烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢幾次日日都失敗...真係好鬱悶.

請知道的朋友話教我架.

唔該曬.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 #1 hakulamatata 的文章

我係2隻eggs, 1飯碗滿水/chicken soup

洋房

Gigi Wong's cook book teaches steamed egg, egg: water ratio by volume should be:

Egg : Water = 1 : 1.5

eg: egg 100ml, then water 150ml

cheers

原文章由 hakulamatata 於 08-12-5 21:30 發表

請知道的朋友話教我架.

唔該曬.

男爵府

原文章由 birdyfan 於 08-12-5 22:06 發表
Gigi Wong's cook book teaches steamed egg, egg: water ratio by volume should be:

Egg : Water = 1 : 1.5

eg: egg 100ml, then water 150ml

cheers

對呀! 我都用此比例落水. 如蒸1隻蛋份量, 我會蒸4分鐘, 然後焗 10分鐘.

子爵府

畀面勳章

原文章由 hakulamatata 於 08-12-5 21:30 發表

請知道的朋友話教我架.

唔該曬.
一份蛋,份半室溫開水,去泡,大碟蓋細碟,或者用保鮮紙包住蒸,8分鐘,正,超滑,震震吓

[ 本文章最後由 alicemun 於 08-12-6 00:02 編輯 ]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我通常用3隻蛋 + 一碗水,先用大火蒸約3分鐘,D蛋開始凝固時轉為細火,再蒸多10分鐘左右便可以。記得蒸蛋時隻"鑊蓋"吾好蓋得太貼,留條"空隙"透氣,咁D蛋會好滑架。(我冇用保鮮紙架)

原文章由 hakulamatata 於 08-12-6 00:30 發表

請知道的朋友話教我架.

唔該曬.

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

好似星期一亞 so 教蒸蛋,
到時留意下。

複式洋房

你可以用3隻蛋, 再加一罐史雲生瑤柱湯, 加小許油, 用中火蒸10分鐘, 會好滑.

別墅

多謝大家先.

我求教呢個蒸蛋係要俾BB食的,由於BB食品不可以添加鹽\雞湯等...所以,我就次次不成功.以前蒸給自已食都幾好.唉...

點算好呢?

侯爵府

畀面勳章

我都係以1份蛋,1.5份水呢個比例架..又ok喎

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 hakulamatata 於 08-12-9 21:57 發表
多謝大家先.

我求教呢個蒸蛋係要俾BB食的,由於BB食品不可以添加鹽\雞湯等...所以,我就次次不成功.以前蒸給自已食都幾好.唉...

點算好呢?

只要個水/egg比例係啱, 用水/雞湯 個結果無分別呀!!!

大宅

我次次都蒸到"豆皮", 會唔會蒸得耐得濟呢

子爵府

畀面勳章

原文章由 bobobetty 於 08-12-10 18:05 發表
一份蛋,份半水,大碟蓋細碟,蝦眼水開始蒸8分鐘,馬上熄火,再焗2分鐘,次次都OK,滴了倒汗水就豆皮

大宅

畀面勳章

我睇過阿蘇蒸蛋,我試過一次,

如何無記錯的話如下材料:

蛋2隻
水 200ml
雞湯 100ml
salt 少許
糖 少許
麻油 少許

記得用鍚紙蓋住,用中火蒸10鐘便可.

另外預備少許豉油,再起火燒紅少許油,將油贊入豉油內.再倒入蒸熟之蛋面便可.

但我就無用雞湯,所以將雞湯份量改為水,所以比較稀,所以如全水蒸可試改為250ml 蒸十分鐘.

希望幫你,又可再看多一次阿蘇在 無記個WEB SITE找一找.

男爵府

我都係用黃淑儀個食譜: 一份蛋加 1.5 倍凍滾水, 先將碟放入鑊到同 d 水一齊煲到水滾, 水滾後將蛋液倒入碟內, 大火蒸兩分鐘, 然後熄火焗 20 分鐘, 超得呀!

複式洋房

原文章由 hakulamatata 於 08-12-9 21:57 發表
多謝大家先.

點算好呢?

BB食可能改一改比例,軟滑些比較好,蛋1:水2,可以加BB食開既奶粉(先用水調開),BB會容易接受一點。

珍珠宮

熱血金章

原文章由 bobobetty 於 08-12-10 18:05 發表

火力太大, 佢好似吹氣球咁脤起左, 之後所以咪巢晒囉.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

伯爵府

虎到金來勳章

我都試過用阿蘇既方法真的一流.

首頁

尾頁

跳至