上灑鹽?
...

無原因,心腸差。正常人都唔會啦,仲要係親人。比如我識你,知你小朋友唔講野有自閉,我幾八婆都唔會了呢d野,自己做左阿媽,更加明白。算了,以後少d同佢地講呢d,風花說月算。

侯爵府

回覆:講者無心,聽者有意?求意見-(長)

你為左去證明做佢係真係有心,又或者無意去話你,去同個老公爭論,個目的,個得益係咩?

我相信你人生已經好夠忙,好夠辛苦。。做咩仲唔放過自己個心,自己個腦,去諗咁多。。

男爵府

judychungpuiyan 發表於 16-12-11 21:21
你姑9究竟知唔知道你2個小朋友患有自閉症?如果佢係唔知,咁佢咁問又真係好正常,因為4歲既小朋友又真係可 ...

多謝你

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆:講者無心,聽者有意?求意見-(長)

其實好小事啫,係你自己耿耿於懷, 就算對方係專業人士,都未必係呢一科,甚至乎人偶然都會有閃失,有幾大件事啫, 我覺得係聽者無心,唔好將件事無限量放大啦,事實都已經係事實,睇開啲向前望日子會唔會好過啲呢,

大宅

我覺得佢係明知故問囉,唔通突然失憶唔記得你仔有自閉症呀?不過你平時同佢相處,應該知佢個人係點樣㗎

大宅

hk430 發表於 16-12-11 21:19
...

咩灑鹽?

子爵府

hk430 發表於 16-12-11 21:00

當佢放屁,啲仔女生理正常,但學到佢心地唔好都無用。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

yl88 發表於 16-12-11 20:59
淡淡説句
你係醫生,你知自閉係咁架啦

唔係所有醫生都知
例如骨科和肝腸胃科, 可能真的冇呢方面的知識, 我朋友老公就係例子。

琥珀宮

引用:Quote:yamaneko+發表於+16-12-11+20:58+儍

原帖由 hk430 於 16-12-11 發表
你只係有hard feeling,但佢家姐係咪特登比說話你聽,相信連你自己也不能100%肯定吧?!你叫你老公信d咩呢?為何連你自己也不肯定佢家姐係衰人,但就要你老公承認呢?根本不值得為呢件事同老公閙交。

s.e.happy    發表於 16-12-12 02:18

首頁
12345...8

尾頁

跳至