自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

MAXLAU2002 發表於 16-12-17 11:24
我同老公做咗份儲蓄基金供10年為將來退休生活做準備,呢份基金10年後供甩由得佢自己run,之後我地再供多份 ...

入幾多
第日拎幾多先?

子爵府

對儲錢從來都不敢鬆懈!趁現在有賺錢能力就多儲些,做好退休生活保障。
子女給家用也要看她能力,我就希望以後不用增加她負擔

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

靠收租十積蓄,甚至將自己層樓逆按揭

珍珠宮

大力大力 發表於 16-12-17 16:59
唔好比 agent 呃,走雄理財版爬下文,這些野供幾十年都不能自己 Run,除非發生超級通漲~

...
你咁講太武斷..我老公都係做呢行..
你自己唔信但你成日係度誤導人..

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

sjnl43 發表於 16-12-17 19:42
係所以有d 話四張野, 不論男女開始拉根, 保住對腳起碼可以自理!

同埋腳痛都要keep住郁, 不過係行平路, 有 ...

子爵府

回覆樓主:

我而家3x, 兩個仔仔仲好細,有少少儲蓄,但應該都係用落兩個仔度供書教學,自己同老公退休金仲未諗...是問香港生活水平咗高,供樓育兒讀書都洗一大筆,仲邊度可以咁早自己儲到幾百萬退休金丫,有都供甩層樓先啦~~ 唯一堅持係唔會買退休基金,呢d 見到身邊嘅case 都怕怕,所以唔會倒錢落海。

伯爵府

MAXLAU2002 發表於 16-12-17 11:24
我同老公做咗份儲蓄基金供10年為將來退休生活做準備,呢份基金10年後供甩由得佢自己run,之後我地再供多份 ...

吾好妄想,到目前為止,未見過有能單靠基金投資於退休可以生活的!

水晶宮

gorky 發表於 16-12-18 20:35
吾好妄想,到目前為止,未見過有能單靠基金投資於退休可以生活的!

正解

珍珠宮

gorky 發表於 16-12-18 20:35

大力以後又一隻箭豬!

呢行好多人揾食架!

伯爵府

最穩陣是買層樓,現階段以租金供樓樓 ,將來靠租金過活,這是上上之策。

公爵府

回覆樓主:

有諗,亦都一直做緊。
我覺得生活質素應該同儲蓄係等對並存。

禁止訪問

受到警告

伯爵府

回覆 sjnl43 的帖子

''大力以後又一隻箭豬, 經過雷慢科網"估"爆破''是什麼意思?

重來不想信保險經紀,什麼基金投資,是用來呃一些貪心的人。

珍珠宮

gorky 發表於 16-12-18 20:47

''大力以後又一隻箭豬, 經過雷慢科網"估"爆破''是什麼意思?
tom.com 當日講到好似新世紀咁, 未上巿先熱爆後黎股價咪插水

股票=估票, 好多人唔叻金融估估下乍

大力成日叫唔好買保險+投資產品,做左箭豬好耐比人圍插, 阻人揾食麻

上面有jm 講左,佢62每月供款over2千, 想滾雪球咁碌大舊錢, 點知如今每月只得返2千

伯爵府

teresayan07 發表於 16-12-18 20:26
你咁講太武斷..我老公都係做呢行..
你自己唔信但你成日係度誤導人..
不誤導人的經紀無法在這行業立足!

侯爵府

我買了 200 萬基金,個個月派息,不會用來退休,只想賺價賺息,自己睇位睇市揀債券。

那些供 25 年的投資相連保險,你自己個個月供但根本唔知買乜,點退休?

伯爵府

sjnl43 發表於 16-12-18 20:54
tom.com 當日講到好似新世紀咁, 未上巿先熱爆後黎股價咪插水
基金能退休,箭豬會扮靚

珍珠宮

gorky 發表於 16-12-18 20:47

你自己睇, 上面巳經有人黎料, 係咁駡大力

亦有苦主出黎講, 供款大過收返黎條數

如果只有呢d 保險投資產品黎退休, 你試想下幾淒涼

就算被千夫所指, 就算封戶口都要講

求返唔小人, 積好多工德架

珍珠宮

gorky 發表於 16-12-18 20:56
基金能退休,箭豬會扮靚
你要明白有d 巿民,係無好深既財務知識

好良善地相信, 銀行啊小姐係專業, 銀行唔會呃人

電慢班苦主, 今時今日都唔知追返晒d 錢未

伯爵府

sjnl43 發表於 16-12-18 21:01
你自己睇, 上面巳經有人黎料, 係咁駡大力

亦有苦主出黎講, 供款大過收返黎條數

網上的打手文章明白的。

之前大生力是從一而終勸善的,自從寶寶拍拍之后,有人大力推薦,
心諗莫非真的中了有名就有利這個魔咒

首頁

尾頁

跳至