自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-12-16 11:23 x 2

原帖由 hippoo 於 16-12-16 發表
會唔會要求仔女屋企要安祖先神位?如果另一半係基督教咁點?
從無諗過,因為我都無放~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

Lovelybbs 發表於 16-12-16 09:20
做節食飯, 生日食飯, 清明重陽去拜山, 呢d全部唔需要成為慣例, 隨心便可

年初一唔準洗頭,吸塵,
新年嗰個月唔可以買鞋

珍珠宮

回覆樓主:

我地無得揀,拜年,做節,拜山全部都要去,但呢個規矩係我定嘅

我唔要我d仔淡化家庭觀念

翡翠宮

畀面勳章

做冬、年三十要返屋企食飯
清明、重陽要祭祖

除此以外,其他習俗自由決定跟唔跟

坦白講,咁多年來我眼見冇做節習慣既家庭,家庭凝聚力比較淡薄,當然亦有例外,但只係好少數。

日日是好日

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 16-12-16 12:15
早幾日睇電視波士高做左神仙咪撒灰係紀念公園嘅,咁我就同個仔講咁幾好呀,回歸大自然,後人又唔使拜山! ...

我都係信教,同你一樣唸,c左就係垃圾。
講真丫,掛住個阿爸阿媽,一年拜兩次山真係好「孝順」?同意樓上講,在心中仲好

男爵府

rainszesze 發表於 16-12-16 10:04
我明嫁!!!
真係好恐怖,我個頭唔算油個D,個幾日凍都OK~但係去拜年一定出出入入,臉又油,至少個陰一定油
都唔 ...

初一不洗頭,我冇跟

水晶宮

白羊花花 發表於 16-12-16 09:48
第二時新抱洗唔洗跟?
我就係有個朋友被要求每年初一跪地斟茶比6299,佢慶過辣雞
...

新年仲要跪地斟茶?咩年代呀?

侯爵府

Lovelybbs 發表於 16-12-16 09:20
做節食飯, 生日食飯, 清明重陽去拜山, 呢d全部唔需要成為慣例, 隨心便可

我唔駛個女跟傳統跟節日,因為我自己都從來唔跟傳統節日,任何節日+生日冇慶祝亦唔需要,隨心即可

男爵府

會,否則好快唔會再有倫理道德存在

翡翠宮

回覆樓主:

其實應該大部分都唔會跟 人都唔係香港同大陸,又唔會有咁嘅環境逼住要用。

最主要係我奶奶個邊又無咩傳統要跟(除聖誕),我父母個邊亦無咩家族傳統、節日傳統 (除新年中秋端午),兩邊都好易辦。

男爵府

回覆樓主:

我住外國老公係竹昇,佢只知農曆年同清明,我仔女仲细我希望 keep 到農曆新年,中秋,冬至

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

人大咗,。阿哥細佬各有家庭, 有工作, 要聚埋一齊,。唔係靠雙親生日, 或者節日, 點會咁齊人? 以前日日見, 而家一年能夠齊人聚頭, 會有幾時次? 所以會珍惜, 一定出現

伯爵府

言多必失 發表於 16-12-16 09:44
新年初一返夫家,
初二返娘家,
清明拜山,

仲有年三十晚食團年飯。

水晶宮

畀面勳章

回覆:有冇d中國人傳統習俗, 將來唔會要求仔女跟

我呢代已經無跟啦!仔女孝順要發自內心,規範住就失去意義!而且大時大節乜都貴!

大宅

回覆:白羊花花 的帖子

你朋友都正常是6299,但我C6個阿嫂要求我砌茶比她倆公婆,我衰C6又唔出聲,我唯有照做,做左一年後冇再做,講真嬲左好多年,因我父母都要求我做,激死我

大宅

無傷大雅嘅驟忌 迷信嘅可以唔跟就唔跟

聚埋一齊食飯嗰啲圍威喂,家庭規模越嚟越細,就算想保留都會息微,唔好話唔提倡

禁止訪問

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

初一唔好洗頭打掃,呢點我地一直冇跟。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我會重視每一個傳統, 但唔要求大家可以一起過, 只希望一家人可以敍在一起談天感受節日所帶來的氣氛. 因為家人都要輪班, 好難才有機會.
而且我唔想好似奶奶咁, 系我未嫁去時, 我老公一家唔會過節. 到仔女大左, 老爺走埋. 過時過節人地一家歡天喜地食飯. 而奶奶就一個人孤零零咁自己一個人系屋企過. 感覺都有點可憐. 以前奶奶自己都唔覺唔過節有什什問題, 因仔女老爺在身邊. 當人老左, 仔女大了, 各自有自己家庭又跟別家過節敍會時. 佢才明白到原來跟親人過節系開心的. 所以佢老左返而重視過時過節大家敍在一起的家庭氣氛. 但不會要求個個節日同正日去做.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我家大家庭會做節,但從來唔做正日,全部人一個月前夾日子。

見有jm 話"逼"就冇意思,係架,所以好多野要從小灌輸,如果從小有溫暖家庭及有教導小朋友良好家庭觀念,我諗唔駛逼。

首頁

尾頁

跳至