自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

親戚嫁女,好小來往.無理由問佢,份人情畀邊個.

而家請飲,諗住份人情畀新娘爸爸.

但係張帖係用一對新人名義情飲,無印雙方父母名.咁份人情係咪畀新娘?

唔想做咗D失禮嘢!

大宅

正常reception交低

水晶宮

回覆樓主:

我會在reception交低

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

親戚 好親架? 係既我會直接交比新人

大宅

回覆 gigisiu77 的帖子

但份禮要寫受禮人....好似新翁之喜,新婚之喜

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

冇印4大長老名,就交俾reception寫自己名算喇!

分分鍾佢地自己兩個儲左好耐錢滿足父母場大龍鳳,而雙方長老無一個出支幫忙,到頭來還倒貼好傷㗎………
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

TMC3012 發表於 16-12-20 12:49
親戚 好親架? 係既我會直接交比新人

表舅父嫁女,一年見一次個種

水晶宮

交reception 人地自己會處理

珍珠宮

開心吸收勳章

如果你識個親戚而唔熟佢個女,份人情可以寫新翁之喜。

侯爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

交RECEPTION, 寫低自己名就OK, 佢都會自行安排~

子爵府

2024年龍年勳章

就算reception 放低都要寫俾邊個架

大宅

好小來往就唔需要親手交到上手吧~交去RECEPTION就解決免煩惱

子爵府

2024年龍年勳章

InkCartridge 發表於 16-12-20 12:56
如果你識個親戚而唔熟佢個女,份人情可以寫新翁之喜。

新翁不是指娶新抱咩? 現在樓主case是嫁女

子爵府

2024年龍年勳章

http://live.ok123.com.tw/b12.htm

水晶宮

回覆 hanangah 的帖子

咁我會寫比表舅父

翡翠宮

交落 reception 就得. 人地有人名表知道你係男家定女家請, 到時佢地會自己拆數.

講真你唔知人地點拆, 我有去過係男家收返男家, 女家收返女家; 又有見過男女家夾埋找擺酒數; 亦見過係男 / 女家收哂.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

交俾reception+寫自己名

珍珠宮

chemlo0920 發表於 16-12-20 13:02

就算reception 放低都要寫俾邊個架

咪係。 人哋要分男/女家收到既禮。

首頁

尾頁

跳至