自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

好恐怖

伯爵府

+3金熱血

bosch 發表於 16-12-16 22:03
空氣清新機去唔去到甲醛?

而家話係甲酫,有無其他原因無人知。只知裝修真會中。所以避根源才是良策

大宅

SandyKL 發表於 16-12-16 21:28
有公司專做去甲醛,我同事用過,未除前公司職員度標睇到甲醛度數好高,佢地公司需要一日時間去除甲醛,做 ...

無錯,我新屋裝修都有做,佢地有部機度,除完甲醛後個度數真係變零,我屋企有2個小朋友,做左安心d

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

魚兒小寶貝 發表於 16-12-16 20:14
因裝修?

廖啓智提過係裝修.

之後我都唔敢亂咁整屋企. 早排個仔間房貼牆紙, 我要散味散一個禮拜至俾佢地返房訓, 佢地訓左後半夜開窗通風.

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

仲有。朋友第一個小朋友中左時,佢醫生叫佢快d生第二個取臍血救第一個。當時邊有心情精力去生第二個?

所以,其實臍帶血係真要留。如果當年第一個b有留,佢可能可以用自己血幫返自己。

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

自始以後,紅十字會免費幫朋友留臍血,因為第一個有血癌病歷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 小肥兔 於 16-12-16 發表所以

原帖由 bu-b 於 16-12-16 發表
但相信香港度尺做傢俬,d傢俬大部分來自大陸
對~

90% 係香港師父糧尺寸,傢俱大陸做,香港裝嵌或成件起~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:魚兒小寶貝 發表於 16-12-16 20:14

原帖由 bosch 於 16-12-16 發表
廖啓智提過係裝修.

之後我都唔敢亂咁整屋企. 早排個仔間房貼牆紙, 我要散味散一個禮拜至俾佢地返房訓, ...
牆紙用漿糊,應該冇問題~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

好媽媽勳章

既然洗得錢裝修, 個幾千蚊揾人除甲醛就唔好慳, 除完記得叫人比個錶比你睇, 肯定安全先搬入去囉
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

男爵府

我嗰時搬新屋,迎接第二胎,
都搵了公司清甲醛。

奇妙之處,係喺廚房,讀得全屋最高甲醛含量。
而成屋新造地台、大櫃都唔及廚房咁犀利!
原因係上一手業主喺幾年前都有大裝修,
廚房裝得靚,所以我哋今次冇搞過。
今次我哋選嘅油、訂造嘅地台同大櫃,
都指明要用低甲醛嘅環保板、油。
所以今次就睇得出,用環保料嘅分別。

珍珠宮

我估就算大陸貨都有分檔次,有d連除虫都無做好。淘寶果d就好難講係咩檔次

男爵府

KLDC 發表於 16-12-16 22:35
我嗰時搬新屋,迎接第二胎,
都搵了公司清甲醛。

上手廚房甲鋎幾年都散唔走?咁我裝修幾年+揾人整櫃嘅,係咪都要check下

男爵府

我老公做裝修,佢話除甲醛公司無咩用,只係噴一層膜喺傢俬面,所以check 機好似無晒甲醛。但日積月累清潔,層保護膜會掉落,會再聞到味,再叫佢地除過

wcpcelia    發表於 16-12-17 20:08

大宅

ohyesh 發表於 16-12-16 21:38
另外,唔講唔知,床褥甲醛量都幾高

真的嗎,香港買都會嗎,我岩岩買左有兩個小朋友訓,好驚

大宅

去鉀銓公司有無用?黎緊裝修想埋清潔公司去鉀銓
舊屋啲傢私好大陣味,仲要個小朋友日夜咁吸,諗起都擔心。

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

多謝分享!長知識了

大宅

回覆樓主:

新傢俱對小孩影響好大,當年我在宜家買了一個柜,當晚BB全身起红点,咁多年多只敏感過一次,醫生話多數是新傢俱引起

珍珠宮

回覆樓主:

咁公司新裝修要員工返工咪好危險
定小朋友易中招

子爵府

但係裝修得就好難避免,有人話幾年都會慢慢散出黎,咁唔通裝修完等一年先搬入去?

男爵府

香蕉宝宝 發表於 16-12-16 22:57
上手廚房甲鋎幾年都散唔走?咁我裝修幾年+揾人整櫃嘅,係咪都要check下
...

係呀!
嗰時上網搵過資料,
好似話甲醛揮發期,有 5~10 定係 10~15 年。
我 62 做工程嘅,佢都咁講。
不過佢都覺得我要搵公司上嚟清甲醛,
有啲小題大做
開頭仲話搵菠蘿、竹炭嗰啲,
又話通風幾星期先入伙...
最後我哋係裝修完通風一星期左右,
然後清潔,跟住清甲醛,再過多幾日就入住。

我大肚一路都唔在場,
C6 話原本係有浸味,雖然唔係勁,
但清甲醛後,浸味真係冇咗 7788。

又話說回頭,
好似甲醛其實係無色無味,
有味嗰隻係叫 VOC。

首頁
23456...9

尾頁

跳至