自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我BB女現在2個半月大, 將來想讀聖保祿幼兒園, 請問如何部署,
請各位媽媽們提供寶貴意見,tks!

伯爵府

help
原文章由 mancon 於 08-12-5 09:29 發表
我BB女現在2個半月大, 將來想讀聖保祿幼兒園, 請問如何部署,

大宅

保祿幼兒園=N1 right?
到BB1歲帶佢返下playgroup, 等佢唔駛咁怕羞
多d陪bb玩&教下佢顏色,圖形,生果
上網了解下學校教學方式是否適合自己小朋友
及記低報名日期 

原文章由 mancon 於 08-12-5 09:29 發表

伯爵府

入教是否機會大??
原文章由 001128985 於 08-12-5 09:50 發表
保祿幼兒園=N1 right?
到BB1歲帶佢返下playgroup, 等佢唔駛咁怕羞
多d陪bb玩&教下佢顏色,圖形,生果
上網了解下學校教學方式是否適合自己小朋友
及記低報名日期 

...

複式洋房

你囡囡十月出世right? 比佢做大女考入機會會大好多.

伯爵府

我女9月出世
原文章由 bobochin 於 08-12-5 10:11 發表
你囡囡十月出世right? 比佢做大女考入機會會大好多.

別墅

聖保祿好似只收9月1日前出世的,即是你要等多一年先可以入學。

原文章由 mancon 於 08-12-5 10:13 發表
我女9月出世
[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

侯爵府

醒目開學勳章

一手資料, 無信教, 無問題. 9月出世, 做細女都無問題. 不過班內的確有好多人係大過亞女好多的, but 都handle到, 無問題.

大宅

May I know what is the difference between St Paul's Kindergarten and St Paul's Nursery? Do all the graduates from SPK and SPN get a seat at St Paul's Convent School (Primary section)?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Nursery 係全日制而Kindergarten 係半日制,
小學唔一定全部收晒,有少量唔收既,
每年亦有學生攬珠派到其他學校,
因為佢地係容許你參加政府派位既。
至於信教有無用?一dd 啦,
我朋友無信教又唔係舊生,
佢個女都得,佢個女係大女,二月出世。
另外我見好多舊生女兒都收,
亦唔少教友都收,我見學生都有一個共通點,
佢地都係開朗敢言同有自信既細路女,
一定唔係好怕羞,唔出聲嗰種。

原文章由 luplup 於 08-12-30 02:46 發表
May I know what is the difference between St Paul's Kindergarten and St Paul's Nursery? Do all the graduates from SPK and SPN get a seat at St Paul's Convent School (Primary section)?

伯爵府

我問過校長呀, 佢話同信教無關
我覺得睇好唔好彩
我個女去面試時又肯講又肯玩, 仲同其他小朋友玩得好開心, 又肯讓玩具比其他小朋友, 都係得 waiting 咋

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

最繄要係住係個個校網...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

If u want to get a place in the primary school, better become a Catholic asap. 1 parent need to become a Cahtolic first. If u are not, u need to go to class for 1 year. Better start now. Kid cannot be baptized above 3. Else, have to go to 2 year class after age 6.

大宅

好媽媽勳章

請恕我直言﹐呢間學校真係好難入。每年N1只收50多個學生﹐但就好多人報名﹐而且學校收得既學生一定會讀﹐無人會放棄學位。

校長古修女出名喜歡大女﹐同時學校規定﹐申請兒童須於新學年之九月卅日前足二歲而未滿三歲為合’即是說樓主既女如在九月出生﹐就一定是細女﹐而且是極細女﹐機會真的很微。除非你有哥哥或姐姐讀緊。

不過呢間學校真是很好﹐古修女好仁慈﹐老師好有愛心﹐又有名校小學做 back-up﹐所以真的很受歡迎。 可以肯定的是﹐宗教不是必需的。

還有﹐因為St Paul's Convent 是一間私小﹐所以SPN 和 SPK 收學生和校網一點關係也沒有。 請大家唔好誤會。

原文章由 mancon 於 08-12-5 10:13 發表
我女9月出世

[ 本文章最後由 Sevendwarfs 於 08-12-30 23:06 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至