自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

berrymama 發表於 16-12-16 09:42
我有教我女過年要跪地斟茶俾佢亞嫲,我同我老公拜年,佢4歲後每年初一已經識自動自覺叫我幫佢倒水沖茶,之 ...
八掛一下, 咁你有冇跪地斟茶俾你奶奶同自已父母?

男爵府

我好老土,知嘅傳統野都要跟足,但其實媽咪冇要求我咁做,佢亦唔傳統

水晶宮

隨意

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:做節食飯, 生日食飯, 清明重陽去拜山, 呢d

原帖由 Lovelybbs 於 16-12-16 發表
做節食飯, 生日食飯, 清明重陽去拜山, 呢d全部唔需要成為慣例, 隨心便可
我媽

水晶宮

因為我相信身教,小朋友細時冠輸要定時定候探望關心自己的長輩,到佢大個先有意識要關心我。如果現在已讓他覺得家人聚會是可有可無,我又怎期望他將來會記掛住我這個老野

子爵府

我媽媽

子爵府

1314625 發表於 16-12-16 09:41
我自己個人經歷認為做節食飯/拜山是比家人一家團聚的機會, 我會教小朋友我要重視團聚的機會. 我唔想自己年 ...

同意

大宅

c6t6m6 發表於 16-12-16 13:35
八掛一下, 咁你有冇跪地斟茶俾你奶奶同自已父母?

有。由我有記憶開始已經有俾我公公婆婆嫲嫲父母,結婚後第一年一跪地俾我6299,嚇親佢地,佢地之後好開心話無諗過我會咁對佢地 (佢地知我自己屋企嗰邊一向有咁做), 但佢地話佢嗰邊一向好casual,所以叫我唔洗跪啦。咁我以後都係企住俾茶,免佢地唔好意思。我父母都係咁跪佢地父母,所以我覺得好自然,對長輩嘅尊重。

伯爵府

大力大力 發表於 16-12-16 11:12
我從小老父就(通知)我們出席,我也從無缺席過一次,甚至拍緊拖食團年飯,要去女朋友家食,老父都會就我六點 ...

咁高壓,其實你啲子女在內心裏面會唔會唔願意,或者係被你逼到慣所以先去㗎?

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆:有冇d中國人傳統習俗, 將來唔會要求仔女跟

我對節日唔太在意,係要好就平時都好,唔係節日先嚟好一日。
唔駛拜山,個心有掛住就夠。

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

好多時習俗係禮貎的一部份.....

做節係飯, 拜年, 入屋叫人等等....

現在的年青人已經愈來愈欠禮貎.........好多時....老人家只有呢D日子可以見下仔女孫兒.....好多人一句自己不拘小節....

好多人聖誕, 生日咪又係想人送禮物......一齊食飯.....

一家一主之前....要想想自己另一半...都有家人的....

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

大部份我而家都無跟,將來應該唔會叫仔女跟

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

初一跪地斟茶俾父母,一定要跟足。

另外所有節,做冬,中秋,端午,清明,重陽,鬼節,全部都都做節。

家(emoji)所有成員生日,一定要一家齊人食飯,一定正日。

西節一律不會慶祝,可以約friend

珍珠宮

大力大力 發表於 16-12-16 11:23
x 2

這句話最真~

會唔會要求仔女屋企要安祖先神位?如果另一半係基督教咁點?

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

過年跪地斟茶請安拜年就可以唔跟,其他儘量學下啦
請勿打招呼~

琥珀宮

關係好就跟

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Lovelybbs 發表於 16-12-16 09:20
做節食飯, 生日食飯, 清明重陽去拜山, 呢d全部唔需要成為慣例, 隨心便可

超同意!如果係快樂、開心嘅,就日日都係節日。
學習平常心

男爵府

回覆:有冇d中國人傳統習俗, 將來唔會要求仔女跟

長幼有序

首頁

尾頁

跳至