跳至

首頁

尾頁

複式洋房

英藝就收佐我B係上午班,安基司in佐國際班但係waiting,依家打電話話國際班暫時無位,但係問我考無考慮主流班PM,如果考慮可以過去備留位費了
大家比點意見我,要怎麼選啊?
我有想過要不先備佐安基司留位費,之後在申請轉國際班呢?其實這樣申請有無機會噶

大宅

linalee 發表於 16-12-15 17:25
英藝就收佐我B係上午班,安基司in佐國際班但係waiting,依家打電話話國際班暫時無位,但係問我考無考慮主流 ...

你係N班嘛?
如果係,根據去年睇,安基司轉班機會係...極低..

兩邊都報國際,我諗你都係想語境好係嘛?

咁你諗一諗安基司主流班接觸英文既情況啦,係NET教英文,呢個一定架啦,但係呢,平時既學校生活就係中文啦,例如係茶點歌、goodbye song之類,呢啲都係中文囉。咁國際班呢啲學校生活既野就係英文囉。

如果你係K1反而大機會轉班,因為K1好多人會轉走,咁轉班機會就大啦。

咁英藝國際班語境就冇咩好擔心啦。

睇下你自己取向,如果安基司就唔好好大期望轉到國際班就ok la.

複式洋房

aby336 發表於 16-12-15 20:36
你係N班嘛?
如果係,根據去年睇,安基司轉班機會係...極低..

依家好糾結,英藝好多都講唔差過,都有朋友個女女都係讀跟英藝,講課程啊英文啊都好好,,我係鍾意安基司,但好多講英藝課程深過安基司,所以就搖擺不定了,我係想BB英文好些,課程學多些

大宅

linalee 發表於 16-12-15 20:45
依家好糾結,英藝好多都講唔差過,都有朋友個女女都係讀跟英藝,講課程啊英文啊都好好,,我係鍾意安基司 ...

不過我相信你揀得國際班,當然係有呢方面既要求既,我自己都係既,呢樣都係選擇私校既原因,現實啲睇,比咁多錢學費就係想語境好,呢啲野要浸返黎,如果冇既話就唔諗呢兩間啦。

複式洋房

aby336 發表於 16-12-15 21:24
不過我相信你揀得國際班,當然係有呢方面既要求既,我自己都係既,呢樣都係選擇私校既原因,現實啲睇,比 ...

係啊,就係擔心轉唔到,我老公依家就偏英藝多些了,想BB英文同埋課程學多些

別墅

linalee 發表於 16-12-15 17:25
英藝就收佐我B係上午班,安基司in佐國際班但係waiting,依家打電話話國際班暫時無位,但係問我考無考慮主流 ...
會唔會試下滌濤山安基司?
下年 K2 國際班下午班都開唔成,感覺有較多學位。佢地都有全日班。

複式洋房

jojosesame 發表於 16-12-19 00:46
會唔會試下滌濤山安基司?
下年 K2 國際班下午班都開唔成,感覺有較多學位。佢地都有全日班。
...

早过佐in個時間了吧,有想過滌濤山個間的,唔知點可以轉過去,我B依家是準備明年N班

別墅

linalee 發表於 16-12-19 01:05
早过佐in個時間了吧,有想過滌濤山個間的,唔知點可以轉過去,我B依家是準備明年N班
...
隨時打電話去問吧,有人會放棄學位的,因為出面的學校call waiting 會用幾個月時間,視乎家長幾時放位。

複式洋房

jojosesame 發表於 16-12-19 01:23
隨時打電話去問吧,有人會放棄學位的,因為出面的學校call waiting 會用幾個月時間,視乎家長幾時放位。 ...

我問過正校個間,老師話依噶沒有國際班位,如果改選主流班,比佐留位費,等5月份在比佐2000幾蚊個書本費,之後在看國際班有無位置噶,我老公唔想嗮佐類點錢,同埋他鍾意英藝多些,因為佢想BB課程,英文可以學多些,因為英藝直接收佐我D係國際am,所以依家放棄佐安基司正校了,但係滌濤山個間我沒in啊,唔知間搞

別墅

linalee 發表於 16-12-19 01:31
我問過正校個間,老師話依噶沒有國際班位,如果改選主流班,比佐留位費,等5月份在比佐2000幾蚊個書本費, ...
正校競爭較大,因地點方便。
國際班全英語,語境較好,視乎想升讀的小學類型。
未開學咁快收書薄費?真古怪。

有聽過正校主力做主流班。英藝活動較安基司少,聽街坊講既。

複式洋房

jojosesame 發表於 16-12-19 01:44
未開學咁快收書薄費?真古怪 ...

係啊,5月收書薄費,算起來要比佐3000蚊還未知是否可以入到國際班,我老公就唔想咁麻煩,講主流班就完全無考慮,想BB學多些,選做英藝了,不過依家係N班,明年inK1先係要認認真真,其實我想BB明年K1可以in到浸信會個,我好像佢讀浸信會

大宅

jojosesame 發表於 16-12-19 01:44
未開學咁快收書薄費?真古怪 ...

活動方面

安基司有而英藝冇:耐不耐既主題顏色日。家長可一齊出席既:英文日、聖誕聯歡

英藝有而安基司冇:萬聖節party。家長可一齊出席,中秋晚會、母親節慶祝會、父親節慶祝會

大家都有學校旅行、聖誕party、新年團拜、兩個月一次生日會 例牌都有個啲

Remarks: 安冇萬聖節party應該係因為宗教關係

大概係咁啦,兩間都讀過,我覺得兩間活動都多架,反而英藝家長參與度高啲,所以唔駛擔心英藝冇活動。

複式洋房

aby336 發表於 16-12-19 08:03
活動方面

安基司有而英藝冇:耐不耐既主題顏色日。家長可一齊出席既:英文日、聖誕聯歡

你講的好全面啊,好多謝你,為了選學校唧事,我前倆天仲比抄佐一個罰單,就停了10分鐘左右安基司旁邊

大宅

linalee 發表於 16-12-19 08:53
你講的好全面啊,好多謝你,為了選學校唧事,我前倆天仲比抄佐一個罰單,就停了10分鐘左右安基司旁邊
...

係呀,個頭呢尤其兩間學校返學放學時間
錶位都難搵,我會停稻香個邊,有得泊半個鐘,好似$7/半個鐘

複式洋房

aby336 發表於 16-12-19 09:28

係呀,個頭呢尤其兩間學校返學放學時間
錶位都難搵,我會停稻香個邊,有得泊半個鐘,好似$7/半個鐘

唉,下次都係搵停車場好了,我老公話整條街都係交警,偏我就未注意到,鬱悶啊

複式洋房

linalee 發表於 16-12-19 08:53
...

其實你唧經驗,你覺得邊間學術好些呢

大宅

樓主,如果只係講n班,安基司interview時講明n班唔會教咩學術嘢。
既然你比較想要課程深同全英語,咁睇英藝啱你心水啲

大宅

linalee 發表於 16-12-19 09:36
其實你唧經驗,你覺得邊間學術好些呢

英文兩間都好,如果係國際班就都冇咩擔心,雖然英藝係用深一級既書,N班即係用longman elect 1, 不過其實都係基本野,一啲都唔深,圖畫多啲同埋多少少英文字,安基司N用longman basic本英文字書,一字一公仔咁樣,兩本其實冇咩分別,都差唔多。Phonics兩間都會有,英藝係學校自訂既練習簿,安基司就用oxford, 一個字一本書咁。圖書呢,安基司冇教科書係圖書,英藝就要用oxford reading tree

中文就見到分別,中文就英藝一定深過安基司,英藝有中文書跟,都見有詞語,安基司就係字卡個啲中文字,係單字黎既。

N班其實啲野都簡單,講真而家好多小朋友兩歲前都識晒A-Z啦,N班好似同佢地複習一次咁。

N班另一樣緊要既野係會學自理,戒片呀,學校課室規矩呀,so far兩間我都覺得做得幾好。

複式洋房

aby336 發表於 16-12-19 15:15
英文兩間都好,如果係國際班就都冇咩擔心,雖然英藝係用深一級既書,N班即係用longman elect 1, 不過其實 ...

聽你講完真係清楚嗮,我D都係英藝算了,安基司咩都不確定,所以不想了

大宅

linalee 發表於 16-12-19 18:04
聽你講完真係清楚嗮,我D都係英藝算了,安基司咩都不確定,所以不想了
...

其實主要係睇你接唔接受主流班 因為始終唔容易轉班

我自己就buy國際班 亦都係因為呢個原因先讀私校既

首頁

尾頁

跳至