自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

洗頭我阿媽自己就過咗初五先洗,其他人初二已經洗得

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

tictactoe 發表於 16-12-16 09:46
這些都不做, 便再冇藉口叫子女回家與父母相聚
我覺得想見便見,吾洗藉口咁麻煩, 有咩直接講

珍珠宮

引用:拜山可以唔跟,因為在心中就夠。

原帖由 choco_soup 於 16-12-16 發表
拜山可以唔跟,因為在心中就夠。
除非有要事啦

但在心中㗎話,點解唔跟去拜山?
換個角度,個仔從來唔探父母,淨係話在心中得啦

咁又好似怪怪的~

大宅

回覆:有冇d中國人傳統習俗, 將來唔會要求仔女跟

同意要做節一家人齊齊整整的!但如去親戚拜年,我都跟住媽咪over40年了,有小孩也有去,但呢2年開始揀真心好既親戚先去!因有d所謂既親戚見面時只會說人壞話又蝦我亞媽我叫亞媽唔好理唔好再同呢d人做咩節!但媽媽常說已故亞婆唔中意她們唔團結,就算点都係姊妹喎!……自上年她們又再說難聽既說話後,我就同媽媽講呢d係你既姊妹,你自己決定要繼續你自己做吧!我唔會再用我新年只有果3日紅日做d我唔想做既事!放心!我地自己兩姊妹會好好相處引以為監!

用戶要求終止服務

結婚果d 直頭唔想佢跟

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Lovelybbs 發表於 16-12-16 09:20
做節食飯, 生日食飯, 清明重陽去拜山, 呢d全部唔需要成為慣例, 隨心便可
唔好拜山, 望下個天和海, 就等於見到媽咪.

做節食飯我又好重視, 可能我鍾意食, 又鍾意一家人有傾有講一齊的感覺.

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

無話可說 發表於 16-12-16 09:47
全部唔使跟正日,唔洗煩,得閒就食飯,生死忌去拜山避人,最perfect
...

同意

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

過年要jump茶俾長老,過節盡量一家人食飯,逗利是前要拜年,中秋要賞月食月餅

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

FJmom 發表於 16-12-16 11:48
我覺得想見便見,吾洗藉口咁麻煩, 有咩直接講

傻嘅,做節都唔想見,平日又點會咁神心去探父母呀?我未見過平日成日探父母的會唔做節,反而唔做節嗰d?平日都從冇見只係FB見咋!

mother904    發表於 16-12-16 17:28

瑪瑙宮

Lovelybbs 發表於 16-12-16 09:20
做節食飯, 生日食飯, 清明重陽去拜山, 呢d全部唔需要成為慣例, 隨心便可

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

J.c.baby 發表於 16-12-16 11:55
結婚果d 直頭唔想佢跟

同意,我只要求正經註冊。因為我個婚禮俾我6299攪到一d都唔開心,我話過唔會插手仔女結婚

子爵府

gloriatutor 發表於 16-12-16 10:01
我媽以前要求我初4先可以洗頭...而家變左初三可以洗...
但初二已經去拜年我個頭又係易lup果D (髮質 ...

初四?我朋友係成個正月吾洗得頭的

王國長老

終極熊貓 發表於 16-12-16 11:50
除非有要事啦

但在心中㗎話,點解唔跟去拜山?

我都無去拜山好耐。第二時我瓜老襯,攪個紀念儀式撒落花園就得

子爵府

BK Milk勳章

1314625 發表於 16-12-16 09:41
我自己個人經歷認為做節食飯/拜山是比家人一家團聚的機會, 我會教小朋友我要重視團聚的機會. 我唔想自己年 ...

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

kimberlybaby 發表於 16-12-16 12:01
初四?我朋友係成個正月吾洗得頭的
係我既一定忍唔住出街洗...成個月點忍??
返工/返學都照lup住個頭返????

男爵府

其實好多我自己都冇跟
到我女時應該係冇乜習俗會跟

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 16-12-16 12:02
我都無去拜山好耐。第二時我瓜老襯,攪個紀念儀式撒落花園就得

早幾日睇電視波士高做左神仙咪撒灰係紀念公園嘅,咁我就同個仔講咁幾好呀,回歸大自然,後人又唔使拜山!點知我仔好大反應!佢話你第時可唔可以唔好選擇咁樣呀?我想去拜山,我唔想你唔知比風吹左去邊?!
其實我自己信教,死後骨灰只係垃圾,但原來掉棄垃圾會傷害亞仔情感的話,佢想留低我在塵世遺下的痕跡,咁就隨佢意好過隨我意。

珍珠宮

回覆樓主:

傳統節日做節會跟,傳統習俗如邊日洗頭,跪拜就未必

子爵府

引用:做節食飯, 生日食飯, 清明重陽去拜山, 呢d

原帖由 Lovelybbs 於 16-12-16 發表
same same

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實樓主講既都係只係俾大家一個相聚既機會,冇話一定要去,但諗深一層,自己唔會特別約佢地出黎,所以大家都會約定俗成去參與其實一班人出黎見下傾下都幾開心

首頁
12345...6

尾頁

跳至