自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 +4熱血勳章

除咗英記外, 市面上哪裏可買到茶包裝的青普洱? 先謝謝各位~

伯爵府

boccioni 發表於 16-12-16 17:11
除咗英記外, 市面上哪裏可買到茶包裝的青普洱? 先謝謝各位~

你去新蒲崗越秀間茶舖睇下

wcpcelia    發表於 16-12-17 19:56

公爵府

2019新春慶豚圓 +4熱血勳章

回覆 ming1020 的帖子

多謝你! 我會去睇睇~

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

boccioni 發表於 16-12-16 19:22
回覆 ming1020 的帖子

多謝你! 我會去睇睇~

我自己受唔到青普,多數食熟普

子爵府

2019新春慶豚圓

青普很寒,一般需要陳放十多二十年之後才沒那麼傷身。

有些不懂的人,直到喝壞了身體才悔之已晚。

公爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

平平常常 發表於 16-12-16 21:22

咩係青普?係茶店買果d陳年普洱又係吾係?
.........................................

伯爵府

2019新春慶豚圓

近年見坊間好多人炒普離, 請問放除左好飲好順喉, 陳年普離茶還有其他好處嗎?

見坊間炒到好瘋狂

翡翠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ming1020 發表於 16-12-16 20:34
我自己受唔到青普,多數食熟普

Me 2, 青普隻未太青草,熟普淳厚啲

伯爵府

sjnl43 發表於 16-12-16 22:21
近年見坊間好多人炒普離, 請問放除左好飲好順喉, 陳年普離茶還有其他好處嗎?

個人覺得口味最緊要啱自己,唔需要麻目追隨,好似紅酒一樣,貴既未必一定啱你口味

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Up

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

吓! ,咁如果龍井咪仲涼? 會飲壞嗎?

子爵府

2019新春慶豚圓

lovestarry001 發表於 16-12-16 22:02
咩係青普?係茶店買果d陳年普洱又係吾係?

普洱有生熟茶之分,兩者都可以陳放。
香港人平時去茶樓喝的是熟茶,是製過的,比較平和,適合普羅大眾日常飲用。

子爵府

2019新春慶豚圓

sjnl43 發表於 16-12-16 22:21

以種植方式而言,普洱還分大樹、台地茶,前者屬於自然生長,後者屬於大茶園方式大量生長。
如果用傳統製茶方式的話,前者質素更佳,青普的陳化也較台地茶更快。

以茶論茶,好喝的中國茶很多,像武夷山的岩茶,潮州的單欉,還有鐵觀音,不在普洱之下。
我因為體質關係,比較少喝偏涼的綠茶類別。上面提及的用傳統方法製作的茶,在國內比較難找,因為現在不少製茶的沒有保留傳統,特別是鐵觀音有很多沒有把寒氣去掉的,多喝傷身。

子爵府

2019新春慶豚圓

大姑娘 發表於 16-12-16 22:53
吓! ,咁如果龍井咪仲涼? 會飲壞嗎?

沒有陳放的青普比龍井更寒,因為普洱是大葉茶,採用部份比較粗老,龍井只取茶樹的最尖一小部份。

子爵府

平平常常 發表於 16-12-17 15:58
沒有陳放的青普比龍井更寒,因為普洱是大葉茶,採用部份比較粗老,龍井只取茶樹的最尖一小部份。
...

我都想問下,綠茶,同玄米茶係咪好寒

子爵府

2019新春慶豚圓

肥豆媽咪 發表於 16-12-17 16:38
我都想問下,綠茶,同玄米茶係咪好寒

綠茶寒涼架。
玄米茶係綠茶加了烘炒過的米,米有護胃的作用,比純綠茶稍為無咁傷胃。

但是經常飲用的話,香港女性來說,紅茶,六安茶或者熟普洱茶比較合適。烘培得法的烏龍茶比較貴。

以肉食為主的鬼佬反而適合喝綠茶。

子爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

平平常常 發表於 16-12-17 20:29
綠茶寒涼架。
玄米茶係綠茶加了烘炒過的米,米有護胃的作用,比純綠茶稍為無咁傷胃。

想問如果日日飲兩至三杯熟普洱會傷身嗎?買茶可以去邊度買到啲質素唔錯又唔太貴的茶葉?謝謝

別墅

2019勳章

boccioni 發表於 16-12-16 17:11

樂富有間老茶莊,你可以去睇下,不過以我所知青普洱好似沒有茶包的。

子爵府

2019新春慶豚圓

港式奶茶 發表於 16-12-17 21:58
想問如果日日飲兩至三杯熟普洱會傷身嗎?買茶可以去邊度買到啲質素唔錯又唔太貴的茶葉?謝謝
...

喝香港人熟悉的熟普無問題,很多老人家天天去茶樓一盅兩件。記住不要空肚喝茶,茶涼了就不要喝了。

上環、九龍城都有老茶莊,蓮香樓好像也可以買他們的普洱茶,自己試試選擇適合自己口味的。個別的我嫌它倉味太大,不太接受。

國內的茶比較亂,有些雲南所謂製茶人出的熟普是不能喝的,做得半生不熟,古里古怪。

首頁

尾頁

跳至