論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近我係FB個工人Gp見到,,又有個姐姐話個女喊哂話掛住佢唔肯番學...係咪你姐姐d fd?
其實如果報左警,,個姐姐係咪永久唔可以黎香港做野?

子爵府

a011c20 發表於 17-1-7 02:14
最近我係FB個工人Gp見到,,又有個姐姐話個女喊哂話掛住佢唔肯番學...係咪你姐姐d fd?
其實如果報左警,,個姐 ...
我唔信佢亞爸賣咗牛買屋俾佢!
佢應該係揾過份新工!

佢個女3歲妞計要揾亞媽唔出奇,但只是藉口,佢講到自己好似好風光咁! 死要面!唔衰得!

咁易賣咗隻牛就買到間屋,d 女人就唔使打工,香港就唔會有15萬印傭啦!

象牙宮

細姐姐 發表於 16-12-14 18:51
工人名,有佢身份證number
當咗$500 ,d 字龍飛鳳舞,睇唔清當咗乜,跟据當票上當舖電話打去問係乜,當舖話 ...

我打算拎張當票去睇吓隻介指係咪我或者屋企人嘅 == 我也會同樣做法。
copy 當票去檢。

九成是偷雇主的, 去當。

說真心, 工人(偷, 屈, 賴, 騙.....) 的確比雇主更高一層次。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

我攞當票去贖咗隻介指,真係我妹嘅!

但係得一隻,亞妹唔見咗两隻

我攞住隻介指坐係餐枱,叫工人出嚟,俾佢睇,佢話 ”係小姐嘅“,指住地下,話“小姐唔要!”

咁都得!佢冇眼淚,冇求情!

我話小姐對你咁好,送衫俾你,帶你去supermarket 任你揀食物,又俾你chocolate, 你偷佢嘢,佢低頭唔出声

我仲摷到佢d 滙錢receipt, d 時間唔係holiday, 係吼我地出咗街,偷走出去街市附近滙錢,我家去街市要坐shuttle bus,來回兼等車,要個幾鐘,好大胆!

前天送走佢,好叻呀,識問我ticket 有冇baggage, 我話冇!佢唔知道,仲要係冇水飲,冇餐食㗎!

佢走,叫我check bag, 入面有d 我買俾佢嘅衫衭衣物,佢問得唔得,我叫佢拎番出嚟,跟住叫佢掉落垃圾桶!

大宅

細姐姐 發表於 17-1-21 00:50
我攞當票去贖咗隻介指,真係我妹嘅!

但係得一隻,亞妹唔見咗两隻

做得好!

另外想問, 當舖憑票俾錢即可贖物品? 唔駛單上的人去贖?

子爵府

小J媽媽 發表於 17-1-21 08:46
做得好!

另外想問, 當舖憑票俾錢即可贖物品? 唔駛單上的人去贖?
我拎當票去當舖,話工人走左佬,睇吓隻介指係咪我嘅,係我就贖番佢
個亞伯話唔啱規矩,跟住望吓隔離另一個亞伯,嗰個亞伯點頭,就遞隻介指出嚟,我影相send 俾亞妹睇,confirm 係佢,之後,番當舖俾錢贖番

佢哋睇當票,唔認人嘅,如果佢唔肯,可能驚我揾警察,阻住做生意掛!

侯爵府

細姐姐 發表於 17-1-21 09:29
我拎當票去當舖,話工人走左佬,睇吓隻介指係咪我嘅,係我就贖番佢
個亞伯話唔啱規矩,跟住望吓隔離另一個 ...

學到野

大宅

細姐姐 發表於 17-1-21 09:29
個亞伯話唔啱規矩,跟住望吓隔離另一個 ...

你做得好好

大宅

唔報警放生拒就唔好啦⋯⋯俾拒去另外一個家庭再害人!就係太多你呢d咁既僱主先壯大拒地個膽!如果係我就唔會放生拒!偷得一次就會有下次.....唔知下一個係邊個唔好彩請左拒(emoji)(emoji)

子爵府

tailovetnb 發表於 17-1-22 21:33
唔報警放生拒就唔好啦⋯⋯俾拒去另外一個家庭再害人!就係太多你呢d咁既僱主先壯大拒地個膽!如果係我就唔 ...

佢偷嘢係绝對唔啱,但牽涉$500,唔係大數目,我要佢俾番贖介指d 錢我,金錢上我冇損失,佢係過去10個月,每天都幫我做咗好多嘢,雖然中間也有激氣地方,但係都要appreciate 佢嘅付出, 這幾天,我做到氣咳!

我地唔想趕绝佢,有時原諒她人,也是放過自己,讓自己個心'舒服d.

我雖冇報警,但有寫信俾入境處complaint of thief n attach the copy of pawn shop and asked immigration dept to be prudent if her application for work visa is submitted for approval again.

首頁

尾頁

跳至