單親天地

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

回覆 #80 dennishk 的文章

順期自然啦~~ 遇到米試下囉, 無壞既... 未遇到既, 亦唔好強求.. 咁様大家都會開心d, 無咁大壓力

子爵府

原文章由 skchowkitty 於 08-12-27 00:34 發表
你好, 我也是單親媽媽, 女兒十四歲了, c6走時我女才一歲多。我覺得單親父母是很難找到另一半呢, 可況我也不是靚的人, 更加難找.......

找到也怕對女兒不好。 但也未必找到壞的不好的, 是嗎? 要放擔去認識, 可可爸爸 ...

大家都喺單親我都想大家MSN吓 做個朋友
[email protected]

別墅

原文章由 dennishk 於 08-12-29 12:11 發表
單親爸爸開頭可能會覺得要找返個伴 , 但到做了單親差不多4年後便覺得真的有這個須要嗎? 中間也有拍過拖 , 但她真的會不介意有多個小孩子嗎 ? 現在兒子已經讀小學自己也要工作 , 放工也要幫兒子溫習 , 教佢做功課 , ...

咪揾番個單親媽咪low,大家都會明白

禁止訪問

別墅

原文章由 可可爸爸 於 08-12-30 20:00 發表

也許這是一個好主意, 但我在哪裡能找到呢?

你唔介意可以考慮一下我架,,,,哈哈(講笑)

洋房

原文章由 可可爸爸 於 08-12-30 20:00 發表

也許這是一個好主意, 但我在哪裡能找到呢?

如果小朋友開始讀小學 , 其實也有少數的單親家庭.....

禁止訪問

別墅

單親的媽媽都有很多的呀 (包括我在內),

你幾多歲呀, 我估都唔會好大吧!

不過講真最緊要小朋友可以接受到, 因為始終唔係剩係大人的事嘛, 不過都可以試下的, 比信心自已, 知道嗎?

原帖由 可可爸爸 於 08-12-31 00:43 發表

也許您不想要我,原因也許我太年輕或者太年老 for 您

大宅

我做了一年single dad, "新開始"對我來說,現在還未係時候。

但今天湊了女兒很長時間,覺得好大壓力、好"支力",所以入黎BK睇下有無同路人......

我阿女好活潑,常令我有一種吃不消的感覺。而我每天放工後的工作,就係陪佢做好多功課......

佢又好 chi 身,有時想出去睇套戲鬆一鬆都唔容易......

菲庸放假既日子,係我一星期裡面最難捱既日子......
我但求能夠一一去數清楚......

大宅

試下參加多 d 有小朋友既 gathering.

d 小朋友自己圍埋一堆玩, d 大人就可以坐埋一邊 Relax 下.

如屋企人可以幫忙, 可以叫屋企人睇幾小時, 自己米可以去玩一陣囉.

大宅

查實,這可能是我的問題!自從她媽媽離去後,我盡了最大的努力照顧她、期望將她成長路上的遺憾降至最低。就“出去鬆一鬆”的問題而言,其實我不是“不能”,而是“不為”。因我覺得將她“拋”給工人或其他人,我會有一種莫名的罪疚感!

樓主,唔好意思,打岔了你的話題!

原帖由 buyer 於 09-1-4 11:23 發表
試下參加多 d 有小朋友既 gathering.

d 小朋友自己圍埋一堆玩, d 大人就可以坐埋一邊 Relax 下.

如屋企人可以幫忙, 可以叫屋企人睇幾小時, 自己米可以去玩一陣囉. ...

子爵府

原帖由 88ofsun 於 09-1-4 21:22 發表
查實,這可能是我的問題!自從她媽媽離去後,我盡了最大的努力照顧她、期望將她成長路上的遺憾降至最低。就“出去鬆一鬆”的問題而言,其實我不是“不能”,而是“不為”。因我覺得將她“拋”給工人或其他人,我會有一種莫名的罪 ...

你小朋友幾大個呀, 可唔可以同佢解釋吓.
你自己都要有啲空間休息吓.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 BBChloe 於 09-1-5 13:43 發表

你小朋友幾大個呀, 可唔可以同佢解釋吓.
你自己都要有啲空間休息吓.

佢仲細,同佢講,佢會話:"你唔愛我!"。

大宅

原帖由 可可爸爸 於 09-1-5 18:58 發表

聽起來你不喜歡. 對於我來說,我很喜歡用我所有時間與我的女兒在一起。我也覺得累,但我想這是值得, 因為她是我唯一的女兒

花時間在女兒身上當然是值得的,只不過有時我真係力不從心!

男爵府

原帖由 銘真 於 08-12-12 17:37 發表
給眾爸爸媽媽 :

明白你們的憂慮,因為曾經受傷害,所以現在缺乏信心.提意你們帶同自己的兒女參與不同活動,認識朋友,增加仔女與其他人相處的機會,亦能增加認識伴侶的機會, 千萬不要急於尋求男/女朋友.    ...

銘真,
很同意你的意見.
因為曾受傷害, 所以擔憂是正常的, 但切勿急於尋找另一半, 以免傷害更深......

禁止訪問

大宅

畀面勳章

呢d順其自然啦~
我覺得首要係睇你個小朋友點諗~
同埋佢會點對個小朋友~
我認識一位單親媽媽也想找新的伴侶~
她身體上雖然有缺陷~
不易找到伴侶~
但她沒有放棄~
所以你怎能放棄呢?
繼續努力~加油吧~