跳至

首頁

尾頁

複式洋房

爸爸係澳洲citizen, 媽咪唔係
剛剛香港生左個bb, bb 係咪可以喺香港澳洲領事館辦理 Australian visa? 有咩資料文件要準備呢。。
bb 會唔會係citizen, 定拎permanent visa 架? 請問有媽媽可以分享下? 謝謝(emoji)

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

直接係香港申請bb 為澳洲 citizen已經可以。
你打去澳洲領事館問手續。

複式洋房

jelly208 發表於 16-12-18 04:20
直接係香港申請bb 為澳洲 citizen已經可以。
你打去澳洲領事館問手續。

謝謝你 :)

大宅

回覆樓主:

首先幫bb伸請一個叫做 citizenship by descent. 可以上網填張form,父母資料,BB passport相,最重要係揾JP簽一張form (面交好似唔洗)。
收到張 citizenship cert 後就可以出passport.

我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

樓主,請問你本身係澳洲有冇身份架?
因為我自己未有,我老公有,計畫緊生B, 如果我係澳洲生,無medicare card應該要俾錢!
如果好似樓主咁係香港生,而bb又可以咁方便拿到澳洲身份,我唸我都會選擇返香港生

複式洋房

purplerain0348 發表於 16-12-30 02:31
因為我自己未有,我老公有,計畫緊生B, 如果我係澳洲生,無medicare ca ...

我嘅情况都一样。自己沒有身份,BB爸爸係citizen, 返澳洲生係咪要比好多錢?

男爵府

sillywing 發表於 16-12-29 23:47
首先幫bb伸請一個叫做 citizenship by descent. 可以上網填張form,父母資料,BB passport相,最重要係揾JP ...

唔駛一定搵JP, 搵有澳洲籍/專業人士朋友(無任何親戚關系)都可以。

男爵府

想生BB熱投

carinakf 發表於 16-12-30 11:15
我嘅情况都一样。自己沒有身份,BB爸爸係citizen, 返澳洲生係咪要比好多錢?
...

聽另一post JM講佢幾年前預約生B已經先要6千澳幣,之後產檢都要逐次俾錢,但依家我估唔止6千啦~我見網上寫最少預1萬澳幣,所以依家十五十六要點做好

複式洋房

purplerain0348 發表於 16-12-30 12:11
聽另一post JM講佢幾年前預約生B已經先要6千澳幣,之後產檢都要逐次俾錢,但依家我估唔止6千啦~我見網上 ...

我聽人講過,一方父母必須在澳洲出生或者在澳洲逗留某個年數的日子, BB在港出世之後先至可以申請citizen by decent. 否則BB就無法取得澳洲身份,需要落澳洲生先得。citizen by decent 只可以係帶落一代。

男爵府

想生BB熱投

carinakf 發表於 16-12-30 21:38
我聽人講過,一方父母必須在澳洲出生或者在澳洲逗留某個年數的日子, BB在港出世之後先至可以申請citizen ...

我老公係澳洲十幾年啦…唔知得唔得呢

大宅

Activehealth 發表於 16-12-30 11:50
唔駛一定搵JP, 搵有澳洲籍/專業人士朋友(無任何親戚關系)都可以。

係。我係揾相熟醫生。因為阿仔只係岩岩出世,一定要揾專業人士。
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

男爵府

想生BB熱投

carinakf 發表於 16-12-30 21:38
我聽人講過,一方父母必須在澳洲出生或者在澳洲逗留某個年數的日子, BB在港出世之後先至可以申請citizen ...

如果bb係香港出世,咁澳洲奶粉等等其他津貼唔知拿唔拿到呢?

複式洋房

purplerain0348 發表於 16-12-31 13:36

唔好意思,我唔知道。有經驗的人可以回答一下嗎?

男爵府

sillywing 發表於 16-12-29 23:47
首先幫bb伸請一個叫做 citizenship by descent. 可以上網填張form,父母資料,BB passport相,最重要係揾JP ...

請問各位,by descent 張 cert 同 form 119 張 evidence of citizenship有咩唔同?

我申請左 by descent ,佢 approve信叫我有須要就做埋 evidence of citizenship。但我發現,申請 passport 只用 by descent 張cert已經惦。

我唔明evidence of citizenship有咩用途? thanks

複式洋房

fatchoibaby 發表於 17-1-13 18:42
請問各位,by descent 張 cert 同 form 119 張 evidence of citizenship有咩唔同?

我申請左 by descent ...

我今日都交左118 application 呀, 請問大概幾耐issue 張cert 俾你呀?

複式洋房

purplerain0348 發表於 16-12-30 02:31
因為我自己未有,我老公有,計畫緊生B, 如果我係澳洲生,無medicare ca ...

我無澳洲身份架, 我老公係澳洲citizen, BB 香港出世,可以幫BB 申請澳洲citizenship by descent

男爵府

luckyking 發表於 17-1-13 18:52
我今日都交左118 application 呀, 請問大概幾耐issue 張cert 俾你呀?

我好似係一個月内

男爵府

purplerain0348 發表於 16-12-31 13:36

拿不到的

複式洋房

fatchoibaby 發表於 17-1-13 19:00
我好似係一個月内

其實如果小朋友住係香港, AUS citizenship benefit (E.g.牛奶金)應該enjoy 唔到, 你有冇諗住到小朋友幾多歲俾佢去澳洲居住呀?

男爵府

luckyking 發表於 17-1-13 22:17
其實如果小朋友住係香港, AUS citizenship benefit (E.g.牛奶金)應該enjoy 唔到, 你有冇諗住到小朋友幾多 ...

應該係初小去

首頁

尾頁

跳至