自由講場

跳至
del  

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

基本上係應該先打去或寫信去比個班主任先既,直接去搵個校長確係唔禮貌,即係架空個班主任?除非你想大個老師,否則唔需要直接搵校長。

如果我係媽媽,我會直接向班主任講如果小朋友想去洗手間就“請”老師比佢去,無謂要攪到要瀨。個細路已經係學校瀨左2次,佢雖然係細個,但都會覺得醜,你唔想再有第3次,再一次打擊個女既“尊嚴”,不過媽媽亦要強調會再提醒小朋友要小息時去洗手間。不過記住呢個電話唔係投訴電話,要注意態度,溫和據理力爭就可以了。

另外,媽媽都要日日提住個小朋友小息時咩都唔好做,要去左廁所先,避免再發生第3次

利申:係學校做野多年,一定會比的細路去廁所,因為我唔識分邊個係真急,邊個係假。唯有問多幾句佢地小息有無去洗手間,無既話就會叫佢地下次一定要小息去,但無論答案係乜都會比佢地去左先,費事佢地瀨

珍珠宮

conniecheung 發表於 16-12-13 01:56
小便 我可以理解,女兒唔去,係佢問題,自己攞黎!但大便冇得預計,呢分鐘唔急,下一分鐘 痛起上黎 要去, ...

其實你講的和醫學認知相返,大便管控比小便更易做到,所以那麼多人能培養每天定時去大便的習慣;小便因為膀胱漲滿溢出,控制技巧要精緻好多。
如果孩子當時並非有腸胃炎,失禁可能源自其他身體毛病,應該去看看醫生。在香港醫院管理大小便失禁問題的叫理遺科(由資深護師主理的),由普通科轉介,向兒科醫生查詢也行。

另一方面,學校管理是嚴格點,但在孩子無生病的情況下,我覺得是意外多。雙管齊下吧,一方面要找出孩子管控大小便的難因,針對改善,另一方面也要告訴學校請給予寬容。

男爵府

引用:我想搵班主任傾老公要求我直接搵校長傾事件

原帖由 conniecheung 於 16-12-13 發表
我想搵班主任傾
老公要求我直接搵校長傾
小朋友急屎,老師唔俾,搞到賴屎,已經係人道問題,唔洗講咁多,調返轉,叫學校唔俾老師痾屎睇下做唔做到?

珍珠宮

LedTV 發表於 16-12-13 02:42
肚痾上黎

係隨時發生

所以我咪講咗如果有病患例外咯。如果細路肚痾緊,仲要返學嗎?
講緊7、8歲仲有就隨時有便意就即要去大便,我覺得似失禁多啲。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:先搵班主任,如果覺得對方態度同處理不當先

原帖由 ABBC 於 16-12-13 發表
先搵班主任,如果覺得對方態度同處理不當先搵校長
x 2

對~

因為直接找校長太唔比面班主任,最少都聽左班主任意見先,因為小朋友還要面對班主任~

因為是妳處理,唔洗理妳C6~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

conniecheung 發表於 16-12-13 02:27
多謝你意見,我就係驚自己 唔識表達,一陣班主任以為我投訴 就麻煩!

好似jm咁講幾好

同埋真係會比人笑到畢業
一定要反映

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

conniecheung 發表於 16-12-13 01:50
我想搵班主任傾
老公要求我直接搵校長傾
樓主,我係你一定去搵校長及班主任頃,因為已經不是第一次,小朋友只係初小未到高小唔怕,不過你要有準備隨時要轉校。bK亦層經有家長試過學校唔比佢女去小便引致賴尿,投訴都冇用,她女兒最後要睇醫生及轉校。公平啲講你小朋友已經小二不是小一,發生過三次即係自己都有問題,老師唔比去只可以話佢不人度,但有d學校規炬定得好死唔比就唔比,所以如果頃完都冇法唯有轉校。

伯爵府

好媽媽勳章

conniecheung 發表於 16-12-13 07:52
我今朝起身,準備送女返學,未等得切班主任回覆,老公已經即刻彈起身,話佢親自送,順便搵校長傾,因為校 ...

其實同校長講都冇問題,同班主任講,如果班主任都覺得係常識老師過嚴,班主任都吾知點同老師講返好,大家份屬同事。但校長就可以直接同常識老師講返。
不用擔心,好小事,我相信校長會明事理的

大宅

conniecheung 發表於 16-12-13 02:04
因為佢幼稚園三年 同小一時 都冇呢個問題,上到小二 ,唯獨常識科 老師很嚴,說明上堂期間 不可以去厠所, ...

這一定是緊張 私麵會對某些人某d時候 緊張到肚痛 忍唔到的 個問題可能就係老師同小朋友的關係上 可以同常識科老師見面嗎

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 conniecheung 的帖子

有時教左好多年書又年紀比較大嘅老師, 真係好難溝通, 佢地應為自己好有經驗, 覺得自己有一套對學生方法, 總應為嚴厲(惡)做法係最好, 等學生怕佢就會乖, 完全唔理實際情況/需要。 我女小五六時都有一個, 仲要係班主任, 真係惡到死(家長日見識過), 上親堂都係冇表情, 板起塊面(我覺得係黑面,但同女講老師比較嚴肅而已), 有咩想同佢了解下就好難, 總認為家長縱容子女。我都覺得先搵班主任傾左先, 起碼比個女知你會幫佢, 個女心理上會好過d。

琥珀宮

引用:我想搵班主任傾老公要求我直接搵校長傾事件

原帖由 conniecheung 於 16-12-13 發表
我想搵班主任傾
老公要求我直接搵校長傾
你係不滿常識科老師,但班主任無權去話其他老師做法不當,呢d應該搵校長!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+conniecheung+於+16-12-13+發

原帖由 木土土 於 16-12-13 發表
你係不滿常識科老師,但班主任無權去話其他老師做法不當,呢d應該搵校長!

...
一系直接搵常識老師傾下,先禮後兵,再發生先揾校長

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

照理首先揾班主任傾,了解下先,佢明顯態度有問題先再揾校長。揾左就要預果一年日子吾好過。

當年小女做project,自己做自己,講明做得好果位就代表本班參加比賽,以普通話讀。真係揀左佢果份,但叫佢試present就話佢普通話未夠好。於是用佢份資料比左普通話最好果個同學出賽,用人地名。佢返黎極之吾高興話練習機會都冇就成份比人。我真係即時email比校長再cc比老師(即班主任)要求跟進。

之後要預左全部野都被這老師篤緊處理

大宅

回覆樓主:

我個人會諗,常識科老師惡,小朋友有壓力情绪,緊張,所以肚痛或想小便,我認為同老師傾下會好啲!

侯爵府

回覆樓主:

同班主任講,其實係難為左佢

要搵校長講,由校長同常識科老師講

當然要同班主任講聲

伯爵府

好媽媽勳章

搵班主任先。班主任應該要留意你小朋友情緒,同埋叫其他同學唔可以笑人地,小二,仲聽教架。而去廁所,同班主任講係「一定要去」,唔係「可唔可以去」,同班主任講「小朋友因爲咁,已經賴左幾次,唔通要醫生紙先可以去廁所咩?小朋友心理陰影有幾大,唔係你同我可以估計,你同我都唔能夠冒險,如果班主任覺得難對常識都師講,我一係寫手冊比常識老師,又或者我自己同校長講,班主任你認為點?」

即使被標籤為「怪獸家長」又如何?我唔覺得有幾難受,而且,老師年年轉,根本唔需要怕。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

成件事根本就係常識科老師責任,一定會直接搵佢講,唔會搵班主任。如果講唔埋就一定踩上學校搵校長,而家唔係你個囡貪玩,而係生理需要,小朋友新陳代謝快,飲得水多,食得太飽都會好快便急,個常識科老師都見過你個囡賴尿,佢一而再,再而三令你個囡蒙羞,做父母點可以唔為個囡出頭?你個囡都好慘,相信佢唔係忍無可忍都唔會舉手要去比我係你,我會覺得常識科老師挑戰緊自己底線,為個囡,我一定奉陪到底

子爵府

conniecheung 發表於 16-12-13 03:02
我有問亞女 ,常識老師係點樣?
佢話:好老,好嚴!
我估 應該係上左年紀,教左好多年書 ,無乜愛心既老se ...

我試過同班主任傾小朋友問題(其實係班主任問題,因有人打電話通知我老師粗暴對待小朋友,而其他小朋友之前亦有類似情況,不過家長怕得罪老師,選擇啞忍!)

第二日小朋友已經因食唔哂飯盒比老師由lunch罸企到放學,跟住嗰日老師仲作出挑釁,小朋友情緒失控,老師出警告信同要寫悔過書。

警告信我真係簽唔落手,最終寫咗封信,要求老師為之前事件書面解釋及道歉,同埋講清楚如果事件解決唔到我將會採取另一行動。同時我亦口頭通知相熟主任,講返成件事件同表明强硬立場。

我當時係預咗最差情況係要轉校,但係作為媽媽,已經有第三者(係學校嘅人)通知老師有問題,小朋友亦已表示求救訊號,我已經唔可以啞忍。

最後老師拎住封信問主任意見,主任同佢傾返成件事,並好幫手强調我唔係怕事家長。

最終老師收回警告信,對小朋友態度180度轉变,仲係聖誕節送禮物比小朋友,而幾項主觀評分科目例如作文書法,亦由C-变B+!

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至